Siaubingas Rusijos potencialas. Vakarų ekspertai apskaičiavo, kiek tankų pagamina Rusija  ()

Rusijos karo pramonė vis dar naudoja komponentų ir medžiagų atsargas, skirtas ginklų gamybai 2024–2025 m.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir nors šiuo metu pastebimas didelis augimas, Rusijos karinio-pramoninio komplekso gamyba ateityje susidurs su gamybos mažinimu.

Karo ir politikos apžvalgininkas Oleksandras Kovalenko įvertino Rusijos šarvuočių gamintojų potencialą ir priėjo prie išvados, kad Rusijos Federacija per mėnesį gali pagaminti iki 150 tankų.

Šiuo klausimu susidomėjo ir Vakarų ekspertai, įvertinę Rusijos karo pramonės gamybos pajėgumus. „WP Tech“ lenkų stebėtojai pasakojo, kiek įvairių tipų tankų Maskva gali pradėti eksploatuoti per tam tikrą laiką.

Ekspertai atkreipė dėmesį į Rusijos propagandistų pareiškimą, teigiantį, kad 2023 metais šalies įmonės esą pagamino apie 2100 įvairaus tipo tankų. Jei taip, tai akivaizdus šuolis, palyginti su ankstesniais metais, kai Rusijos Federacijoje kasmet buvo sukuriama apie 200 naujų tankų.

Tuo tarpu reikėtų atsižvelgti į ekonomines sankcijas, įvestas Rusijai po Ukrainos puolimo 2022 m. vasario mėn., kurios buvo skirtos visų pirma apriboti šalies galimybes tęsti ginklų ir šarvuočių gamybą.

„Iš tiesų jos paveikė pagrindinių technologijų ir komponentų pasiūlą ir prieinamumą“, – pabrėžė Lenkijos ekspertai.

Rimtos Rusijos ginklų pramonės problemos – kvalifikuoto personalo trūkumas, įrangos nusidėvėjimas dėl maksimaliai išnaudojamų gamybos pajėgumų bei realus karas Ukrainoje, dėl kurio Maskva priversta gaminti dar daugiau mašinų.

 

Šiame kontekste kalbėjo ir „Army Recognition“ ekspertai. Anot jų, Rusijos siekis maksimaliai padidinti ginklų gamybos pajėgumus lemia kaštų ir nuostolių didėjimą, o tai sukuria naštą ir taip sunkumus patiriančiai pramonei.

Situaciją gali palengvinti 2024-2025 metais ginklų gamybai rezervuotų komponentų ir medžiagų atsargos, kurios išsprendžia neatidėliotinas problemas, bet kartu sukels gamybos pajėgumų mažėjimą ateityje.

„Tai gali sukelti ilgalaikių problemų užtikrinant stabilų karinės technikos tiekimą, o tai gali turėti įtakos strateginiams Rusijos pajėgumams“, – teigia Vakarų ekspertai.

 

Tačiau analitikai pripažįsta, kad nepaisant visų šių ekonominių ir technologinių sunkumų, Rusijos karinė pramonė gerokai padidino tankų, ypač T-90M „Proyv“ gamybą. Taigi šiais metais buvo pagaminta 210 tokių transporto priemonių, o 2023 metais pristatytų tankų T-72B3 bus 840 vnt.

Be to, Rusija taip pat nusprendė atnaujinti sovietinio tipo pagrindinio kovinio tanko T-80 gamybą, daugiausia dėl to, kad jis plačiai naudojamas Ukrainoje.

„Akivaizdu, kad nepaisant daugybės rimtų problemų, Rusijai pavyko suintensyvinti tankų ir šarvuočių gamybą. Tačiau jei Rusija nori pakartoti šį žygdarbį ateinančiais metais, būtina išspręsti nemažai rimtų problemų“, – apibendrino stebėtojai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(60)
(-36)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()