Rusija ruošia naują laivyno slėptuvę. Skelbiama, kas vyksta Abchazijoje  ()

Žurnalistų teigimu, Rusijos Juodosios jūros laivynas jau dalinai perkeltas iš Krymo į savo bazę Novorosijske Krasnodaro teritorijoje. Bet tai, dar ne viskas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„BBC News“ žurnalistų gautos palydovinės nuotraukos rodo, kad Rusija gali rengti naują karinio jūrų laivyno bazę Juodojoje jūroje. Apie tai rašo „Newsweek“.

Leidinio žurnalistų teigimu, Rusijos Federacijos laikinai okupuotoje Sakartvelo dalyje Abchazijoje esančio Ochamčiro uosto nuotraukose matyti statybos ir gilinimo darbai. Dėl to Rusijos laivynas būtų mažiau pažeidžiamas Ukrainos karinio jūrų laivyno bepiločių orlaivių ir oro pajėgų atakoms.

Kiek anksčiau Abchazijos lyderis Aslanas Bžania valstybiniam Rusijos leidiniui „Izvestija“ teigė, kad Rusijos Federacija kuria naują karinio jūrų laivyno bazę regione.

„Visa tai siekiama padidinti tiek Rusijos, tiek Abchazijos gynybinius pajėgumus“, – sakė Bžania.

Tačiau, anot „Newsweek“ ekspertų, žinios apie Juodosios jūros laivyno bazę Abchazijoje sukėlė baimę, kad Maskva gali išplėsti karą Ukrainoje įtraukdama į konfliktą Sakartvelą.

Žurnalistai sužinojo, kad Kremlius jau perkėlė dalį turto iš Krymo į savo bazę Novorosijske, Rusijos Federacijos Krasnodaro srityje.

Kaip pažymėjo į atsargą išėjęs viceadmirolas Robertas Murrettas, Sirakūzų universiteto (JAV) viešojo administravimo ir tarptautinių santykių profesorius, keli niokojantys Ukrainos išpuoliai prieš Rusijos laivus ir Juodosios jūros laivyno uosto įrenginius privertė Rusiją ieškoti saugesnio uosto jos laivynui.

„Tai atspindi vykstantį Rusijos Juodosios jūros laivyno judėjimą į rytus“, – sakė jis.

Profesoriaus nuomonei pritaria ir Hagos Strateginių studijų centro (Nyderlandai) strategijos analitikas Frederikas Mertensas, kuris mano, kad Ochamčiras yra „kuo toliau nuo Ukrainos Juodojoje jūroje“.

„Faktas, kad šis strateginis traukimasis Rusijos Juodosios jūros laivynui tapo neišvengiamu, yra ir dabartinių Ukrainos operacijų liudijimas, ir aiškus pavojus, kurį kelia būsimi naikintuvai F-16“, - „Newsweek“ situaciją komentavo jis.

 

Atsitraukimas į Ochamčirą, pasak Mertenso, yra ženklas, kad karas jūroje vyksta ne pagal Putino planą. Tačiau jis pabrėžė, kad iš šios bazės Maskva galės įkrauti ir sparnuotąsias raketas „Kalibr“ į savo laivus, o tai „turi rimtą karinę prasmę“.

Ukraina ir Rusijos laivynas

Anot „Newsweek“ žurnalistų, Ukraina kelis mėnesius prašė savo Vakarų sąjungininkų aprūpinti ketvirtos kartos F-16 lėktuvus ir šiuos pažadus įvykdė vykstant Ukrainos vasaros kontrpuolimui.

Tačiau, pasak ekspertų, kol kas neaišku, kada tiksliai šie orlaiviai atvyks į Ukrainą, kad taptų reikšmingu Ukrainos oro pajėgų atnaujinimu ir keltų „kur kas rimtesnę grėsmę“ Rusijos Juodosios jūros laivynui.

Kol kas, anot analitikų, Ukraina naudoja senus sovietmečio lėktuvus Su-24, aprūpintus britų tiekiamomis sparnuotosiomis raketomis „Storm Shadow“, tačiau tai jau padėjo išstumti Rusiją iš pagrindinės Juodosios jūros bazės Sevastopolyje Kryme. Rugsėjo viduryje Ukraina panaudojo raketą „Storm Shadow“, kad sunaikintų Rusijos povandeninį laivą Sevastopolyje.

 

„Manoma, kad tai pirmoji ir vienintelė sėkminga ataka prieš povandeninį laivą. F-16 lėktuvo grėsmė bus daug rimtesnė, nes šie amerikiečių orlaiviai turi tinkamas sąsajas, kad galėtų visapusiškai panaudoti Vakarų ginklus“, – apibendrino Mertensas.

Pasak eksperto, Maskva, siekdama apsaugoti savo antžeminį laivyną, turės pasikliauti tik savo aerokosminėmis pajėgomis, o tai yra „tikra problema“ Ukrainos aviacijos padidėjimo Juodojoje jūroje akivaizdoje.

Turkija taip pat toliau blokuoja prieigą prie Juodosios jūros, pažymėjo viceadmirolas Robertas Murrettas, ir neleidžia naujiems Rusijos karo laivams įplaukti į regioną.

Jis mano, kad Rusija gali net prarasti kontrolę vidurinėje Juodosios jūros dalyje, nors tai nereiškia, kad Ukraina tuomet galės kontroliuoti šią sritį.

Sakartvelas ir bazė Abchazijoje

 

Sakartvelo politikai jau pasmerkė planus sukurti Rusijos karinio jūrų laivyno bazę Ochamčire kaip „tiesioginę grėsmę“.

„Tokie veiksmai yra grubus Sakartvelo suvereniteto ir teritorinio vientisumo pažeidimas“, – „Newsweek“ informavo Sakartvelo užsienio reikalų ministerija.

Tačiau, ekspertų teigimu, bazės Abchazijoje įrengimas nepakenkė Sakartvelo siekiams įstoti į ES. Ekspertai vis dar mano, kad Sakartvelas vargu ar bus įtrauktas į alinantį Ukrainos karą. Ir nors šiuo metu tai mažai tikėtina, tokia būsima sąveika potencialiai gali tapti klaidingu pretekstu papildomoms Rusijos karinėms operacijoms prieš Sakartvelą.

„Daug labiau tikėtina, kad Sakartvelas padarys viską, kas įmanoma, kad nebūtų įtrauktas į šį konfliktą“, – sakė Mertensas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(1)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()