15 karo taškų. Kuriose planetos vietose bus neramu 2024 metais  ()

Deja, kitais metais konfliktų vargu ar sumažės, rašo analitikas Anatolijus Amelinas. Ir pranašauja karštuosius taškus planetoje 2024-aisiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anatolijaus Amelino nuomonė.

Anatolijus Amelinas – ekonomistas Ukrainos ateities instituto ekonomikos programų direktorius.

„Mama mokė: „Tikėkis geriausio, ruoškis blogiausiam“.

Nauja Rusijos taktika – kurstyti karinius konfliktus pasaulyje, siekiant nukreipti dėmesį ir pagalbą nuo Ukrainos partnerių.

Jau matėme, kaip konfliktas Izraelyje paveikė karinės ir finansinės pagalbos Ukrainai mažinimą.

Trumpas priminimas apie karštus 2023 metų karinius konfliktus ir naujų karinių konfliktų tikėjimąsi 2024 metais.

Taigi, 2023 m., be Ukrainos, karštų konfliktų kilo:

  • Kalnų Karabachas.
  • Masiniai protestai Irane prieš dabartinę vyriausybę.
  • Jemenas.
  • Pilietinis karas Etiopijoje.
  • Karinis perversmas Kongo Respublikoje (nepainioti su Kongo Demokratine Respublika) (ne be „Wagner“ dalyvavimo).
  • Karinis konfliktas Afrikos Sahelio regione.
  • Banditų savivalė ir humanitarinė nelaimė Haityje.
  • Protestai ir riaušės Pakistane.
  • Didėjanti įtampa Taivane.
  • „Hamas“ kovotojų puolimas prieš Izraelį.
  • Karinis perversmas Nigeryje (ne be „Wagner“ dalyvavimo).
  • Pilietinis karas Mianmare.
  • Karinis perversmas Gabone.
  • Pilietinis karas Sudane.

Kas dar laukia 2024 m.?

Karinio konflikto Jemene tęsinys. Po Izraelio karinės intervencijos į Gazos Ruožą husių sukilėliai, kontroliuojantys dalį Jemeno, grasina jūrų laivams, plaukiantiems per Bab al Mandabo sąsiaurį. Šiuo prekybos keliu vykstant maždaug 30 % pasaulio jūrų konteinerių srauto, didelio masto karas tarp Vakarų ir husių sukilėlių Jemene gali rimtai paveikti pasaulio ekonomiką.

Pietų Kinijos jūra (Kinija, Malaizija, Filipinai ir Vietnamas). „Įtampa Pietų Kinijos jūroje vėl didėja“, – 2023 m. rugsėjį pranešė CNN, po to, kai Kinija bandė perimti „daugelio mažai žinomų rifų ir atolų, esančių toli nuo Pietų Kinijos jūros pakrantės, kontrolę, įkuriant juose karinius objektus, įskaitant oro pakilimo takus ir uostus“. Geopolitinės Pietų Kinijos jūros, kaip jūrų prekybos kryžkelės, svarbos negalima pervertinti; per šią sankryžą į pasaulį patenka daugiau nei 50 % Japonijos ir Kinijos pramonės produktų.

 

Taivano sąsiauris (Kinija ir Taivanas). 2023 m. rugpjūčio mėn., po Taivano viceprezidento Williamo Lai vizito JAV, „Kinija pradėjo labai lauktas pratybas netoli Taivano, piktai reaguodama į jo trumpus vizitus Jungtinėse Valstijose“. Dauguma stebėtojų sutinka, kad Kinija, priešingai nei Rusija, yra pernelyg integruota į pasaulio ekonomiką, kad rizikuotų sunaikinti savo ir taip drebančią vidaus ekonomiką dėl karo dėl Taivano – bent jau artimiausiu metu.

Afrikos Kyšulis (Etiopija, Somalis, Eritrėja ir Džibutis). Svarbiausia, kad pilietinis karas Sudane tarp konkuruojančių grupuočių tęsiasi nuo 2023 m. balandžio mėn. O Pietų Sudanui ir Somaliui kovojant su beveik visišku teisinės valstybės ir politinio stabilumo nebuvimu, pavojingų grupuočių, tokių kaip „al Shabaab“ ir Somalio piratų gaujos, skaičius didėja.

 

Džamu ir Kašmyras (Indija ir Pakistanas). Pastaruosius septynis dešimtmečius Kašmyras buvo įnirtingo ginčo tarp Indijos ir Pakistano, kurio neatskiriama dalis yra Džamu gyventojai, epicentras. Indija iki šiol regione dislokavo daugiau nei 900 000 karių – tai ženklas, kurį sunku interpretuoti optimistiškai. Bendras dviejų Pietų Azijos branduolinių valstybių gyventojų skaičius viršija 1,6 milijardo žmonių. Bet kokia karinė konfrontacija tarp dviejų šalių turėtų katastrofiškų pasekmių pasaulio ekonomikai, ypač dėl to, kad Indija vis dažniau patenka į įvairių pramonės šakų tiekimo grandinę – nuo ​​programinės įrangos ir informacinių technologijų iki farmacijos.

Venesuelos teritorinių pretenzijų į Gajaną įgyvendinimas. Venesueloje 95 % referendumo dalyvių palaikė teritorines pretenzijas į Gajaną.

Konflikto ir nelaimių raida Kongo Demokratinėje Respublikoje. 2024 m. šalyje humanitarinės pagalbos reikia 25,4 mln. žmonių – daugiau nei bet kuriai kitai pasaulio šaliai.

 

Pilietinio karo Etiopijoje tęsinys.

Humanitarinės nelaimės Nigeryje tęsinys.

Somalis. Karo veiksmai tarp vyriausybės karių ir ginkluotos grupuotės „al Shabaab“ tęsiasi.

Konflikto tarp Malio vyriausybės, ginkluotų grupuočių ir tuaregų opozicinių grupuočių eskalavimas 2024 m. gali labai padidinti žalą civiliams gyventojams.

Karinio konflikto Mianmare tęsinys.

Nauji ginkluoti susirėmimai Burkina Fase po 2022 m. karinio perversmo. Didėjantis ginkluotų grupių apgultis miestams padidins humanitarinius poreikius.

Karinio konflikto Izraelyje ir Palestinoje tęsinys.

Pilietinio karo Sudane tęsinys.

Tai dar ne visi galimi karštieji taškai. Naujų karinių konfliktų protrūkių rizika yra beveik kiekviename žemyne“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(2)
(4)

Komentarai ()