Geriausia pasaulyje! Rusams tokia technika net nesisapnavo  ()

Kai reikia suduoti atsakomąjį smūgį rusų artilerijai, ukrainiečiai siunčia geriausią pasaulyje „Archer“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos kanalo TSN žurnalistas Andrijus Caplienko turėjo galimybę pamatyti, kaip savaeigė švedų haubica „Archer“, laikoma geriausiu ginklu savo klasėje, stiprina Ukrainos gynybą.

Ukraina atsilieka nuo Rusijos skaičiais - rusai tiesiog turi daug daugiau ginklų ir žmonių. Net ir su Vakarų parama, tai nepasikeis. Todėl Ukrainai reikia kokybės - tokios, kurią siūlo snaiperio tikslumą ir kavalerijos greitį demonstruojanti savaeigė haubica „Archer“.

„Įsijungia greitai, reikia iki 30 sekundžių. Taip pat labai greitai susitvarkome ir paliekame šaudymo vietą“, - sako Jevgenijus, 45-osios atskirosios mechanizuotos brigados karys, tarnaujantis „Archer“ įguloje.

Švedų „Archer“ iš tikrųjų yra labai greita haubica. Visa mašina sveria apie 38 tonas ir pasiekia 90 km/val. greitį. Atvykusi į šūvio vietą, „Archer“ haubica pasiruošia per 20-30 sekundžių. Per 20 sekundžių ji gali paleisti net 3 šūvius. Po dar 20 sekundžių „Archer“ palieka tą vietą. Tai - 155 mm haubica, galinti šaudyti ir išmaniais sviediniais, todėl jos taiklumas yra neįtikėtinas. Automatinis užtaisymo mechanizmas ne tik leidžia šaudyti labai greitai, bet ir sumažina įgulos dydį iki 3 karių.

Didžiausias „Archer“ privalumas - galimybė greitai atsakyti į rusų artilerijos smūgius. „Archer“ gali atlėkti, suduoti atsakomąjį smūgį, ir pasitraukti, kad rusai haubicos neberastų.

„Priešas tokio dalyko neturi. Tai - vienas pažangiausių ginklų, kuriuos sąjungininkai suteikė Ukrainai. „Archer“ gali greitai iššauti kelis sviedinius skirtingomis trajektorijomis taip, kad jie pataikytų į tą patį tašką tuo pačiu metu“, – sako Caplienko.

 

Aišku, ne viskas taip gražu. Problema ta, kad „Archer“ nėra masinės gamybos ginklas. Švedijos gynybos pramonė pagamino vos apie pusšimtį tokių haubicų, aštuonios buvo suteiktos Ukrainai.

Operacijos metu įgula neišeina iš šarvuotos kabinos. Dėtuvėje būna keli sviediniai – kaip šoviniai karabine. Tai - tarsi milžiniškas snaiperio šautuvas. Caplienko aplankyta haubica jau sunaikino priešo BMP, tanką ir minosvaidį.

(75)
(2)
(73)

Komentarai ()