Patvirtino ir Vakarai. Už 40 km nuo Lietuvos – Rusijos branduoliniai ginklai  ()

Vakarų ekspertams abejonių kelia informacija, kad Gardino srities aviacijos bazėje esantys lėktuvai Su-25 buvo modernizuoti gabenti branduolinius ginklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos taktiniai branduoliniai ginklai, pernai perduoti Baltarusijai, galėtų būti karinėje bazėje Lydoje Gardino srityje, netoli sienos su Lenkija ir Lietuva. Ten taip pat dislokuoti Baltarusijos armijos naudojami atakos lėktuvai Su-25. „Gazeta Polska Codziennie“ pasakoja apie grėsmę, kurią kelia Baltarusijos karinė bazė greta Lenkijos ir Lietuvos.

Publikacijos autoriai paminėjo dokumentą, kurį 2023 metų gegužę pasirašė Baltarusijos ir Rusijos gynybos ministrai Viktoras Chreninas ir Sergejus Šoigu. Tuo metu Baltarusijos ministras teigė, kad abiejų šalių karinio-techninio bendradarbiavimo rėmuose regioninė karių grupė buvo aprūpinta operatyvine-taktine raketų sistema „Iskander-M“, o atakos lėktuvai Su-25 tariamai modernizuoti taip, kad įgulos galėtų panaudoti „aviacines branduolinės įrangos naikinimo priemones“.

Rugsėjį nepriklausoma Baltarusijos vadinamoji „pogrindinė geležinkelių darbuotojų bendruomenė“ paskelbė, kad intensyvėja branduolinių galvučių tiekimas Baltarusijai. Tačiau vėliau Aleksandras Lukašenka per Eurazijos ekonominės sąjungos viršūnių susitikimą Sankt Peterburge pareiškė, kad Rusijos branduoliniai ginklai Baltarusijoje yra „ilgą laiką“.

 

Stebėtojai rašo, kad Baltarusijoje jau dislokuotas branduolinis ginklas, apie tai praneša ne tik įvairūs stebėtojai, bet ir Vakarų žurnalistai. Jų duomenimis, paleidimo įrenginiai yra 40 km nuo sienos su Lietuva ir 135 km nuo sienos su Lenkija. Ten taip pat yra vienintelė Baltarusijoje lėktuvų Su-25 bazė.

„Prieš dvejus metus režimas paskelbė, kad Rusijoje jie bus atnaujinami iki standarto, leidžiančio gabenti branduolinę amuniciją, tačiau Vakarų ekspertai labai abejojo ​​šio projekto sėkme“, – pabrėžė apžvalgininkai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(55)
(-38)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()