Lėktuvnešis dykumoje. Vyksta „masyvus pasiruošimas karui“. Ateina bauginančios naujienos (Foto)  ()

Palydovinės nuotraukos atskleidė naujų Kinijos paslapčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Palydovinės nuotraukos atskleidžia vis daugiau Kinijos paslapčių. Tarp jų – šalies gilumoje statomi kariniai įrenginiai, atkartojantys potencialių priešininkų įrangą. Tarp jų atpažįstamas naujas natūralaus dydžio JAV lėktuvnešio „USS Gerald R. Ford“ maketas.

Kinija stato JAV laivų ir infrastruktūros maketus šalies gilumoje bent jau nuo 2018 m., kaip nurodė JAV karinio jūrų laivyno institutas. Šie objektai 2022 m. buvo įrengti vakarų Kinijoje, Takla Makano dykumos viduryje, rodo palydovinės nuotraukos.

Tai suteikė pagrindo analizuoti, kokiu tikslu Pekinas smėlio dykumoje stato daugiau ar mažiau tikslias ne tik JAV laivų, bet ir karinės jūrų infrastruktūros kopijas. Bandymą atsakyti į šį klausimą palengvina atpažintų objektų sąrašas.

Vienas iš jų – „Arleigh Burke“ tipo minininko maketas. JAV karinis jūrų laivynas šiuo metu eksploatuoja 73 tokius laivus, statoma dar daugiau. Juose įrengtos modulinės Mk 41 VLS vertikalaus paleidimo sistemos, todėl jie gali nekeisdami konstrukcijos priimti įvairiausią konkrečiai misijai skirtą ginkluotę.

Jei norite sunaikinti JAV lėktuvnešį, turite sunaikinti jį saugančius laivus. „Arleigh Burke“ tipo eskadriniai minininkai – kartu su „Ticonderoga“ tipo kreiseriais – yra svarbiausi iš jų.

Kinija taip pat pastatė schematišką JAV lėktuvnešio maketą, „Kidd“ tipo eskadrinį minininką (naudojamą Taivano laivyno), Japonijos karinį aerodromą ir JAV bazės Guamo saloje – svarbiausio Vašingtono karinio objekto Ramiajame vandenyne – fragmentą. Tai JAV „nenuskandinamas lėktuvnešis“ su Anderseno aerodromu, galinčiu aptarnauti didžiausius orlaivius, pavyzdžiui, strateginius bombonešius B-52.

Guame taip pat yra galingi AN/TPY-6 radarai ir priešraketiniai įrenginiai, kuriuos pastatė JAV priešraketinės gynybos agentūra (MDA) ir kuriuose įrengtas antžeminis AEGIS sistemos variantas. Jų užduotis – saugoti Arpos aerodromą ir uostą, galintį priimti didžiulius laivus, pavyzdžiui, JAV lėktuvnešius.

 

Naujausiose nuotraukose iš Kinijos, darytose jau 2024 m., matyti, kad neseniai pastatytas dar vienas – šį kartą tikslus – tokio tipo laivo maketas. Jis pakankamai tikslus, kad būtų galima identifikuoti konkretų laivą – „USS Gerald R. Ford“, naujausią iš JAV lėktuvnešių ir pirmąjį iš šio tipo laivų serijos.

 

Naujasis maketas techniškai įdomus – iš tiesų lėktuvnešio denį atspindinčią formą supa įvairūs stiebai. Jų paskirtis greičiausiai yra generuoti visą JAV laivo radiolokacinę signatūrą, leidžiančią imituoti jo buvimą nestatant milžiniško korpuso.

Viso to tikslas – sukurti poligoną, kad Kinijos ginkluotosios pajėgos būtų parengtos hipotetiniam susidūrimui su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis, kuriame JAV karinis jūrų laivynas ir oro pajėgos greičiausiai atliks pagrindinį vaidmenį, o lėktuvnešiai bus svarbiausi laivai, lemsiantys susidūrimo eigą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(29)
(11)

Komentarai ()