„RAND turi didžiulę įtaką.“ Ukrainos išdavystė. Ką sužinojo Klarenbergas  (2)

Mokslinių tyrimų organizacija skelbia visiškai pesimistines prognozes dėl karo Ukrainoje pabaigos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi Kyjivas pagaliau įspūdingu būdu „buvo pastumtas po autobusu“, svarbu grįžti prie sausio mėnesio RAND ataskaitos, kurioje buvo pateiktas labai aiškus Ukrainos išdavystės planas, socialinio tinklo „X“ paskyroje rašo britų žurnalistas Kitas Klarenbergas.

Tuo metu ši ataskaita nesulaukė jokio dėmesio, tačiau buvo labai reikšminga. RAND turi didžiulę įtaką, o jos rekomendacijos beveik iš karto po publikavimo yra įprastai priimamos kaip taisyklė, tvirtina žurnalistas.

RAND priėjo išvados, kad išlaidos, susijusios su karo per trečiąsias šalis palaikymu, gerokai viršija naudą. Jie įspėjo, kad Kyjivas per būsimą kontrpuolimą negaus teritorinių laimėjimų, infliacija ir tiekimo grandinės sutrikimai per dideli Europai, o Rusija ir Kinija stumiamos viena prie kitos.

„Stulbinama, bet RAND padarė išvadą, kad šių pavojų – kartu su trečiojo pasaulinio karo eskalacijos grėsme – pakanka, kad būtų galima nepaisyti „tarptautinių normų“ ir atsisakyti „diskutuotinų“ ambicijų Ukrainai susigrąžinti teritoriją. Aš tai suprantu kaip „derybose bus parduota daugiau“, - teigia Klarenbergas.

RAND rekomendavo lėtai ir subtiliai kurti sąlygas Kyjivo išdavystei ir „susitarti dėl pabaigos per JAV interesus atitinkantį laikotarpį“, nes „dramatiškas, vienos nakties JAV politikos pokytis politiškai neįmanomas“.

 

RAND savo ataskaitoje pabrėžė keturias galimybes, kurias Jungtinės Valstijos turi, norėdamos pakeisti užsitęsusio konflikto dinamiką: paaiškinti savo planus dėl būsimos paramos Ukrainai, prisiimti įsipareigojimus dėl Ukrainos saugumo, pateikti garantijas dėl šalies neutralumo ir nustatyti sąlygas dėl sankcijų Rusijai sušvelninimo.

Šių priemonių kūrimas dabar ir jų sklaida Ukrainoje bei su JAV sąjungininkais gali padėti paskatinti procesą, kuris galėtų padėti užbaigti šį karą derybomis per JAV interesus atitinkantį laikotarpį, teigiama ataskaitos išvadose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(40)
(189)
(-149)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: