ES neturi šansų prieš Rusiją. Duomenys nekelia abejonių  (46)

ES būtų sunku atremti galimą Rusijos puolimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Europos Sąjunga nepasirengusi galimam karui su Rusija, skelbia „Politico“. Tinklalapyje nurodoma, kad ES smarkiai sumažėjo karių skaičius. Be to, labai trūksta ginklų. Europos pareigūnai bando gelbėti situaciją. Specialus planas, pagrįstas kai kuriais JAV sprendimais, turi būti paskelbtas vasario mėnesį.

Nepakankamos investicijos kariuomenei ir būtinybė atstatyti pramoninę bazę – tai pagrindinės problemos, su kuriomis susiduria Europos Sąjungos šalys. Analitikai neabejoja: ES būtų sunku atremti galimą Rusijos puolimą.

Kaip Europos šalys traktuoja gynybos politiką, geriausiai matyti iš nacionalinių išlaidų analizės. 2 proc. savo bendrojo vidaus produkto (BVP) skiria tik keletas ES narių: Lenkija, Vokietija, Baltijos šalys, Suomija, Rumunija, Vengrija ir Slovakija. Likusios šalys atsilieka.

Tarptautinio strateginių studijų instituto duomenimis, 2023 metų vasarį Rusija turėjo 6,8 tūkst. tankus, Lenkija – 647, o Vokietija – 376. Kariuomenės skaičius atrodo ne ką geriau.

Rusai sutelkė per 3 mln. karių. Tuo tarpu Europos Sąjungoje karių yra 1,3 mln. Palyginimui, 1989 m. jų buvo apie 3,4 mln. Apie 100 tūkst amerikiečių karių  buvimas Senajame žemyne ​​šioje statistikoje nedaug ką keičia.

„Europiečiai neturi galimybių apsiginti“,  – sako buvęs JAV ambasadorius Lenkijoje Danielis Friedas. Jis taip pat nurodo, kad vienintelis išsigelbėjimas galimo karo atveju yra JAV su karine technika ir kariais.

 

Politikai suvokia situacijos rimtumą ir nori atsigriebti už ilgus metus trukusią nepriežiūrą. „Kalbant apie mūsų ginkluotąsias pajėgas, akivaizdu, kad turime didinti pasirengimą ir prieinamumą, ypač sausumos pajėgų“, – sako Švedijos gynybos ministras Pål Jonson.

Kalbant apie poreikį persiginkluoti pasisakė Nacionalinio saugumo biuro vadovas Jacekas Sieviera. „Atėjo laikas sukurti tokį pajėgumą, kuris aiškiai atgrasys nuo agresijos“, – pabrėžė jis, kalbėdamas apie NATO rytinį flangą, kuris yra Europos Sąjungos siena.

Kaip pažymi „Politico“, JAV prezidento rinkimų rezultatas bus labai svarbus ES ateičiai. Donaldo Trumpo pergalė gali baigtis grįžimu prie izoliacinės politikos.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(58)
(93)
(-35)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (46)

Susijusios žymos: