Daugėja atvejų. „Paliko karinį dalinį ir negrįžo.“ Kas nutiko  (2)

Daugėja atvejų, kai kariškiai neteisėtai pasitraukia iš karinių dalinių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dezertyravimo atvejų Ukrainos ginkluotosiose pajėgose yra akivaizdžiai mažai. Tai sakė karo ir politikos analitikas, buvęs bataliono „Aidar“ kuopos vadas Jevhenij Dikij per pokalbį „Novinarnia“ laidoje.

Dikij pripažįsta, kad kariuomenėje yra tam tikras procentas dezertyrų, tačiau tai akivaizdi mažuma. Jis žino apie atvejį, kai du kariai, atlikdami mokymus poligone užsienyje, paliko karinį dalinį ir negrįžo.

„Tai tikrai mažuma. Pragmatiškai pasakysiu: tai nėra tas procentas, dėl kurio dalinys praranda kovinį efektyvumą“, – sakė Dikij.

Karo analitikas taip pat pastebėjo, kad daugėja atvejų, kai kariškiai neteisėtai pasitraukia iš karinių dalinių.

„Nesakyčiau, kad tai baisūs skaičiai. Tai yra ne tas skaičius, nuo kurio iš tikrųjų prarandamas vienetų kovinis efektyvumas“, – sakė Dikij.

Kartu jis pažymi, kad ne visi tokie atvejai gali būti laikomi dezertyravimu.

„Koks skirtumas? Dezertyravimas yra bet koks atvejis, kai karys negrįžo per nustatytą terminą. Arba jis paliko dalinį ir nepranešė, arba buvo išleistas legaliai, bet per nustatytą laikotarpį negrįžo. Taigi daugiau nei pusė šių atvejų yra skirtingos kasdienės istorijos, kai kažkas tikrai pavėlavo dėl giminaičių, kuriems jis ketino ką nors padaryti, arba atsiprašau, jis tiesiog prisigėrė. Taip, tai pasitaiko. Tačiau daugiau nei pusė šių istorijų, kai žmogus nesilaikė terminų, bet viską apgalvojęs grįžo pats“, – sakė Dikij.

 

Anot jo, tie, kurie galiausiai grįžta į savo dalinius, nėra dezertyrai. „Dezertyras yra tas, kuris visiškai pabėgo ir sąmoningai slapstosi“, – sakė veteranas.

Pasak jo, dabar tokių atvejų padaugėjo.

„Padidėjęs dezertyravimas pastaruoju metu ypač susijęs su padidėjusiu priverstinai mobilizuojamų asmenų procentiniu skaičiumi. Toks modelis deja egzistuoja“, – sakė Dikij ir pridūrė, kad problema yra, bet „ne kažkokia fantastiška“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(23)
(10)
(13)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (2)

Susijusios žymos: