„Frankenšteino monstras.“ Kas yra GLSDB ir kodėl šis ginklas toks svarbus Ukrainai (Video)  ()

Ukrainos kariuomenė netrukus turėtų gauti amerikiečių GLSDB bombas. Kas tai per „žvėris“ ir kaip jis gali paveikti situaciją fronte.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedaug šiuolaikinių ginklų kelia tiek susižavėjimo, kiek GLSDB (Ground Launched Small Diameter Bomb). Atrodo, kad ši bomba turi visas geriausias savybes: ji yra tiksli, pigi ir paprasta naudoti. Ir, svarbiausia, GLSDB netrukus atsidurs Ukrainos kariuomenės rankose.

GLSDB bomba jau yra Ukrainoje

Paskutinę sausio dieną per instruktažą Kyjive JAV valstybės sekretoriaus pavaduotoja Victoria Nuland oficialiai patvirtino, kad GLSDB bomba-raketa jau buvo atgabenta į Ukrainą, ji jau keliauja į frontą.

GLSDB bomba yra vienas iš naujausių Amerikos karinio-pramoninio komplekso patobulinimų; niekas anksčiau jos nenaudojo kovose. Atsižvelgiant į Nuland pareiškimą, beveik neabejotina, kad Ukraina tai padarys pirmoji.

Kas yra GLSDB – bomba ar raketa

GLSDB buvo sukurta Amerikos „Boeing“ ir Švedijos SAAB. Čia nėra nieko stebėtino: tarptautinis bendradarbiavimas vykdant tokius sudėtingus projektus jau seniai tapo norma, o Švedija tradiciškai yra šalis, turinti vieną iš labiausiai išvystytų karinių-pramoninių kompleksų.

Tačiau pirmuoju smuiku čia groja amerikiečiai. GLSDB sukurta remiantis jų kūriniu – miniatiūrine aviacine bomba GBU-39 „Small Diameter Bomb“, kuri pradėta gaminti dar 2005 m.

Bombą GBU-39 ir jos atnaujintą versiją GBU-53 jau seniai naudoja Vakarų aviacija, o GLSDB yra ne kas kita, kaip GBU-39, sumontuotas ant važiuoklės. Būtent ant M270 ir M142 HIMARS daugkartinio paleidimo raketų sistemų. Atitinkamai, jos paleidžiamos taip pat, kaip ir kitos HIMARS raketos.

GLSDB atrodo kaip įprastas transportavimo konteineris. Dėl to priešui sunkiau ją aptikti.

Kaip veikia GLSDB? Po to, kai stiprintuvas pakelia bombą į didelį aukštį, ji atsiskiria, išsiskleidžia sparnai ir tai leidžia bombai nuskrieti į taikinį. Naikinimo nuotolis yra 150 kilometrų: tai yra maždaug tiek pat, kiek ATACMS valdomų raketų (Ukraina gavo šias raketas, kurių nuotolis buvo 165 km), ir dvigubai daugiau nei GMLRS sviedinių (85 km), kurie aktyviai tiekiami Ukrainai.

„GLSDB yra vienas didžiausio nuotolio ginklų, paleidžimas iš antžeminių paleidimo įrenginių“, – sako „Defense Express“ informacijos ir konsultacijų bendrovės vadovas Serhijus Zgurecas.

Palyginti su GMLRS sviediniais, naujoji amunicija pasižymi didesniu tikslumu, didesne galia, taip pat mažiau veikiama priešo elektroninės kovos įrangos. GLSDB gali žymiai pagerinti Ukrainos kariuomenės galimybes smogti giliai į priešo gynybą. Jos taikiniais pirmiausia gali būti logistikos maršrutai ir komandų postai, oro gynybos raketų paleidimo įrenginių, operatyvinių-taktinių kompleksų ir artilerijos vietos. Bombos tikslumas siekia iki 90 centimetrų, todėl galime tikėtis tikslaus pataikymo į tokius taikinius.

 

GLSDB charakteristikos:

  • Svoris: 270 kg;
  • Ilgis: 3,91 m (pačios bombos ilgis 1,80 m);
  • Skersmuo: 240 mm;
  • Sparnų plotis: 1,61 m;
  • Kovos galvutės svoris: 93 kg;
  • Diapazonas: iki 150 km;
  • Valdymo sistema: inercinė ir GPS;
  • Tikslumas: 1 m.

Bombos stiprintuvai yra ne kas kita, kaip senų M26 kasetinių raketų varikliai, kurių amerikiečiai nusprendė atsisakyti. Todėl GLSDB yra savotiškas „Frankenšteino monstras“, surinktas iš dviejų skirtingų sistemų, tarp kurių, atrodytų, nėra nieko bendro. Išskyrus vieną dalyką: amerikiečiai turi didžiulį kiekį ir M26 sviedinių, ir GBU-39 bombų.

GLSDB privalumai

Kalbant apie amerikietiškus ginklus, dažniausiai pirmiausia prisimenama jų milžiniška kaina, kuri, švelniai tariant, nėra visiškai teisinga. Nedaug pasaulio šalių padarė daugiau, kad sumažintų ginklų kainą, nei Jungtinės Valstijos. Geriausia iliustracija čia yra JDAM – įprastos senos oro bombos, kuriose sumontuoti GPS valdomi aerodinaminiai rinkiniai, paverčiantys jas pažangiais tiksliaisiais ginklais. Padaryti tokią bombą nuo nulio kainuotų daug kartų daugiau, jei ne dešimt kartų brangiau.

 

GLSDB bomba yra maždaug iš tos pačios operos. Iš pirmo žvilgsnio joje nėra nieko revoliucingo, bet viskas pasikeičia pažvelgus į skaičius. Kiekviena SDB bomba (pagrindinė ir brangiausia GLSDB dalis) kainuoja tik 40 tūkstančių dolerių! Palyginimui, raketos ATACMS kaina viršija 1 milijoną dolerių, o vienos sparnuotosios raketos „Storm Shadow“ (tos pačios, kuri nuskandino didelį desantinį laivą„Novočerkask“) kaina – 2,5 mln. USD. Skirtumas tiesiog kolosalus.

Galų gale, didžiulis GLSDB pranašumas yra tas, kad, kaip minėta ankščiau, ji gali būti paleista iš HIMARS ir M270. Abu paleidimo įrenginiai naudojami Ukrainoje.

GLSDB trūkumai

Karo metu rusai suprato, kad jų gali užklupti bet kas, ir deda daug pastangų, kad taip nenutiktų. Visų pirma kuriama daugiasluoksnė oro gynyba, aktyviai veikia elektroninės karo sistemos.

 

Tai duoda savo rezultatus. Remiantis gandais, nei GMLRS, nei ATACMS neparodo tokio veiksmingumo, kokį demonstravo anksčiau.

Praėjusiais metais vokiečių leidinio „Bild“ analitikas Julianas Röpcke bandė paaiškinti, kodėl Ukrainos kariai ATACMS gavo tik su inercine sistema, be GPS. „Žinoma, yra viena priežastis: sėkmingos Rusijos atakos, trukdančios daugumą GPS valdomų ginklų rajone“, – aiškino analitikas. Jei tai tiesa, trikdžiai tikrai turės įtakos GLSDB veikimui, nors šis ginklas yra apsaugotas nuo „trukdytojų“.

Tačiau verta atkreipti dėmesį į kitą problemą. Žinoma, žema GLSDB bombos kaina yra gerai, tačiau tai visiškai negarantuoja, kad Ukraina gaus bombų dideliais kiekiais.

Bet kokiu atveju Ukraina dabar savo rankose turi naujausius ginklus, kurie savo kokybe yra pranašesni už savo analogus. Joks Rusijos elektroninio karo kompleksas ar kitos priemonės negali visiškai neutralizuoti nuo žemės paleidžiamos mažo skersmens bombos poveikio. Galiausiai rusai dar daugiau energijos skirs oro taikiniams perimti, o tai atsilieps tiek okupacinių pajėgų kovos dvasiai, tiek Rusijos ekonomikai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(25)
(3)
(22)

Komentarai ()