„Iskander“ jau Kaliningrade. Ką sumanė Rusija. Skelbiama pažeidžiama vieta  ()

„Rusijos Federacija, deja, turi galimybę vykdyti karines operacijas už Ukrainos ribų.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Interviu „Glavred“, karo ekspertas Dmitrijus Snegiriovas atsakė, kokiu tikslu Baltarusijoje atsirado „vagneriečiai“, ar Putinas svarsto atakos prieš NATO scenarijų, ar rengiamas puolimas Suvalkų koridoriuje.

Kaip apskritai dabar galima vertinti Baltarusijos kariuomenės pasirengimą? Buvo informacijos apie tai, kad „vagneriečiai“ apmokė kelias brigadas – kokiu tikslu, jūsų nuomone, tai rengiama?

Pirmiausia – operacijai Suvalkų koridoriuje. Rusai bando įgyvendinti scenarijų arba parodyti tokią galimybę. Beje, įvairių krovinių perkėlimo demonstravimas adresuojamas ne tiek Ukrainai, kiek NATO šalims. Nes neatsitiktinai prieš tai Rusijos Federacija išbandė savo elektroninio karo sistemą ir „įdiegė“ korinį ryšį bei internetą žymioje Lenkijos ir Baltijos šalių teritorijos dalyje. Atitinkamai, „vagneriečių“ karių perkėlimas į Baltarusijos teritoriją ir bendrų pratybų vykdymas vyksta diplomatinio ir karinio spaudimo dėl galimybės vykdyti operaciją Suvalkų koridoriuje fone. Tai yra sausumos koridorius, kuris, pasak rusų, turėtų sujungti Baltarusijos Respubliką su Rusijos anklavu Kaliningrado srityje. Jie tam ruošiasi.

Ar iš tikrųjų Putinas svarsto atakos prieš NATO scenarijų?

Į atskiras NATO šalis – Baltijos šalis. Neatsitiktinai NATO šalys sulaukia veidrodinio atsako – precedento neturinčių didelio masto pratybų nuo Šaltojo karo pabaigos. Be to, vyko daugybė pratybų. Tai reiškia, kad Europa rimtai žiūri į Rusijos grėsmę. Rusijos Federacija, deja, turi galimybę vykdyti karines operacijas už Ukrainos ribų. O raketų „Iskander“ perkėlimas tiek į Kaliningrado sritį, tiek į Baltarusijos teritoriją akivaizdžiai demonstruoja, kad rusai bandys įgyvendinti šį scenarijų.

 

O kada Rusija gali žengti pirmuosius žingsnius šia kryptimi ir pradėti puolimą Suvalkų koridoriuje?

Rusija jau tai daro. Ji išbandė elektroninio karo sistemas Europoje. Tai pirmieji žingsniai. Suvalkų koridorius – gana pažeidžiama vieta. Dar 2015 metais Lenkija paskelbė, kad tai yra NATO bloko Achilo kulnas. Ten yra du greitkeliai, o tai reiškia, kad pajėgumai yra gana riboti. Kalbant apie geležinkelio bėgius, Lenkijoje jie europiniai, o Baltijos šalyse vis dar sovietiniai. Tai yra, NATO bando išspręsti daugybę problemų (pirmiausia logistikos) dėl galimo NATO karių perkėlimo.

 

O Rusija jau žengia pirmuosius žingsnius: tiek išbandydama elektroninio karo sistemas, tiek perkeldama grupuotę „Wagner“ į Baltarusijos teritoriją. Greičiausiai bus parengtas vadinamasis hibridinis scenarijus. Tai yra, tas pats, kas atsitiko Rytuose 2014 m., kai į Ukrainos teritoriją įžengė įgaliotosios pajėgos, o ne reguliariosios pajėgos. Tikriausiai atsitiks tas pats, čia dalyvaus grupuotė „Wagner“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(10)
(46)
(-36)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: