Gliaudo kaip saulėgrąžas. Ukrainos kariai pasiekė naują rekordą  ()

BTR-82AT yra tik dar viena BTR-80 versija, bet kartu tai - vienas naujausių rusų ratuotų pėstininkų transporterių. Tai - gerai šarvuotas, 30 mm automatinę patranką turintis transporteris, galintis gabenti iki 10 karių. Rusija, žinoma, aktyviai naudoja tokias mašinas Ukrainoje, bet Ukrainos gynėjai jas gliaudo kaip saulėgrąžas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2024-ųjų sausį Ukrainos kariai sunaikino 10 BTR-82AT. Iš tikrųjų, tikėtina, kad keliomis daugiau, bet tokį sunaikintų mašinų kiekį galima patvirtinti pagal skelbiamą vaizdinę medžiagą. Ir tas 10 sunaikintų BTR-82AT per mėnesį yra rekordas. Palyginimui, 2023-iųjų gruodį Ukrainos gynėjai sunaikino porą BTR-82AT.

Ukrainos karo stebėtojas Oleksandras Kovalenko primena, kad nors BTR-80 naudojamas nuo 1986 metų, o BTR-82 prototipas viešai pristatytas 2009 m., uždanga nuo BTR-82AT nukelta tik 2019 metais. Aišku, kad tai modernizuotas senesnis ginklas, bet vis tiek - BTR-82AT gamyba prasidėjo visai neseniai. Kovalenko mano, kad kai kuriuos BTR-82AT elementus, įskaitant grotinius šarvus, rusai nukopijavo nuo ukrainietiško BTR-4.

Sustiprinti šarvai ir nauja elektronika yra ryškiausi BTR-82AT bruožai, lyginant šį aštuonratį šarvuotį su neatnaujintomis senesnėmis BTR-80 versijomis. Kai kurie transporteriai buvo demonstruojami su 57 mm autopatranka nuotolinio valdymo bokštelyje - šis ginklas, kaip skelbiama, per minutę paleidžia 120 šūvių. 300 AG variklis leidžia BTR-82AT kelyje pasiekti maždaug 90 km/val. greitį, o papildoma apsauga nuo minų, rusų teigimu, turi apsaugoti karius viduje nuo prieštankinių minų poveikio. 2023 metų liepą Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu sakė, kad BTR-82A gamybos tempai nuo 2022-ųjų pradžios išaugo net keturis kartus. Dalis Rusijos pagaminamų BTR-80 versijų yra BTR-82AT standarto.

 

BTR-82AT įprastai turi tris įgulos narius ir gali gabenti dar 7 karius. Jie atvežami į šturmo vietą ir išlaipinami pridengiant juos 30 mm arba, daug rečiau, 57 mm automatine patranka.

Kur ukrainiečiai degina rusų BTR-82AT? „BTR-82AT daugiausia degė Krynkų ir Avdijivkos apylinkėse. Būtent į šias karo zonas metami šie, ko gero, geriausiai šarvuoti šarvuočiai, o tai yra taip pat svarbu bendram situacijos supratimui“, – aiškino Kovalenko. Kitaip tariant, šios dvi fronto sritys Rusijai tikriausiai yra svarbiausios arba būtent ten jie mato būtinybę turėti kietesnius šarvus.

 

Krynkuose įsitvirtinę Ukrainos gynėjai naikina labai daug rusų technikos. Rusai norėtų išginti ukrainiečius iš kairiojo Dnipro kranto, bet niekaip negali to padaryti. Ukrainiečiai ten neturi jokios šarvuotos technikos, bet rusų šarvai dega nuo dronų. Tuo tarpu Avdijivka trumpuoju laikotarpiu yra pagrindinis rusų taikinys - okupantai bandys užimti sugriautą miestą iki Putino perrinkimo.

 

(78)
(5)
(73)

Komentarai ()