Užgrobtas „Shahed“ – didžiulė sėkmė. Kodėl Ukraina nepuola Rusijos trofėjiniais dronais (Foto)  ()

Į ukrainiečių rankas jau pateko keli nesugadinti rusų paleisti atakos bepiločiai orlaiviai. Specialistai teigia, kad juos galima sutaisyti ir „grąžinti“ okupantams, tačiau to daryti nereikėtų dėl kelių priežasčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Elektroninio karo sistema „Pokrova“ retkarčiais priverčia bepiločius orlaivius „Shahed“ nusileisti jų nesusprogdinant. Kur tada jie patenka ir ar juos galima „grąžinti“ okupantams paleidžiant į Rusijos teritoriją? „Focus“ kreipėsi į ekspertus.

Trofėjinis „Shahed“ – didžiulė sėkmė

„Shahed“ dronai yra gerai apsaugoti nuo radijo trukdžių. Pirma, numuštuose dronuose buvo ne kartą rasti „Komet-M“ blokai, kurie „tikrina“ navigacijos signalus ir filtruoja vadinamąjį „triukšmą“, kuris pertraukia signalus iš GPS palydovų ir priverčia dronus „pasiklysti“ erdvėje.

Dar 2023 metais Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo elektroninio karo (EW) ir kibernetinio saugumo skyriaus viršininkas pulkininkas Ivanas Pavlenko sakė, kad gynybos pajėgos rado būdą, kaip tokią apsaugą įveikti, nors pažymėjo, kad laikui bėgant rusai gali pakeisti sistemą kita.

Net jei „Shahed“ patenka į EW sistemų įtaką, jis ir toliau skrenda į nurodytą tikslą dėl inercinės navigacijos sistemos – jutiklių rinkinio, kuris palaiko kursą. Jis yra labai netikslus, nes nuolat patiria klaidas ir dėl to dronas vis labiau nukrypsta, tačiau vos išskridus iš trukdžių zonos įrenginys vėl prisijungia prie GPS, gauna tikslias savo koordinates ir grįžta į maršrutą.

Sėkmės paslaptis ta, kad „Shahed“ nuolat patiria EW sistemų įtaką, todėl jis arba nepataikys į tikslą, arba skris ore, kol baigsis kuras. Pasak Ukrainos seržanto Serhijaus Bezkrestnovo šaukiniu „Flash“, tam būtina slopinti GPS signalus šalia galimo taikinio, pavyzdžiui, energetikos infrastruktūros objekto.

 

Dar 2023 m. rugsėjį gynybos pajėgoms skirtų EW priemonių gamybos projekto įkūrėjas Serhijus Gerasimiukas pasidalijo mintimi, kad „Shahed“ gali būti nukreiptas į retai apgyvendintą vietovę ir priverstas nusileisti „ant pilvo“ naudojant „spoofing“ technologiją*.

 

*Informacijos saugumo, o ypač tinklo saugumo, kontekste „spoofing“ ataka yra situacija, kai asmuo ar programa sėkmingai identifikuojasi kaip kitas objektas, suklastojant duomenis ir taip siekiant įgyti neteisėtą pranašumą.

Tuo metu tokių atvejų nebuvo žinoma, tačiau lapkritį buvęs Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadas Valerijus Zalužnas savo esė apie visos valstybinės „Pokrova“ sistemos dislokavimą pasidalijo įdomiomis detalėmis. Pasak kariškių, ji tiksliai naudoja „spoofing“ atakas, slopindama palydovinę navigaciją „visoje sąlyčio linijoje ir didžiojoje Ukrainos teritorijos dalyje“.

Tokiu būdu visiškai įmanoma nutupdyti „Shahed“, ką įrodo pasikartojantys atvejai, kai buvo perimti beveik nepažeisti priešo dronai. Vasario 9 dieną Nacionalinė policija paskelbė Dniepropetrovsko srities teritorijoje esančiame lauke rasto drono nuotrauką ir pabrėžė: „Didžiulė laimė turėti išlikusį atakos drono pavyzdį tyrimams“.

„Shahed“ atgal rusams

 

 

Serhijus Gerasimiukas atkreipė dėmesį į tai, kad „Pokrova“ sistemos algoritmai ir detalės vis dar nežinomi. Pagal inžinieriaus prielaidą, joje naudojamas „dinaminis klaidinimas su aukščio keitimu“ – tai paaiškina „Shahed“ nutupdymo atvejus.

„Laipsniškas aukščio keitimas vietovėse, esančiose toli nuo apgyvendintų vietovių, sukelia gana minkštą nusileidimą“, – teigė elektroninės įrangos ekspertas. Tačiau jis iškart pažymėjo, kad masinis „Shahed“ tipo dronų nutupdymas nepasiteisins, nes tam reikia koordinuotos, techniškai sudėtingos procedūros.

„DroneUA“ įkūrėjas, bepiločių orlaivių ekspertas Valerijus Jakovenko teigė, kad Ukraina nuolat tobulina savo elektroninio karo technologijas, todėl naujienų apie rusiškos technikos neutralizavimą ukrainietiškomis priemonėmis bus dar daugiau. Kalbama ne tik apie radijo trukdžius sukeliančių stočių gausėjimą, bet ir apie technines galimybes daryti įtaką komponentams, kuriuos Rusija deda į savo įrenginius.

 

 

Jei kalbėsime apie „Shahed“ paleidimą į objektus Rusijos Federacijoje, tai įmanoma, tačiau lengviau sukurti savo tolimojo nuotolio dronus, nei perdaryti trofėjinius.

„Nepaisant to, kad įranga yra paprasta ir primityvi, yra galimybė perprogramuoti sistemas, tačiau su tuo susijusias pastangas galima palyginti su darbais, atliekamais kuriant savo produkciją ir naujus Ukrainos gynybos įrenginius, todėl tikslingiau yra tyrinėti priešo dronus“, – apibendrino Valerijus Jakovenko.

Ukrainos inžinierius, „Cobra“ atakos dronų kūrėjas Vitalijus Bryzgalovas taip pat teigė, kad teoriškai įmanoma perprogramuoti trofėjinį „Shahed“ ir panaudoti prieš Rusiją – tam reikia pakeisti elektroniką.

„Tik trofėjinių „Shahed“ labai mažai“, – pridūrė Vitalijus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(54)
(1)
(53)

Komentarai ()