Požiūris. Tarnyba kariuomenėje - kaip mokesčiai, visiems turėtų būti privaloma ir be išimčių

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

kionig 2015-04-14 23:12
Man irgi nepatinka, ir ką dabar?
sloggi 2015-04-14 23:20
Idomumo "delei" kiek tokiu lietuviu katrie uzsieni isi moksline, uzkaupe ziniu ir kapitalo gryzta i musu salu atgal? Del kariuomenes tai, zmones daznai bijo nezinomumu. Tarp pazystamu yra nemazai tokiu kas bego slepes, bet prigavo. Atitarnavo ir nemaza dalis pasiliko tarnaut toliau, nereikia bijot to kaip velnio. Is kitos puses is dirbancio zmogaus gal ir daugiau naudos taikos metu, bet reikalui atejus ar tas dirbantis patriotas nesusikraus mantos ir neatsuks nugaros savo saliai?
2015-04-15 00:13
Išplautasmegeniniai (paprastieji juodieji ir raudonasis) vėl puola - mažu, gal pilnatis? Jūs bent jau pabandykit išstenėti bent panašaus lygio argumentus, kaip tai daro slavams „prijaučiantis“ Arns... Nors pastarojo argumentai ir nėra perliukai (ne kabutėse), bet likusių oponentų argumentacija išvis riestainio skylutės verta... Ir negi jaučiate tokį nesvietišką malonumą, oponentus vadindami koloradiniais, rubliniais ir pan., vien tik todėl, kad jų nuomonė kitokia nei jums įpiršta? Liaudis pabėgo nuo vienos propagandos mašinos ant kitos. Kas pasikeitė? Apart spalvų (iš raudonos į mėlyną), esmė liko ta pati - tiek vienu tiek kitu atveju provincija federacijos sudėty, tik kad metodika „demokratiškesnė“, su smegenų perplovimu ir dar savu noru viskas vyksta... Labai gražu. Grįžtant prie esmės - šio tinklapio „šviesuomenė“ (deja tenka jau rašyti kabutėse) irgi nusivažiavo iki tokio lygio kaip, kad VSD, liberalai ir kiti - neduok die sukritikuosi ką nors, kas susiję su EU, ar šiaip ką nors, kas susiję su anti-RU, tu iškart automatiškai esi priešas ir atstovauji slavų imeperialistams... VSD ataskaita puikiai tai iliustruoja - kai nepriklausomybės signataras, pasisakantis už Lietuvos nepriklausomybę (tiek nuo RU, tiek nuo EU), iškart įvardijamas kaip „galimas“ RU pakalikas (vien todėl, kad nesilenkia prieš EU kryptį ir drįsta kritikuot)... Šaunuoliai, taip ir toliau, ir galėsit didžiuotis didinga istorija, kaip, kad ir prūsai Ai, gi tiesa, kaipo tokių jau nebėr . Klausimas retorinis beveik - ir ko gi per tuos 9 mėnesius išmokys tuos jaunuolius, apart buvimo patrankos mėsa? Yra parengta moderni, šių laikų „tendencijas“ atitinkanti programa? Ar tik bus eilinis kiaušiukų auginimas jaunuoliams purvynuose ir tiek? Kodėl baltarankis džiūsna programuotojas turėtų „murgdytis purve“ su ginklu ir mokytis kaip būti skydu (patrankų mėsa) reguliariajai kariuomenei, ? Kodėl neatrūšiavus pagal gabumus ir neparuošus atitinkamose srityse? Kam karo medicina (medicinos studentams), kam ryšiai ir kita technika (technologijų studentai), kam IT, kam informacijos rinkimas, atrinkimas/apdorojimas, kam informacinio karo subtilybių? Ir pan. O su ginklais dantyse gali pabūt tie, kurie šiaip ne taip vidurinę baigė. Kodėl tai turi daryt visi? Eilinį kartą kaip ir su visais kitais įstatimais ir jų pataisom - priimam skubotą sprendimą belekokį, o paskui, dėl visuomenės ir specialistų nepasitenkinimo, tarsimės su specialistais, ir galbūt surengsime diskusijas, ir vėl susirinksim ir priimsim pataisas... kaip suprantu, dalis komentatorių tą ir nori pasakyti, kad kol kas šūdas, o ne planas su šauktiniais yra... Bet ne, vistiek reik akis draskyt ir antipilietiškais išvadint...
slawcka 2015-04-15 00:58
O man įdomu kas tave sieja su Serbija? Papasakok . Nes dabar man rodos tu tiesiog gudriai vaizduoji Rusijos vėliavą, tuo pačiu lyg ir atsiribodamas nuo jos.
Charger 2015-04-15 02:24
Visiskai pritariu "☺". 9 menesius lakstyt miskais, trainiotis purve ? uz 250 EURU per menesi ? Isivaizduokim taip ir padarau, metu megstama darba, arba griztu i Lietuvele "svieto lyginti" ir kas po 9 menesiu manes laukia ? Man viska pradet is naujo? Ar Lietuvos kariuomene man tures kazka pasiulyt po tu 9 menesiu ? Karjera ? Kompensuos uz studijas ? Privilegijos ? Dar kazkas ? Nelabai domejausi, kas sita istatyma inicijavo ir kas uz ji pasirase ? Kompetencija ? Lietuva taip nori but vakarietiska, tai prasau imkit pavyzdi is JAV (labiausiai turbut vakarai). Kodel cia nera privalomosios tarnybos ? Gal turbut, kad viskas apgalvotai padaryta: 2 metai tarnyba, jei nori po to iseini - stoji studijuot - valstybe apmoka. Nori likt ir test karjera ? - prasau. Renkiesi studiju krypti. Tesi karjera. As nekalbu apie visokias privilegijas del NT isigijimo ir t.t P.S Turiu draugu, kurie atitarnave - 0 entuziazmo. Islaskte, isgulinejo Ruklos miskus, tai tiek ... ai, dar sake pora kartu saude.
sub 2015-04-15 08:35
Kuo serbai tau tokie svarbūs?
hamann 2015-04-15 08:58
Rusiją, islamo valstybę... Turėtų ir kvailam būt aišku kodėl. Kai kalba eina apie tautas ar valstybes nesivadovaujančias jokiais diplomatijos principais, laužančias visas moralės normas ir bendrus susitarimus, terorizuojančias kaimynines šalis, bei mojuojančias masinio naikinimo ginklais - kalbos apie kultūrą net būt negali. Kol tas rėžimas nebus užmigdytas kaip pasiutęs šuo tol valstybė ir neturės pagarbos pasaulio mąstu.
sub 2015-04-15 09:17
Tas ekspertų pasakymas, kad 9 mėnesiai - tai visiškai nieko, jokio progreso, nusišnekat. Nueikite bet ką daryti, ir tuo užsiimkite ištisus 9 mėnesius, ne savo laisvalaikio ritmu, o rimto pasirengimo ir darbo ritmu. Kam 9 mėnesiai yra niekas? Čia labai trumpas laiko tarpas? Pabandykite tuos 9 mėnesius daryti atsispaudimus, nieko nepasikeis, tikrai? Per 9 mėnesius šauktinis gal netaps profu, bent jau fiziškai, emociškai - bus labiau pasirengęs, nei tie kurie dabar tik šneka kad pašnekėt.
BishopaZ 2015-04-15 09:28
Kam man eit į tą armiją, jei mano fizinis parengimas ko gero jau dabar geresnis negu 90 proc atitarnavusių 9 men. ? Be to aš galiu keletą kartų per mėnesį eit į šaudyklą pašaudyt, tuo tarpu dažnas 9 mėn atitarnavęs ne daugiau 1-2 kartus per visą laiką (9 mėn.) šaudęs būna, o kai kurie iš viso tik palaikyt tikrą ginklą gauna...
validot.ratk 2015-04-15 10:51
IMHO kara laimi ne kariai ,o technologijos ir strategija. Patranku mesa naudoja tik socialistines valstybes kaip rusija, kinija,š. korėja. Vienas gyvas jaunuolis per savo gyvenima sumoka panakamai mokesčiu ,kad investuotu į bepiločius naikintuvus ir profesionalia armiją. O šauktiniu armijos yra žiauriai lievos, pažiurėkit vice - russian rulete kas ukrainoj daros - šautuvai iššauna netyčia kariui ilsintis, kariai pabėga palike brangia technika atsitraukdami terroristams - visiškas bardakas. Pasimokyti reikia iš istorijos kiek Irake mire US ir kiek priėšininku. Vienas mokytas nukala keliasdešimt nemokytu. Kitavertus vieni sako ,kad tai padarytu zmones patriotiškesniais, bet kaip žinia betkas ,kas daroma prievarta gauna priešinga rezultata... IMHO patranku mesa - ekonomiškai nenaudinga ir imoralu.
Sngz 2015-04-15 12:27
O ar valstybė neturi prievolių savo piliečiams? Ar, pvz, seimas neturėtų tarnauti Lietuvos piliečiams, o ne savo kišenei? Kalbama tik apie tai, ką privalome mes, o ką mes gauname iš valstybės, kad būtume pilietiški ir eitume savanoriais? Juk ne veltui žmonės migravo... Kai jie migravo - niekam nerūpėjo, o dabar jau kažkam parūpo jų pareigos ir prievolės.
Kodilodinoza 2015-04-15 13:03
Gėda perskaičius daugeli komentarų darosi ir iš jų sužinojus ,jog taip priešinamasi šauktinių kariuomenei. Nepaisant to, kad tik 3k-3,5k jaunuolių per metus turės ištarnauti vos 9 mėn. Per daugelį komentarų girdėjau tik šūkaliojimus, jog šauktiniai tik "patrankų mėsa" ir , kad Lietuvai reikia tik profesionalios kariuomenės. Tačiau, man kyla klausimas, kaip mes galime tūrėti stiprią ir profesionalią kariuomenę, jei neatsiranda pakankamai Lietuvoje žmonių, kurie norėtų atsisakyti didelės dalies civilinio gyvenimo patogumų ir eitų ,siekti kario profesijos? ATSAKYMAS: Tik per šauktinius. Žinoma kaip ir kai ,kurie iš jūsų sakė, bus tokių šauktinių kurie atitarnavę net nebenorės į ją žiūrėti, bet pasitaikys ir tokių, kurie baigę tą ,linksmai tariant, "lažą" susivilios toliau siekti kario profesijos ir tapti taip visų trokštamais profesionalais.Žinoma galite sakyti jo iš tų 3k atsiras vienetai tokių žmonių, bet vis dėl to atsiras. Be to šauktiniui nebūtina būti tik fronte, jog jo mokimai "atsipirktu". Pavyzdžiui šauktinių mokymo programoje buvo parašyta jog šauktinis bus išmokytas suteikti pirmają pagalbą, taigi toks šauktinis sugebės, karo metu, bent iš dalies pasirūpinti sužeistais civiliais, kuriu aš galiu tvirtai teigti, karo metu būtų labai daug. Apskritai žiūrint iš moralinės pusės, kiekvieno piliečio ,nesvarbu kokios tautybės, pareiga yra ginti savo tėvynę. Ir tokie atmazai kaip "patrankų mėsa", "lėšų švaistymas" mano nuomone nėra priimtini.Be to mes priklausome NATO ,todėl jus NATO pajėgos tikrai gins ypač jei patys rodisime pastangas apsiginti.Be to, neveltui Lietuvoje vyksta pirmosios pratybos su amerikiečių "Abram'sais" ir "Paladin'ais". O kalbant apie rusus iš istorijos galime pasimokyti, jog jei rusai dar sykis užimtu Lietuvą vėl prasidėtų Lietuvos piliečių trėmimai ir žudynės.Todėl jau geriau mirti su ginklu rankose nei gauti kulka į nugarą bėgant nuo rusų kario. Ir galiausiai toks nenoras eiti į šauktinius yra spjūvis tiems žmonėms, kurie 1991 metais plikom rankom ginė Lietuvos nepriklausomybe nuo tankų ir po jais žuvo, į veidą. Bendrai iš komentarų darau išvada, kad beveik visiems išskyrus ("Kioning") ir dar kai ,kuriems yra "Po****" ant Lietuvos.
Kodilodinoza 2015-04-15 13:20
Tradicinis Lietuvio mentalitetas visi, aplinkui kalti tik aš vienas ne, visi turi aplinkui kažką daryti valstybes labui, tik aš vienas ne. Tai davai visi pasekam seimo pavizdžiu ir nieko nedarom tai kas liks iš lietuvos. Žinoma Lietuvos piliečio pareigos ir įsipareigojimai nėra lengvi, tačiau labai greitai mes pamirštame kiek turime teisių, nes esame LR piliečiai. Apskritai kalbant gyvenimas nėra lengvas, tačiau būną žymiai lengviau jei stengiames įžvelgti kažką teigiamo gyvenime, o ne laukiame kol viskas mums paduos. O emigravo žmonės, todėl, kad jų nedomino, ką jie gali nuveikti lietuvoje ,kokios perspektyvos laukia jų Lietuvoje. Toje pačioje Lietuvoje yra šimtai pasirinkimu, tačiau tam ,kad tam tikras pasirinkimas pasitenkintų reikia įdėti pastangų. O dažnas emigrantas įsivaizduoja jog užsenyje dirbdamas tik normaliai, bet ne sunkiai gryš į Lietuvą "bagotas", bet taip nėra. Visur teks sunkiai dirbti, todėl kam vargti važiuojant dirbti į užsienį, kur būsi visiškas "outsider'is" jei gali dirbti Lietuvoje uždirbti mažiau, bet nebūti "outsideriu"?
hamann 2015-04-15 13:22
1) Už privalomają tarnybą aršiausiai agituoja tie kuriems su ja susidurt jau nebeteks, būtų aktualu ir jums neberėkautumėte taip garsiai. 2) Darbingas, dirbantis ir mokesčius mokantis asmuo valstybei neša daug didesnę naudą kai jis užsiima tuo ką sugeba ir moka, o ne praranda darbą, darbinę kompetenciją devynis mėnesius voliojasi po balas ir grįžęs turi pradėt savo darbinę karjerą vos ne iš naujo. Daugiausiai priešinimosi ir kyla iš to, kad žadama imt ir žmones katik įsitvirtinusius ir padėjusius kopt karjeros laiptais bei kabintis į gyvenimą. Jei pirmenybės tvarka imtų asmenis kurie gyvena iš pašalpų, ar "ieškosi darbo" pusmetį ir ilgiau, nebūtų tiek priešinimosi šiam sprendimui ir būtų apčiuopiama nauda valstybei. 3) NATO šauktinių kariuomenė praktiškai bevertė, ir nieko ji nepadėtų karo konflikto metu. Geriau įteisintų įvairias skatinimo programas suburt didesnei profesionaliai armijai, kuri efektyviau įsijungtų į NATO misijas ir neštų apčiuopiamą naudą. Pirmosios pagalbos ir elgesio karo atvėju galima būtų išmokint ir per kelias savaites o ne devynis mėnesius.
Pumper 2015-04-15 13:26
Kaip supratau iš Oleko paistalų, tai tie bedarbiai ir pašalpiniai jam per dideli lūzeriai, todėl netinka patrankų mėsai - reikia gudresnius naikinti.
Kodilodinoza 2015-04-15 13:35
Patiko man ta įdėja su bedarbiai ir "pašalpiais" tiesiog genelu tikrai. P.s. Pirmają pagalbą paminėjau ne kaip esminę karo tarnybos daly, bet kaip privalumą kurį iš tarnybos išsineš kiekvienas šauktinis. Be to manau bus atsižvelgta į asmens, kurį nori paimti į tarnybą ypatybes PVZ: Dirbamas darbas, mokslai, šeima, paskola ir t.t.
UTF16 2015-04-15 13:39
Straipsnis nelabai turi ką bendra su pavadinimu. Tikėjausi, kad bus nagrinėjama bent jau moterų nešaukimo problema. O gavau tekstą, kuriuo paneigiamas pavadinimas: Jei pacifistui galima vietoj ginklo brukti kastuvą, galima ir kažką kita įbrukti. Pvz., traktorių, kuris 9 mėnesius ars laukus, kuriuose bus sėjami grūdai ir iš jų verdama kareiviška košė. Galima įbrukti kompiuterį, kad šauktinis 9 mėnesius ruoštųsi kibernetiniam karui. Galima įbrukti pluoštą kokių nors karinių tekstų, kad jis 9 mėnesius tobulintų savo užsienio kalbų žinias ir juos išverstų. Žurnalistui galima pasiūlyti 9 mėnesius pabūti KAM atstovu spaudai. Chemikui galima pasiūlyti 9 mėnesius tobulinti žinias sprogmenų srityje. Jei visi be išimties (net ir moterys ir invalidai, išskyrus gal tik gulinčius komoje) būtų priversti pagal savo sugebėjimus nemokamai padirbėti 9 mėnesius, sutikčiau, kad sistema yra prasminga. Dabar tai yra farsas ir nieko daugiau.
manas 2015-04-15 15:34
Ka siulai? Tuos kurie is paziuros atrodo pasportave tu nekviest, su pasizadejimu kad dar nueis i saudykla rankos patreniruot O kur dar disciplina, taktika, komandinis darbas ir tt
UTF16 2015-04-15 18:25
Kiek teko skaityti, tai yra antraeiliai dalykai. Svarbiausia – išmokti pasikloti lovą, įsisiūti ištrūkusią sagą ir įsikalti į galvą, kad jei žaidi kompiuterinius žaidimus, gyveni pernelyg gerai, esi ištižęs šūdo gabalas, todėl į frontą pirmu taikiniu.
mobilunkas 2015-04-15 20:02
sauktiniai tinkami kariuomenese, kuriose nera siuolaikisku ginklu ir pagrindiniai ginklai yra kardai, sautuvai, peilis. aisku ir priesininkas turi but toks pat neturtingas.musu kariuomene neturi daug siuolaikisku ginklu ir netures, tad sauktiniai tinkami tam. Siais laikais net zemdirbys, kuris tik zeme ars ir bulves augins turi but profesionalas, nes pralos konkurencineje kovoje su kitais zemdirbiais, o ka jau kalbet apie situacijas kurios pasitaiko 1kart gyvenime, t.y. karas. kas butu jei butu saukiami zmones dirbti gydytojais, apmokant juos 9 menesius? nelabai kokie rezultatai butu siuolaikineje visuomeneje. Bet jei tie gydytojai butu saukiami but gydytojais pries 500 metu ir apmokomi 9 menesius- jie butu geri gydytojai