DDG(X) bus didžiausias karo laivas JAV laivyne – išskirtinės technologijos ir keli stebinantys sprendimai (Video)  (4)

Anksčiau šį mėnesį JAV karinis jūrų laivynas atskleidė ankstyvą naujos kartos eskadrinio minininko su nutaikomomis raketomis dizaino koncepciją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šis dizainas remiasi dabartiniais „Arleigh Burke“ klasės eskadriniais minininkais. Jis pakeis senesnius „Burke“ ir didesnius „Ticonderoga“ klasės valdomų raketų kreiserius. Pirmasis laivas greičiausiai bus pradėtas eksploatuoti 2030-ųjų pradžioje.

DDG(X) kyla iš karinio jūrų laivyno reikalavimo „didelio paviršiaus kovotojui“, kuris yra eskadrinio minininko arba kreiserio dydžio laivas, sveriantis 10 000 tonų ar daugiau.

Kalbant apie DDG(X) pavadinimą, pirmosios raidės reiškia eskadrinį minininką (DD), valdomą raketą (G), ateitį (X). Paleidus laivus, X nebeliks ir bus tiesiog vadinami DDG.

Šiuolaikinių „Ticonderoga“ klasės valdomų raketų kreiserių ir „Arleigh Burke“ klasės eskadrinių minininkų su nutaikomomis raketomis skirtumai daugiausia priklauso nuo ginkluotės. Didesni kreiseriai turi du penkių colių pabūklus, o minininkai – vieną; kreiseriuose įrengtos 122 vertikalaus paleidimo raketų šachtos, o minininkuose – 90 arba 96 šachtos. Priešingu atveju, atsižvelgiant į jutiklius ir bendras galimybes, abu laivų tipai iš esmės yra identiški.

Remiantis JAV karinio jūrų laivyno instituto naujienų ataskaita, DDG(X) bus ginkluotas vienu penkių colių pabūklu, dvejomis SeaRAM artimųjų ginklų sistemomis, vienu 150 kilovatų galios lazeriu ir maždaug 96 vertikalaus paleidimo raketų šachtomis (tokiomis pat, kaip turi „Burke“ klasės naikintojai). Laive taip pat bus didesnis, galingesnis radaras ir orlaivių denis bei angaras sraigtasparniams ir dronams.

Eskadrinis minininkas taip pat galės talpinti naudingosios apkrovos modulį, kuriame bus dar daugiau raketų šachtų. Priekinis 32 raketų šachtų blokas gali būti pakeistas 12 hipergarsinių raketų; integruota energijos sistema leis kariniam jūrų laivynui sukeisti du SeaRAM raketų paleidimo įrenginius – iš viso 42 trumpojo nuotolio raketas – su dviem 600 kilovatų galios lazeriais su teoriškai neribotu šūvių skaičiumi.

 

Karinis jūrų laivynas taip pat planuoja, kad laivas ilgesnį laiką veiks įvairesnėje aplinkoje. DDG(X) skirtas „išplėstoms Arkties operacijoms“, o tarnyba nori matyti didesnį kuro efektyvumą ilgesniam patruliavimui.

Anksčiau šį mėnesį „Surface Navy Association“ simpoziume (kasmetiniame antvandeninio karo veteranų, aktyvios tarnybos personalo ir pramonės susitikime) pasidalytas dokumentas užsimena, kad laivo priekis yra kitoks, kad galėtų įgyvendinti arktines operacijas. Galbūt jis yra sustiprintas, kad galėtų susidoroti su jūros ledu. Laive taip pat naudojamas lašo formos darinys (po vandeniu, priekinėje dalyje), kuris sumažina pasipriešinimą ir padidina degalų naudojimo efektyvumą.

DDG(X) stebina dėl kelių priežasčių

 

Pirma, JAV karinis jūrų laivynas atsisakė naudoti slaptą, kampuotą „Zumwalt“ klasės laivų dizainą. Žinoma, kad „Zumwalt“ slaptumas leidžia laivams grįžti į tą patį radarą kaip ir žvejų laivams, tačiau dėl tam tikrų priežasčių tarnyba nuo to atsitraukia. Naujieji laivai neabejotinai turės kai kurias funkcijas, kurios sumažins jų matomumą radaruose, tačiau toks saugumo nepaisymas yra įdomus dėl to, kad laivas greičiausiai šio amžiaus 8 deš. taps laivyno pagrindu.

 

Kitas netikėtumas yra tai, kad eskadrinis minininkas turi tik 96 vertikalias paleidimo šachtas, palyginti su 122 šachtomis kreiseriuose, kurias jie pakeičia – prireiktų daugiau nei šešių naujų naikintojų, kad jie prilygtų penkių senesnių kreiserių ugniai. Galbūt todėl pasirenkamas naudingosios apkrovos modulis, apimantis papildomas paleidimo šachtas. Karinis jūrų laivynas taip pat išreiškė susidomėjimą autonominiais laivais, aprūpintais raketomis, kaip nebrangia priemone laivyno ugnies galiai didinti.

DDG(X) kartu su „Constellation“ klasės fregatomis dar iki XXI amžiaus vidurio sudarys didžiąją karinio jūrų laivyno paviršiaus ugnies galią. Tikėtina, kad per 30 ar daugiau metų bus užsakyta dešimtys, jei ne dar daugiau, laivų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(35)
(6)
(29)

Komentarai (4)