[Karšta tema] Kas yra „čekiški ežiai“? Antrojo pasaulinio karo išradimas dabar padeda kovoti su okupantų tankais (Foto, Video)  (2)

„Čekiški ežiai“ yra kampuotos metalinių strypų konstrukcijos. Transporto priemonė, pvz., tankas, bandanti ją pervažiuoti, greičiausiai įstrigs ir bus apgadinta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ar „čekiški ežiai“ gali sustabdyti Rusijos tankus?

„Čekiškas ežys“ yra prieštankinė kliūčių apsauga, pagaminta iš metalinių kampinių sijų arba dvitėjinių sijų. Jis neleidžia tankams patekti į gynybos liniją.

Suprantama, kad „čekiški ežiai“ labai efektyviai neleidžia lengviems ir vidutiniams tankams bei transporto priemonėms prasiskverbti į gynybos liniją, nes išlaiko savo funkciją net ir apvirtus dėl netoliese įvykusio sprogimo.

Antrojo pasaulinio karo metais „čekiški ežiai“ buvo naudojami keliose šalyse.

„Čekiški ežiai“ kovoje su okupantais

AFP praneša, kad grupė vyrų Vakarų Ukrainos Lvovo mieste gamina savadarbes prieštankines kliūtis.

Vietos gyventojas Tarassas Filipchakas sakė: „Pirmąją invazijos dieną mano brolis priėjo prie manęs ir pasakė: „Klausyk, mums reikia prieštankinių kliūčių“.

 

Jis statydamas namą Lvove pastebėjo, kad kai kurios statybinės medžiagos pravers gaminant „čekiškus ežius“.

Filipchakas skelbė žinutes „Facebook“ ar „Instagram“ tinkle, o tada „draugai, pažįstami, net mums nepažįstami žmonės“ ištiesė pagalbos ranką.

Jo gatvėje keliolika prieštankinių konstrukcijų, kurių kiekviena sveria apie 100 kilogramų, laukia, kol jas paims Ukrainos kariai.

Filipchakas apskaičiavo, kad nuo to laiko, kai Rusija vasario 24 d. užpuolė Ukrainą, buvo pagaminta daugiau nei 60 „ežių“.

„Čekiško ežio“ istorija

 

Kaip rodo pavadinimas, „čekiškas ežys“ kilęs iš dabartinės Čekijos Respublikos. Iš pradžių jis buvo naudojamas  prie Čekoslovakijos pasienio įtvirtinimų.

Tai buvo didžiulė įtvirtinimų sistema, kurią Antrojo pasaulinio karo išvakarėse pastatė Čekoslovakija, tačiau ji taip ir nebuvo baigta.

Įtvirtinimų sistema atiteko Vokietijai 1938 m., okupavus Sudetų kraštą pagal Miuncheno susitarimą.

„Čekišką ežį“ Antrojo pasaulinio karo metais Sovietų Sąjunga plačiai naudojo prieštankinėje gynyboje.

Techninės „čekiško ežio“ detalės

„Čekiški ežiai“ buvo gaminami iš bet kokio tvirto metalo ir kartais net iš medžio, įskaitant geležinkelio bėgių jungtis.

Jei kalbėtume apie technines specifikacijas, „čekišką ežį“ būtų galima sukonstruoti iš bet kokios medžiagos, galinčios atlaikyti mažiausiai 60 tonų svorį, o jo aukštis – ne daugiau kaip 1,4 metro.

 

Tačiau dydis gali skirtis, atsižvelgiant į prošvaisą po priešo tanku. Jei tankas bandytų konstrukciją pajudinti, jis tiesiog įstrigtų kliūtyje.

Ar „čekiški ežiai“ iš tiesų tokie veiksmingi?

Jei kalbėsime apie „čekiškų ežių“ poveikį ir naudingumą, kai kuriose karo formose jie pasirodė ne tokie veiksmingi, nes dažnai buvo didesni, nei turėjo būti.

„Čekiški ežiai“ buvo plačiai statomi Normandijoje ir buvo Atlanto sienos apsaugos dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(2)
(13)

Komentarai (2)