[Žinios trumpai] Balistinėmis raketomis atakuota Irako Kurdistano sostinė – JAV kaltina Iraną: kas vyksta? (Video)  ()

Ankstų sekmadienio rytą keliolika balistinių raketų smogė Irako šiaurinio Kurdistano regiono sostinei Erbiliui, pranešė kurdų valdžia.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl įvykdytos atakos JAV apkaltino Iraną, kurio taikinys buvo ir naujasis JAV konsulato pastatas.

Raketos padarė materialinės žalos, o vienas civilis buvo sužeistas, pranešė kurdų vidaus reikalų ministerija. Irako saugumo pareigūnas „Reuters“ sakė, kad raketos buvo pagamintos Irane.

Iki šiol niekas oficialiai neprisiėmė atsakomybės. Irake įsikūręs Irano valstybinės televizijos korespondentas sakė, kad raketos buvo nukreiptos į „slaptas Izraelio bazes“. Irano pareigūnai kol kas incidento nekomentuoja.

JAV pajėgos, dislokuotos Erbilio tarptautinio oro uosto komplekse, praeityje buvo apšaudytos raketomis ir bepiločių orlaivių atakomis, dėl kurių Vašingtonas kaltina Iranui priklausančias kovotojų grupes, tačiau tokių išpuolių nebuvo kelis mėnesius.

Paskutinį kartą balistinės raketos į JAV pajėgas Irake buvo nukreiptos 2020 m. sausį – tai Irano kerštas už JAV anksčiau tą mėnesį Bagdado oro uoste nužudytą jos kariuomenės vadą Qassemą Soleimani. Per 2020 m. išpuolį JAV personalas nežuvo, tačiau daugelis buvo sužeisti.

 

Raketų ataka buvo surengta, kai derybos dėl 2015 m. Irano branduolinio susitarimo atgaivinimo susiduria su žlugimo perspektyva po to, kai paskutinę minutę Rusijos reikalavimas privertė pasaulio galias neribotam laikui sustabdyti derybas, nepaisant to, kad tekstas buvo iš esmės baigtas.

Be to, Iranas sekmadienį taip pat sustabdė penktą derybų su regionine varžove Saudo Arabija, kurios trečiadienį turėjo įvykti Bagdade, raundą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(0)
(5)

Komentarai ()