[Žinios trumpai] Sensacingas atradimas – Rusija ketino panaudoti beždžionių raupus kaip biologinį ginklą, tvirtina buvęs sovietų mokslininkas  ()

Buvęs sovietų mokslininkas teigė, kad Rusija beždžionių raupus naudoti kaip biologinį ginklą svarstė bent iki 1990-ųjų, praneša britų bulvarinis leidinys „The Metro“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teiginius pateikė Kanatas Alibekovas, dar žinomas kaip Kennethas Alibekas, kuris buvo Sovietų Sąjungos biologinių ginklų ekspertas iki jos žlugimo 1991 m. Vėliau jis metus išbuvo Rusijoje, kol persikėlė į JAV.

Neseniai atrastame 1998 m. interviu su Amerikos cheminių ir biologinių ginklų neplatinimo projektu (CBWNP), Alibekovas, kuris tariamai prižiūrėjo 32 000 darbuotojų daugiau nei 40 objektų, teigė, kad sovietų šalis turi programą, skirtą virusus panaudoti kaip ginklus.

„Sukūrėme specialią programą, skirtą nustatyti, kokie „modeliniai“ virusai gali būti naudojami vietoj žmogaus raupų. Išbandėme vakcinijos virusą, pelių raupų virusą, triušių raupų virusą ir beždžionių raupų virusą kaip raupų modelius“.

„Idėja buvo tokia, kad visi tyrimai ir plėtros darbai būtų atliekami naudojant šiuos modelio virusus. Gavus teigiamų rezultatų rinkinį, prireiktų vos dviejų savaičių, kad atliktume tas pačias manipuliacijas su raupų virusu ir sukauptume kovinės medžiagos atsargas“.

„Savo arsenale turėtume genetiškai pakeistą raupų virusą, kuris galėtų pakeisti ankstesnįjį“.

 

Mokslininkas taip pat tvirtino, kad SSRS įpėdinė Rusijos gynybos ministerija toliau dirbo su beždžionėmis, siekdama „kurti ateities biologinius ginklus“.

Beždžionių raupai pirmą kartą buvo nustatyti 1958 m., kai tyrimų tikslais naudojamų beždžionių kolonijose įvyko du protrūkiai, o pirmasis žmogaus atvejis buvo užregistruotas 1970 m. Kongo Demokratinėje Respublikoje.

Liga dažnai prilyginama lengvesnei raupų formai – liga, kuri visame pasaulyje buvo išnaikinta plačiai paskiepijus nuo raupų viruso.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(10)
(-5)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()