[Žinios trumpai] Rusija pasiruošusi nutraukti blokadą Ukrainos laivams su grūdais – bet tam yra viena įžūli sąlyga  ()

Rusija Ukrainos grūdus pasitelkė kaip šantažo priemonę – kelia savo sąlygas mainais į blokados panaikinimą.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-05-25 [Žinios trumpai] Rusija pasiruošusi nutraukti blokadą Ukrainos laivams su grūdais – bet tam yra viena įžūli sąlyga  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija yra pasirengusi atidaryti humanitarinį koridorių, kad laivai, gabenantys Ukrainos grūdus, galėtų išvykti iš Ukrainos mainais už kai kurių sankcijų panaikinimą, Rusijos užsienio reikalų viceministrą Andrejų Rudenko citavo naujienų agentūra „Interfax“.

„Šiuo klausimu ne kartą teigėme, kad maisto problemos sprendimas reikalauja visapusiško požiūrio, įskaitant sankcijų, įvestų Rusijos eksportui ir finansiniams sandoriams, panaikinimą“, – cituojamas Rudenko.

Ukrainos Juodosios jūros uostai buvo užblokuoti Rusijos pajėgų, o daugiau nei 20 mln. tonų grūdų įstrigo šalies silosuose.

Rusijai ir Ukrainai tenka beveik trečdalis pasaulio kviečių tiekimo, o didelio grūdų eksporto iš Ukrainos uostų trūkumas prisideda prie augančios pasaulinės maisto krizės.

Ukraina taip pat yra pagrindinė kukurūzų ir saulėgrąžų aliejaus eksportuotoja.

Vakarų valstybės svarsto idėją sukurti „saugius koridorius“ grūdų eksportui iš Ukrainos uostų ir pridūrė, kad tokiam koridoriui reikės Rusijos sutikimo.

Ir tam taip pat reikia išminuoti Ukrainos pusės visus uostus, kuriuose stovi laivai. „Rusija yra pasirengusi suteikti reikiamą humanitarinį praėjimą, ką ji daro kiekvieną dieną".

Rusija šiuo klausimu palaiko ryšius su Jungtinėmis Tautomis, Rudenko žodžius citavo kita naujienų agentūra RIA.

 

Rudenko teigė, kad galima Ukrainos laivų, gabenančių grūdus, Vakarų karo laivų palyda „rimtai pablogintų padėtį Juodojoje jūroje“.

Didžioji Britanija antradienį pareiškė, kad neketina siųsti britų karo laivų, kurie padėtų išgabenti maisto produktus iš blokuojamo Ukrainos Odesos uosto.

Odesa, esanti prie Juodosios jūros, yra pagrindinis Ukrainos giliavandenis uostas.

Seklioje Azovo jūroje Rusijos gynybos ministerija trečiadienį pranešė, kad Rusijos užgrobto Ukrainos miesto Mariupolio uostas veikia normaliai po to, kai Rusijos pajėgos baigė iš ten šalinti minas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(12)
(-10)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()