Palygino NT kainas Liuksemburge, Vilniuje ir Kyjive: kas ir už kiek šiandien perka būstą šiuose miestuose  ()

Liuksemburgas, Vilnius ir Kyjivas – trys visiškai nesulyginami ir skirtingas rinkos taisykles diktuojantys didmiesčiai. Ar įmanoma įpirkti būstą Liuksemburge? Kas šiandien perka nekilnojamą turtą (NT) Kyjive? Kaip šiame kontekste atrodo Vilnius? Visus šiuos klausimus „Žinių radijo“ laidoje „Tarp keturių sienų“ antradienį aptarė investuotojas Irmantas Škėrys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuomos Liuksemburge ypatumai

15 metų Liuksemburge gyvenęs investuotojas Irmantas Škėrys primena, kad Liuksemburgas sukuria aukščiausią bendrą vidaus produktą (BVP) Europos Sąjungoje (ES). Taip pat ir minimali alga šioje šalyje yra didžiausia ES – nekvalifikuotas darbininkas čia uždirba maždaug 2,2 tūkst. eurų, kvalifikuotas – 2,5 tūkst. eurų.

„Atrodytų, fantastiniai skaičiai. Bet pradėkime nuo to, kad šiai dienai išsinuomoti vieno kambario butą be mokesčių Liuksemburge kainuotų 1,5 tūkst. eurų ir daugiau.

Ką daro ką tik atvykę žmonės? Jie ieškosi kambario, bet vėlgi, kambarys gali kainuoti 900–950 eurų. Dažniausiai būna tas vadinamas co-living (liet. gyvenimas kartu su kitais žmonėmis, dalijantis bendro naudojimo patalpomis), kadangi yra labai maža pasirinkimo galimybė“, – pasakojo I.Škėrys.

Pasak pašnekovo, norėdami išsinuomoti butą Liuksemburge, gyventojai turi praeiti tam tikrą „atranką“ – reikia pateikti paskutinių 3 mėnesių algalapius, naudinga turėti ir rekomendaciją. O imamas nuomos užstatas čia įprastai siekia 3 mėnesių nuomos kainą.

„Dar vienas dalykas, kuo labai išsiskiria Liuksemburgas – nuomodamiesi butą ar namą, dažniausiai gausite plikas sienas. Jis bus tuščias“, – pasakojo investuotojas.

Tokiu atveju esą yra galimybė nusipirkti jau panaudotus baldus iš anksčiau buvusių nuomininkų.

Kaip Liuksemburge tapti milijonieriumi?

Tuo metu kalbėdamas apie parduodamo būsto kainas Liuksemburge, I.Škėrys sako, jog šios taip pat yra ypatingai aukštos. Štai vidutinė kvadratinio metro kaina čia siekia 10 tūkst. eurų ar net daugiau.

Tačiau tiek vietiniai gyventojai, tiek atvykę iš svetur, norėdami įsigyti būstą Liuksemburge, gali pasinaudoti valstybės parama – jie gauna socialinį būstą, kuris yra parduodamas iki 30 proc. žemesne rinkos kaina. Tokiu būdu būstą įsigiję asmenys įsipareigoja jame pragyventi 10 metų.

O kasmetinis NT mokestis, dėl kurio Lietuvoje šiuo metu kyla nemažai diskusijų, Liuksemburge 600 tūkst. eurų mokestinės vertės būstui siekia 21,8 euro. Šio mokesčio dydis, pasak investuotojo, nekeičiamas 10 metų.

 

„Kas įdomu dėl mokestinės bazės, jeigu lyginti su Lietuva – norint parduoti būstą ir nemokėti valstybei jokių mokesčių, Lietuvoje jį reikia išlaikyti bent 10 metų. Liuksemburge šis laikotarpis yra 2 metai“, – palygino I.Škėrys.

Tie žmonės, kurie neturi daug pinigų, dažnai perka senus namus. Pasak investuotojo, žinoma nemažai pavyzdžių, kai iš užsienio šalių, tokių, kaip Portugalijos ar Italijos, į Liuksemburgą dirbti paprastų darbų atvažiavę emigrantai tampa milijonieriais.

„Valytoja – ji atvažiavo, negalėjo nusipirkti būsto mieste, tai nusipirko apgriuvusį namelį ir sklypą šalia. Prabėgo 30 metų, pasirodo, kad ta moteris tapo milijoniere, nes NT taip pabrango, kad ji pardavė namą ir išvažiavusi į Portugaliją ten nusipirko puikius namus“, – pasakojo investuotojas.

Kiek dabar kainuoja įsigyti būstą Kyjive?

 

I.Škėrys pasakoja, jog 2015 metais pirmą kartą apsilankęs Kyjive, šį miestą tiesiog įsimylėjo.

Labiausiai jį sužavėjo maždaug 110–120 metų senumo caro laikų namai su storomis sienomis ir aukštomis lubomis.

Aukščiausias NT kainų pikas, anot investuotojo, Kyjive buvo iki 2014 m. invazijos į Krymą. Gerame centriniame rajone esantis 3,5 metrų aukščio lubų butas galėjo kainuoti ir 300 tūkst. dolerių.

„Po Maidano įvykių, po pirmo karo kaina krito žvėriškai. Ji krito iki 150–170 tūkst. dolerių. Kainos krito dėl to, kad buvo užkilusios labai aukštai, ir dėl to, kad šalis nežinojo, į kurią pusę palinks – ar į Vakarus link ES, ar arčiau Rusijos“, – pasakojo investuotojas.

2022 metų vasarį prasidėjus plataus masto invazijai, pasak pašnekovo, Kyjive porą mėnesių nevyko jokie pardavimai, nes nedirbo Registrų centras ir notarai.

„Šiai dienai Ukraina tikrai žino, kad jų vienintelis kelias yra integracija į ES. Negaliu pasakyti, kad kainos dabar pakrito – jos tiesiog stovi tokios, kokios buvo iki vasario 24 dienos. Bet atsiranda puikių butų įsigijimui“, – teigė I.Škėrys.

 

Anot pašnekovo, jei turint 100 tūkst. eurų biudžetą Vilniaus centre esančio NT įsigijimo galimybės yra gana prastos, tai centriniame Kyjivo rajone už tokią sumą galima rasti 45 kvadratinių metrų butą su aukštomis lubomis, kuriam nereikės jokio remonto.

Pastebima, kad savo NT bando parduoti turtingesni, po keletą butų turintys ukrainiečiai, kurie galbūt išvažiavo į Vakarus. Tad, pavyzdžiui, prestižiniame Kyjivo rajone esantį 70 kvadratinių metrų butą galima įsigyti maždaug už 240–250 tūkst. dolerių.

I.Škėrys sako, jog gyvenamosios paskirties būsto poreikis Kyjive taip pat išlieka, nes iš visų karo nusiaubtų zonų žmonės keliasi į sostinę. Tačiau didesnės nei 100 tūkst. dolerių sumos pardavimų praktiškai nepastebima.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Žinių Radijas
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()