Atvips žandikaulis. Saudo Arabijos megaprojektas – Trojena. Ką arabai sugalvojo dykumoje (Foto, Video)  ()

Viduryje dykumos Saudo Arabija stato futuristinį Trojenos slidinėjimo kurortą su 36 kilometrų ilgio slidinėjimo trasomis. Slidininkai kasmet galės naudotis šia įranga tris mėnesius, o likusį laiką turistai galės užsiimti vandens sportu ir važinėtis kalnų dviračiais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nedaugelis žmonių, galvodami apie Saudo Arabiją, susikurs sniego, šalčio, slidininkų ir kalnų šlaitų vaizdinius.

Tačiau būtent tai tampa realybe šalies šiaurės vakarų regiono kalnuose: statomojoje NEOM urbanistinėje vietovėje Tabuko provincijoje kyla „ateities miestas“ Trojena.

Apskaičiuota, kad viso NEOM komplekso statybos kaštai sieks apie 461 milijardą eurų.

Šiame naujame urbanistiniame projekte taip pat bus pasatytas futuristinis slidinėjimo kurortas, pavadintas Trojena, su „stulbinančia tikros ir virtualios architektūros deriniu“, žmogaus sukurtu ežeru ir užburiančiais vaizdais.

Trojena projektas buvo pradėtas įgyvendinti 2022 m. kovo 3 d. Tai bus pirmasis didelis slidinėjimo kurortas lauke Arabijos pusiasalyje. Jis bus maždaug 50 kilometrų atstumu nuo Akabos įlankos pakrantės Sarato kalnuose, Trojena bus pastatyta nuo 1500-2600 metrų aukštyje.

 

Nors Trojena bus dykumoje, jos klimatas yra daug vėsesnis nei likusioje NEOM teritorijoje. Pasak Saudo Arabijos spaudos agentūros, visus metus vidutinė temperatūra bus 10 °C žemesnė už kaimyninius regionus, o žiemą nukris žemiau nulio.

Teigiama, kad gaminant sniegą Trojenoje daugiausia dėmesio bus skiriama vandens suvartojimui ir maksimaliam vandens perdirbimui.

Ne tik žiemos stebuklų šalis

Nors Trojena bus 36 kilometrų ilgio slidinėjimo kurortas, likusią metų dalį žmonės galės mėgautis dirbtiniu ežeru ir ten užsiimti įvairiomis vandens sporto šakomis, taip pat važinėtis kalnų dviračiais.

2023 m. rugsėjį „Zaha Hadid Architects“ suprojektavo 330 m aukščio dangoraižį Trojenai, kuris stovės ant kalno su vaizdu į dirbtinį ežerą.

 

Saudo Arabija tikisi, kad NEOM taip pat bus 42 hektarai parduotuvių, restoranų ir kitų įstaigų, taip pat amfiteatras su 3000 vietų ir daugiau nei 3600 viešbučių kambarių ir apartamentų apgyvendinimui.

Vasarą, kai įlankoje bus labai karšta, vietiniai galės atsivėsinti Trojenoje, kur vidutinė temperatūra yra apie 10 laipsnių žemesnė nei kituose Saudo Arabijos miestuose.

Trojena žada viską, ką turistai galėtų rasti kurortiniame kalnų kaimelyje.

Slidinėjimo kurortas planuojama turėtų būti atidarytas 2026 m. pabaigoje arba 2027 m. pradžioje. Šiuo metu projektas yra pirmajame vystymosi etape.

2022 m. spalio 5 d. Saudo Arabija buvo oficialiai išrinkta rengti 2029 m. Azijos žiemos žaidynes Trojenoje.

 

Trojena turėtų būti ne tik turistų traukos vieta. Pagal dabartinius planus čia nuolat turėtų gyventi ir dirbti apie 7000 žmonių.

Trojena yra tik viena iš keturių didelių NEOM dalių. Taip pat tikimasi, kad čia bus prabangi Raudonosios jūros sala Sindalah, kuri bus atidaryta 2024 m., Oksagonas, futuristinis plaukiojantis pramonės didmiestis, ir „The Line“ – 170 kilometrų ilgio miestas, kuriame galiausiai gyvens iki 9 mln. žmonių.

NEOM yra vienas iš megaprojektų, kuris buvo paskelbtas kaip Saudo Arabijos sosto įpėdinio 2030 m. vizijos dalis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()