Ar Lietuvoje galėtų iškilti daržovių dangoraižis?

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mental1ty 2013-08-03 22:40
blizzard kažką maišai. Jau nuoma už metus daug kur kainuoja 500-600 litų, tai gal tu čia nuomos kainą rašai? irgi edit: na randuosi netoli pasvalio rajono ir tikrai žinau situaciją. Pasvalio ir aplinkiniai rajonai tikrai geromis žemėmis garsėja (na ne Kėdainiai, bet ne prastos tikrai žemės). Pasvaly NUOMOS kaina jau kaip ir minimalus standartas tapo 500lt/ha, mažiau mažai kas begauna. Daug ten ūkininkų, praktiškai kiekvienam kaime po kelis būna (jei kaime bent 2-3 šimtai žmonių gyvena) jau nekalbant apie bendroves ir stambius ūkininkus, tai vien tie vietiniai net ir smulkūs ūkininkai jei žemės kaina mažiau kaip 10k/ha kaina ją iškart perka, ką dar kalbėt apie karbauskio, uspaskio ir užsieniečių ūkius, katrie dar daugiau pasiryžę mokėt už kiekvieną žemės lopinėlį... Pakeisk tuos 500lt/ha į 3000lt/ha ir pasvalį į kokią suvalkiją ar net nežinau kur ten būna smėlėti ir kalvoti, mažai tinkami žemės ūkiui rajonai ir pradėsi skambėt šiek tiek įtikimiau
blizzard 2013-08-03 22:52
Na galit netikėt, bet pagooglinus pasimato rezultatai pvz: http://www.inreal.lt/valdymas/lt/parduo ... rties-zeme atkreipkit dėmesį į sklypų plotus.. yra rajonai kur praktiškai vos ne visa žemės ūkio paskirties žemės yra supirkta, jeigu jūs netikit kad tokiom kainom yra supirkinėjama žemė, tai pasakyk man kaip įmonė kurios metinis pelnas 30milijonų sugeba sau leist supirkt tokios plotus žemės normaliom kainom? Normaliom kainom tokių plotų net niekas nepirktų, nes tokiu atveju ta žemė neatsipirktų, o ir perparduot jos neišeitų, nes nebūtų pelno.. Taigi spręskit kuo norit tikėt, galiu pasakyt tik tiek, kad yra durnų kaimiečių.. p.s. kas liečia tas dideles kainas, tai dauguma skelbimuose sumete laiko po pusę metų ir t.t. bet kai nueini ir pasiūlau 5x mažesnes kainas iškart atsileidžia ir apie pardavimą pamąsto, kad skelbimuose didelės kainos, tai nereiškia, kad tą žemė kažkas perka..
FtBall 2013-08-03 23:18
, kad ten kainų tai nėr.
mental1ty 2013-08-03 23:24
Greičiau ir pigiau antrus valdovų rūmus pastatysi negu iš trihektarių supirksi žemę ir suformuosi 50ha vieną sklypą Taip yra durnų kaimiečių, gal ne tokiais mastais kaip miestuose, bet yra. Bet ne ant tiek durni, kad žemę už dyką dalintų. Toj nuorodoj nematau nieko ypatingo, kelis laukus didesnius ir kelis vidutinio dydžio kažkokia firmelė nuomoja ir tiek. Gal jie užsieniečiams nupirko tą žemę. Gal per anstolius pigiau gavo, gal dar ką. O šiaip nesupyk, bet šiek tiek nusišneki. Tingiu ir nelabai turiu laiko plėstis ir smulkiau pasakot, tik pasakysiu, jog matos kad nesi su tuo susidūręs, o tik kažkur kažką girdėjęs irba pasidaręs neteisingas išvadas, ir man, kaip tiesiogiai su tuo nuolat susiduriančiam, tavo nuomonė kelia šypseną
immortallt 2013-08-03 23:51
Mentality, dėl 25k persistengei. Žemės ūkio paskirties žemės kaina svyruoja nup 5,000 iki 12,000 ha. Kaina priklauso nuo derlingumo, sklypo dydžio ir kitų faktorių. Aišku, jei žemė labiau tinkama pvz logistikos sandėliui, tai jau ne ūkio paskirties žemė. 500 litų jei rasit kas, sumoku iškart tau po 1,000 ir kitos dienos gale paimu, kad ir 100,000ha. Man ne sodybai reikėjo. Man kalba buvo nuo 200ha ir mažai derlingos žemės, kuri įprastam žemės ūkiui netinka Blizzard, pradėk tuos skelbimus skambinėt, pasirodo ten arai, o ne hektarai, arba kaina nuomos, arba kainą nurodė klaidingai, arba ten pelkė. Dar net buvo toks variantas, kad ornitologinis draustinis ir žemės ūkio veikla itin ribojama, realiai nelabai kokias kultūras paauginsi. Išleidau ant skelbimų po regioninius laikraščius ne vieną šimtą. Ir praskambinėjau daugumą stambesnių skelbimų. Per brokerius praėjau. 500 litų kaina, tai nebent nuomos. Mano tėvai 45 balų derlingumo žemę išnuomavę už 300 litų, Klaipėdoje nuoma pigesnė + iš senų laikų nuomos sutartis.
bmk1245 2013-08-03 23:52
.
immortallt 2013-08-04 00:48
Žemės ūkis stipriai pasikeitęs. Nori uždirbti, reikia technikos. Kiek pvz kainuoja modernus kombainas? Apie milijoną. Kiek geras traktorius didesniems sklypams nei 50ha? 200,000-300,000. Prie to dar reikia padargų. Modernūs purkštuvai pesticidams 70,000-100,000. Trąšas barstyt, dar 50,000. Žemei išdirbti dar bent 100,000-150,000 prireiks. Aišku aš kalbu apie modernią įrangą su kuria gali jau uždirbti, o ne knistis.
FtBall 2013-08-04 01:22
immortallt 2013-08-04 01:47
Kaip ir bet kuris kitas verslas
Vytax 2013-08-04 08:11
Tai, kad jau mažai nedirbamos žemės. Jei nedirbama tai bus arba labai ta žemė nederlinga (kviečiams ir rapsams netinkama), arba plotas tarp miškų kur žvėrys viską nuėda, arba bus koks pushektaris su jame stovinčiais trim elektros stulpais, kuriame su stambesne technika niekaip neapsisuksi. Ir žemės dirbimas ar nedirbimas su galimybe įsigyti žemės nelabai koreliuoja. Dažniausiai dabar parduodama žemė, tai ilgą laiką nuomota ir dirbta žemė. O štai jei kur pamatai kokį apleistą džiunglyną su dvimetrinėmis usnimis ar barščiais, tai pasidomėjus paaiškėja kad ten padeklaruotos kokios ekologiškos juodosios garstyčios. Ir savininkas to sklypo net nemąsto to sklypo parduoti ar išnuomoti. O jei kalbėt apie žemės ūkį kaip apie verslą, tai žemės ūkis yra stabili veikla, bet finansinė grąža yra menka.
mykolas 2013-08-04 12:02
jeigu jau stato, reiškia gali atsipirkti, ilgalaikėj perspektyvoj dėl brangstančių transportavimo išlaidų ir brangstančių trašų (ir augančio jų poreikio dėl neatsakingo ūkininkavimo). Jei jau yra veikiančio aquaponikos verslo pavyzdžių, tai kodėl nemėgint masyvesnių projektų. Ir šiaip jau ne mums šaipytis iš švedų. Beje neišnaudotas plotas yra daugiabučių stogai...
blizzard 2013-08-04 12:05
Šiuo metu iš žemės ūkio uždirba tik tas kuris naudoja ES lėšas. Jeigu ūkininkai jų negautų, tai nieko ir neuždirbtų.. Žinoma priklauso nuo to ką augini, o tai priklauso nuo galimybės realizuot savo produktus , kas Lietuvoj irgi nėra paprasta.. Ūkis toli gražu nėra stabilus pajamų šaltinis kaip, kad Vytax mano. Vienas iš didelių ūkio trūkumų yra tas, kad negali žinot kiek produkcijos turėsi kitais metais, negali nuspėt ar tavo lauko neužtvindys lietus, ar nebus sausros ir t.t. Ūkininkavimas šitoj vietoj yra gana rizikinga veikla..
FtBall 2013-08-04 12:28
immortallt 2013-08-04 13:24
Pajamos iš žemės ūkio labai nestabilios, tiek dėl to, kiek pats užauginsi, tiek dėl to, kokia kaina bus. Traktoriaus kokybės skirtumai? Na John Deer genda daug rečiau ir laisvai tarnauja 30 metų. Koks baltarusiškas... Garantuotai bent kartą suges, kai dirbsi, o laikas brangus, nes pavėluosi ką nors daryti - gali velniop nueiti visas derlius. Kas dėl derlingų žemės plotų. Šiuo metu Lietuvoje oficialiai dirbama 200,000-220,000 ha. Žemės ūkiui tinkamos žemės yra apie 500,000 ha. Problemos, kaip jau minėjo kai kurie, maži žemės sklypai, elektros stulpai ir žinoma apžėlę krūmai ar net jau pavieniai medžiai.
FtBall 2013-08-04 15:28
Kvaila būtų kaltint nestabilias pajamas, jei perki traktorių už 500k už paskolas. Juk jei ūkininkauja netrumpą laiką, tai jau turėtum turėt kažkiek santaupų, o ne gyvent nuo derliaus pardavimo iki kito derliaus pardavimo. Apie traktorius, tai pusantriniai, pūpsikai vis dar gerai tarnauja. Smulkūs/vidutiniai ūkininkai laisvai pragyvena su savo keliom dešimtim hetkarų ir senais traktoriais. 50ha apdirbt ilgai neužtrunka, o pragyvent 4-5 asmenų šeimai pakanka.
immortallt 2013-08-04 18:54
FtBall, pajamos yra nestabilios, nesakau, kad neina nuo to apsisaugoti, o dirbti plotelius iki 50ha, o dar blogiau iki 10ha ir tikėtis iš to gerai gyventi (jei tai ne kokių uogų auginimas) yra kvaila. Jei auginamos grūdinės kultūros, tai pasiekti savikainą, kuri leistų užsidirbti normaliai (kalbu ne apie milžiniškus pelnus, o normalius), reikia didelių sklypų, tam, kad galėtum dirbti didesne techniką, kuri naudoja tiek pesticidus ir trąšas efektyviau, tiek galų gale technika labiau išnaudojama. Žinoma, jei turi senesnį traktorių, kuris veikia, tai ir naudoji. Jei esi naujas, greičiausiai neturėsi. Beje, vienas ūkininkas, su kuriuo šiek tiek konsultavausi, pasakojo iš savo patirties, kaip sudegė kombainas, gal 15-20 metų senumo per javapjūtę. Kombainas dar būtų buvęs dzin, nes kaip supratau ir draustas buvo, bet bėda ta, kad nupjauti reikėjo gan didelį plotą per kelias dienas, o išsinuomoti kombainą per javapjūtę - misija neįmanoma. Kombainai nuomai užsakinėjami bent 6-9mėn prieš, o jei nori būti tikras, kad gausi, tai ir 12 mėn prieš. O nuostoliai būtų buvę iš nenuimto derliaus didesni, nei sudegęs kombainas. Tiesa, su kaimynais sugebėjo susiderinti ir pasiskolino kombainą, bet dirbo praktiškai naktimis. Štai kodėl patikima technika itin svarbu.
Vytax 2013-08-04 22:30
JohnDeere, Fendt ir Class technika išsiskiria dar ir tuo, kad ji išlaiko savo likutinę vertę. T.y. nusipirkus naują, galima su ja dirbti kad ir trimis pamainomis Non-Stop rėžimu visą parą kokį dešimtmetį ir po to pardavus galima atgauti ne mažiau kaip pusę sumokėtos kainos. Pas mus juos visokie kazachai ir rusai masiškai perka. O štai padirbus su Belarusu dešimtmetį, jis jau tebus vertas gal tik dešimtadalio savo kainos. Nors nemažiau svarbūs ir patikimumo, ilgaamžiškumo, komforto, bei funkcionalumo faktoriai.
immortallt 2013-08-04 22:51
Jo, kai kalbėjau dėl traktorių ir kombainų su kuriais dirbti 24/7 darbų sezono metu, rekomendavo tik JohnDeere. Dėl vadybos kaštų ir pan., sunku pasakyti, tiek su žemės ūkiu nesu susidūręs, bet kiek skaičiavau pagal žemės ūkio metodikas, su vienu traktoriumi gali apdirbti kokius 500ha. Dėl vadybinės dalies, man tik kilo klausimų, kaip tada didžiausios pasaulyje ir galų gale Lietuvoje kompanijos sugeba uždirbti ir pakankamai neblogai? Net tas pats agrowill'as, jei atmesime vadybos klaidas uždirba gerai. Tiesa, dabar pertvarko visą valdymą ir atlaisvina šimtamilijoninį kapitalą, įtariu stipriai plėsis. Kodėl pvz JAV taip sėkmingai augina maisto produktus? Todėl, kad pas juos vidutinis ūkis skaitos nuo 1,000ha, stambūs ūkiai skaičiuojami vos ne šimtais tūkstančių hektarų - didelės platumos, kur derlių ima keli kombainai vienas paskui kitą važiuojantys į vieną pusę valandą ir ilgiau bei taip dirba kiaurą parą, tik keičiasi pamainos.
blizzard 2013-08-04 23:14
Nepamiršk ir politikos kuri čia daug ką reiškia. Valstybės vadovų sprendimai labai daug ką lemia.. O ir kitas svarbus faktorius, tai per pus mažesnės kuro kainos, jeigu kalbėsim apie JAV.
immortallt 2013-08-04 23:34
blizzard, žemės ūkiui dyzelio kaina eina atmetus akcizą + jei didesnis ūkis, tai greičiausiai įkūręs įmonę ir atsiimi ir PVM'ą. Beje, Europoje žemės ūkis be paramos neišsilaiko, vien dėl to, kad kitos šalys gauna tą paramą. Kitas dalykas, tiesiog maistas gautų brangti. Tai yra politinis sprendimas + tai padeda, tiksliau padėjo anksčiau palaikyti taiką - bendras tikslas.