Detalės šokiruos. Rusai persistengė su GPS slopinimu  (1)

Virš Baltijos regiono skraidantys lėktuvai kartais patiria GPS signalo trukdžius. Šių problemų kaltininke laikoma Rusija.


Rygos oro uostas
Rygos oro uostas
© Kārlis Dambrāns from Latvia, CC BY 2.0 | https://commons.wikimedia.org/wiki/File:An_air_Baltic_flight_at_Riga_Airport.jpeg

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nuo 2024 metų pradžios užfiksuoti 985 GPS signalo trukdymo atvejai, o per visus 2023 metus - 1 371 atvejis.

Šių problemų kaltininke laikoma Rusija. Apie tai praneša „Politico“.

„Nuo karo Ukrainoje pradžios 2022 m. reguliariai pasitaikydavo GPS signalų dingimo epizodų“, – rašoma leidinyje.

„Politico“ patikslina, kad slopinimas vykdomas Rusijos Federacijos Kaliningrado srityje.

„Rusija reguliariai atakuoja orlaivius, keleivius ir suverenią NATO šalių teritoriją“, – sakė Dana Howard, Tvarios navigacijos ir sinchronizacijos fondo prezidentė. Šiuos atvejus ji pavadino tikromis grėsmėmis ir prisiminė, kaip 2019 metais, dingus GPS signalui, keleivinis lėktuvas vos neatsitrenkė į kalną.

[Vokietija+Kuponas!] Bent 100€ pigiau nei Lietuvoje. Naujausias rinkos lyderio 3D spausdintuvas, žavintis apžvalgininkus - „nuostabus! Išėmei iš dėžės ir naudojiesi“ (Video, „Creality K1C“)
2489 2

Puiki kaina

Specialus kuponas

Iš Vokietijos sandėlio

Greitas ir saugus pristatymas

Ribotas kiekis

Naujausias vieno garsiausių gamintojų 3D spausdintuvų

Išsamiau

ES aviacijos saugos agentūra nagrinėja šį klausimą, tačiau kol kas reguliavimo institucijos teigia, kad GPS problemos nekelia pavojaus skrydžiams.

Tokių atvejų, apie kuriuos praneša pilotai, nuolat daugėjo nuo 2022 m. sausio mėn. Tai teigia Europos oro navigacijos saugos organizacija, kuri gauna pranešimus iš pilotų per savanorišką pranešimų apie incidentus sistemą EVAIR.

 

„Per pirmuosius du 2024 m. mėnesius EVAIR užfiksavo labai padidėjusį pranešimų apie GPS gedimus srautą. Absoliučiais skaičiais žinome 985 GPS signalo dingimus, palyginti su 1 371 per visus 2023 metus“, – pranešė „Eurocontrol“.

Priduriama, kad per pirmuosius du šių metų mėnesius incidentų buvo beveik septynis kartus daugiau nei per pirmuosius du 2023 m. mėn.

„Politico“ rašo, kad praėjusiais metais Izraelis pradėjo trukdyti ir klaidinti GPS signalus pasienyje su Libanu, kad apsaugotų savo teritoriją nuo „Hezbollah“ raketų atakų.

 

Pastaruoju metu Izraelio kišimasis sukėlė problemų Libano civilinei aviacijai. Buvo pranešta, kad į Beirutą skridę lėktuvai buvo priversti suktis atgal, dingus signalui.

„Nors trukdžiai gali būti klaidinantys, jie nekelia didelės pavojaus saugai. Lėktuvas gali saugiai skraidyti po pasaulį be GPS“, – sakė IATA oro linijų vestibiulio skrydžių saugos ir techninių operacijų direktorius Stuartas Foxas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(13)
(-6)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: