„Pabėgo dešimtys tūkstančių rusų.“ Kas nutiko  ()

„DenizBank“ praktiškai nustojo atidaryti sąskaitas rusams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Į Turkiją po invazijos į Ukrainą išvykę rusai masiškai kraustosi į kitas šalis, kilus problemų dėl bankų ir leidimų gyventi. Kaip rašo „Reuters“, remdamasi oficialiais duomenimis, per pastaruosius metus respubliką paliko dešimtys tūkstančių Rusijos piliečių. Iki gegužės mėnesio rusų, turinčių leidimą gyventi Turkijoje, sumažėjo iki 96 tūkst. 2022 metų pabaigoje jų buvo 154 tūkst.

Devyni rusai agentūrai sakė, kad turėjo išvykti iš Turkijos dėl sunkumų gaunant leidimą gyventi, kilusių 2023 metų pradžioje. Tada valdžia sugriežtino prašymų tikrinimą, nes karo sukeltas migrantų srautas išprovokavo staigų nekilnojamojo turto kainų kilimą, o savininkai pradėjo iškeldinti turkų nuomininkus, kad galėtų brangiau išnuomoti būstą. Dėl to užsieniečiams buvo uždaryta 10 Antalijos rajonų. Be to, minimali nekilnojamojo turto kaina, garantuojanti gauti leidimą gyventi, išaugo iki 200 tūkst. USD vietoj buvusių 50 tūkst. USD mažuose miestuose ir 75 tūkst. USD didmiesčiuose.

[Mažiausia kaina istorijoje!] Iš Vokietijos tik 101€! Puikios mobilios energijos stotelės tarnaus bent 10 metų („DLNRG PD320“)
4481 3

Mažiausia kaina istorijoje!

Iš Vokietijos greitas ir saugus pristatymas

Sutvarkyti visi mokesčiai

Ribotas kiekis

Išsamiau

Kita Rusijos piliečių pabėgimo iš Turkijos priežastis – sunkumai atliekant bankines operacijas. Nuo 2024 metų pradžios vienas didžiausių šalies bankų DenizBank“ praktiškai nustojo atidaryti sąskaitas rusams. Iš dešimties prašymų tik vienas sulaukia patvirtinimo, taigi, net turint leidimą gyventi ir registraciją Turkijoje atsidaryti sąskaitos neįmanoma, sakė vienas iš tarpininkų Sergejus Ovsianikovas ir pridūrė, kad išimtys daromos tik klientams, turintiems 100 tūkstančių ir didesnį indėlį.

 

Be to, masinis rusų išvykimas išprovokavo staigų kainų kilimą: praėjusį mėnesį infliacija respublikoje siekė 70 proc. „Turkijoje neįmanoma nuspėti savo ateities“, – komentavo 46 metų IT sektoriaus darbuotojas Dmitrijus, išvykęs iš Sankt Peterburgo į Stambulą po to, kai 2022 m. buvo paskelbta apie mobilizaciją.

 

Dėl to daug rusų išvyko gyventi į Serbiją ir Juodkalniją. Vieni rinkosi Lotynų Amerikos šalis – Argentiną ir Braziliją. Iš Turkijos prekybos rūmų biuletenio matyti, kad įmonių, sukurtų dalyvaujant Rusijos kapitalui, skaičius sumažėjo nuo 140 vnt. 2022 m. iki 68 vnt. 2023 m.

Gegužės pradžioje buvo pranešta, kad dėl dokumentų, darbo ir bankų pavedimų problemų į Rusiją grįžo apie 40–45 % karą pasitraukusių rusų. „Bloomberg Economics“ skaičiuoja, kad tokie piliečiai sudaro tik 0,3 % visos šalies darbo jėgos. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(78)
(5)
(73)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()