„Efektas? Momentinė mirtis... Kur mes einame?“  ()

„Jokių šviesių perspektyvų nėra. Visiškai jokių. Visa tai baigsis mirtimi.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Jokių šviesių perspektyvų nėra. Visiškai jokių. Visa tai baigsis mirtimi. Frontas kažkur sugrius, kaip tai atsitiko su Rusija 2022 metais Charkivo srityje“, – interviu „The Washington Post“ sakė vieno iš Ukrainos batalionų vadas Oleksandras. Kyjivas susiduria su kritiniu pėstininkų trūkumu, dėl to kyla išsekimas ir smunka moralė fronto linijose.

„The Washington Post“ kalbėjosi su keliais Ukrainos kariuomenės pareigūnais – kariais ir vadais. Visi pripažino, kad šiuo metu didžiausia problema yra personalo trūkumas, tuo tarpu Rusija atgauna iniciatyvą fronte ir intensyvina puolimus. Kalbinti kariai kalbėjo anonimiškai. Jie neturėjo teisės kalbėtis su žiniasklaida, juolab kad už tokius komentarus gresia bausmė.

Vienas Rytų Ukrainoje kovojančios mechanizuotos brigados bataliono vadas sakė, kad jo padalinyje šiuo metu yra mažiau nei 40 pėstininkų, o pilnai aprūpintame batalione turi būti 200. Tai patvirtino ir kito dalinio vadas.

Pranešimai apie rimtą karių trūkumą pasirodė, kai prezidentas Volodymyras Zelenskis ruošėsi atleisti generolą Valerijų Zalužną. Įtampa tarp Zelenskio ir Zalužno kilo dėl poreikio mobilizuoti papildomus 500 tūkst. karių.

Galiausiai Zelenskis naujuoju vyriausiuoju vadu paskyrė 58 metų Oleksandrą Syrskį.

Pasak dviejų žmonių, susipažinusių su šiuo klausimu, Zalužnas tariamai pasakė Zelenskiui, kad Ukrainai reikia beveik 500 tūkst. naujų karių, tačiau prezidentas šį siūlymą atmetė. Prezidentas norėjo gauti daugiau paaiškinimų iš Ukrainos vadovybės dėl tokios didelės mobilizacijos būtinybės. Jis taip pat neva išreiškė susirūpinimą dėl atlyginimų mokėjimo.

 

Vakarų partnerių finansinė pagalba negali būti naudojama karių atlyginimams mokėti, o Ukrainos biudžetas yra labai įtemptas. Be to, ant plauko vis dar kabo 60 mlrd. USD vertės JAV pagalbos paketo likimas.

Kyjive vykstantys debatai dėl mobilizacijos – ir kiek šalis turėtų ją paspartinti – supykdė fronto linijose esančius karius. Bataliono vadas Oleksandras sakė, kad jo padalinio kuopose vidutiniškai dirba apie 35 proc. Antrasis bataliono vadas iš šturmo brigados pridūrė, kad tai būdinga visiems kovines užduotis atliekantiems daliniams.

Oleksandras pripažino, kad per pastaruosius penkis mėnesius į jo batalioną buvo atsiųsti penki žmonės. Jis ir kiti vadai teigė, kad naujieji žmonės dažniausiai būna prastai apmokyti. Efektas? Momentinė mirtis arba, geriausiu atveju, sužalojimas.

 

„Pagrindinė problema – žmonių trūkumas, – pabrėžė karininkas. - Kur mes einame? Neturiu supratimo“, – pridūrė jis.

„Teigiamų perspektyvų nėra. Visiškai jokių. Visa tai baigsis mirtimi. Frontas kažkur sugrius, kaip tai atsitiko su Rusija 2022 metais Charkivo srityje“, –  pridūrė jis.

2022 metų rudenį ukrainiečiai pasinaudojo silpnąja rusų vieta ir nepakankamu jėgų skaičiumi fronto linijoje. Vykdydami kontrpuolimą ukrainiečiai išlaisvino didelę Charkivo srities dalį. Reaguodamas į gėdingą pralaimėjimą, Vladimiras Putinas paskelbė apie mobilizaciją Rusijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(9)
(21)

Komentarai ()

Susijusios žymos: