Senienos į frontą. Ukrainiečiai sunaikino tanką, kurio šaknys – Antrasis pasaulinis karas (Video)  ()

Jei turėtumėte išvardinti pagrindinius rusų tankus, paminėtumėte T-72, T-80, T-90, T-64 ar net neegzistuojantį T-14 „Armata“. Tačiau reikėtų į tą sąrašą įtraukti ir T-54.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukrainos gynėjai pastebėjo, kad pastaruoju metu rusų gretose padaugėjo T-54 tankų, ypač prie Robotynės kaimo Zaporižios srityje.

T-54 yra labai senas tankas net pagal Rusijos standartus. Ir atrodo senas, net nufilmuotas pateisinamai nekokybiška savižudžio drono kamera:

[Vokietija] 2 kartus pigiau nei Lietuvoje buitinis aliejaus spaudimo presas: šaltas ir karštas spaudimas,℃ valdymas, 820W galia ir didelis našumas - ribotas kiekis („RG-312“)
6820 3

Mažiausia kaina!

Iš Vokietijos sandėlio

Ribotas kiekis

Išsamiau

Koks senas yra T-54? Labai senas – pirmieji šio tanko prototipai buvo pagaminti 1945 m. Tai yra tiesioginis Antrojo pasaulinio karo laikų T-34 palikuonis (ta šeimos linija yra T-34 – T-44 – T-54). T-54 turi 100 mm graižtvinį ginklą, kuris net Rusijos pajėgose seniai pamirštas. Ir vis dėlto rusai naudoja šiuos tankus dėl vienos priežasties – jie jų dar turi.

Rusija ir pasaulis turi daug T-54 ir T-55 tankų. Faktas yra tas, kad nėra jokio kito tanko, kuris savo gamybos skaičiais pralenktų T-54/-55 seriją. Kai kurie skaičiavimai rodo, kad T-54 ir T-55 tankų buvo pagaminta daugiau nei 100 000. Vien sovietai pagamino apie 35 tūkstančius T-54 tankų.

Po Sovietų Sąjungos pastipimo Rusija paveldėjo mažiausiai 3000 T-54 ir T-55. Gali būti, kad daug daugiau. Daugelis jų vėliau buvo parduoti į metalo laužą, bet kai kurie buvo perkelti į ilgalaikio saugojimo aikšteles. Kai kurie, panašu, išliko tinkami naudojimui.

 

T-54 šarvai yra ploni ir silpni pagal šiandienos standartus. Ypač tanko viršus ir liukai, kurie bus pagrindiniai Ukrainos dronų taikiniai. Šis tankas sveria vos 36 tonas – kone dvigubai mažiau nei amerikiečių „Abrams“. T-54 buvo sukurtas tada, kai dronai dar neskraidė, nebuvo ir iš viršaus lupančių raketų, o ir kovos miestuose, kur taip pat galima tikėtis smūgių iš viršaus, planuose buvo minimos retai. Kita vertus, T-54 pasirodymas Ukrainos fronte rodo, kad Rusija tokius tankų rezervus, į kuriuos gali nerti labai giliai. Kai propagandistai juokavo, kad prireikus Rusija naudos ir tankus iš muziejų ir miestų aikščių, nes tai taip pat yra rezervas, jie buvo arčiau tiesos nei patys norėjo tikėti. Taip, T-54 yra senovinis, bet vis tiek mirtinas. Jie mažų mažiausiai padeda Rusijai išlaikyti spaudimą Ukrainos gynybos linijoms, kol atvyksta geresnė technika. Ir verčia ukrainiečius naudoti brangią prieštankinę amuniciją. Gerai tai, kad bent dronai yra pigūs.

 

Pats T-54 Rusijai iš esmės nieko nekainuoja, nes yra senas, o žmonės sudarantys jo įgulą Putinui yra beverčiai. Jo amunicija taip pat nieko verta – jei Rusija dar turi daug 100 mm sviedinių, jie yra seni. Rusija tai žino ir mielai juos išleidžia tokiu būdu – atakuodama Robotynę.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(4)
(9)
(-5)

Komentarai ()