„Beveik 500 iš viso pasaulio.“ Kas atskubėjo į pagalbą Ukrainai  (1)

Vasario 27 dieną sukurtame kreipimesi į Ramšteino koaliciją, kurį pasirašė ES ir JAV profesoriai, mokslininkai, rašytojai ir buvę karininkai ragina Vakarus greičiau ir gausiau remti Ukrainą ginklais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina susiduria su dideliu amunicijos trūkumu. Ukrainos gynėjai kasdien iššauna apie du tūkstančius 155 mm sviedinių, o Rusijos artilerija paleidžia trečdaliu daugiau šūvių. ES įsipareigojo Ukrainai suteikti daug amunicijos, žadėdama iki 2024 m. kovo atgabenti vieną milijoną sviedinių, tačiau tik trečdalis šio pažado virto tikrove.

Kreipimąsi pasirašė profesoriai, politikai, mokslininkai, rašytojai ir buvę aukšto rango pareigūnai iš Prancūzijos, Belgijos, JAV, Australijos, Graikijos, Rumunijos, Vokietijos, Ispanijos, Jungtinės Karalystės, Lietuvos, Latvijos ir kitų šalių. Dokumente, pavadintame „Kreipimasis į Ramšteino koalicijos valstybių ir vyriausybių vadovus“, kai kurios Europos šalys kritikuojamos už tai, kad jos Ukrainai siūlo „tik itin kuklią dvišalę karinę pagalbą“.

Nurodoma, kad Italija, Ispanija, Portugalija, Belgija, Liuksemburgas ir Prancūzija yra „vienos taupiausių Ramšteino koalicijos narių“. Čia taip pat teigiama, kad šios šalys „naudojasi savo sąjungininkų dosnumu, išduoda savo praeities lyderystę ir kenkia Europos sanglaudai“.

Laiške teigiama, kad „karinės pagalbos iš visų Ramšteino koalicijos šalių apimtys pasiekė žemiausią lygį per daugelį mėnesių – 1 milijardų dolerių per mėnesį“. Tuo tarpu Rusija lyginant su 2023 m. savo gynybos biudžetą padidino beveik 70%.

 

Pasirašiusieji tvirtina, kad diskusijos tarp pagalbos teikimo „tiek ilgai, kiek reikės“ ir tiekimo Ukrainai to, ko jai reikia dabar „greitai pergalei“, yra pasenusios. Vietoje to, jie ragina laikytis dvejopo požiūrio ir remti Ukrainą suprantant, kad pagalbos reikės ilgai, bet jos reikia gausiai ir dabar.

„Kaip rodo Budapešto memorandumas, saugumo garantijos dažniausiai nėra vertos popieriaus, ant kurio jos parašytos. Šiandien vienintelė reali saugumo garantija, kurią galime pasiūlyti Ukrainai, yra jos aprūpinimas pakankamu kiekiu ir ir pakankamos kokybės ginklais“, – sakoma pareiškime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(118)
(8)
(110)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: