To dar nebuvo. „Reikia kelti savo užpakalius.“ Ką daro Rusijos moterys  (2)

„Nuo pat pradžių buvau prieš šį karą.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mobilizuotų žmonų protestas pirmą kartą persikėlė į politinę plotmę: moterys viešai ragino balsuoti prieš Putiną prezidento rinkimuose ir taip prisijungė prie opozicijos strategijos. Taip jos tapo pirmuoju judėjimu šalyje, atvirai pasipriešinusiu Rusijos prezidentui prasidėjus karui.

„Cholod“ kalbėjosi su „Put domoj“ atstovėmis, kad išsiaiškintų, kodėl jos nusprendė tai padaryti.

32 metų Valerija (vardas pakeistas) yra mobilizuoto vyro iš Maskvos srities žmona. Ji pripažįsta, kad iš pradžių judėjimas „Put domoj“ nebuvo politinis: moterys ragino rotaciją fronte, kad „visais įmanomais būdais joms būtų grąžinti jų vyrai“. Vėliau viskas peraugo į reikalavimus nutraukti karą, kad būtų pradėta demobilizacija. Ir, anot Valerijos, tapo aišku, kad prie dabartinės valdžios to nebus.

[EU+Kuponai] Specialus rinkinukas! Technologijos išbandyti ir rekomenduojami el. dviračiai, monstriniai 6000W el. paspirtukai, jump starteriai ir kt. (Video)
5140 7

Specialus rinkinukas

Kuponai

Galioja iki 2024-03-31

Labai ribotas kiekis

Iš Čekijos sandėlių greitas ir saugus pristatymas

1) „Mudiro M-AH21“ - 8kW automobilinis dyzelinis oro šildytuvas

2) „POPDEER PD-J01“ - 20000mAh, iki 2500A jump starteris

3) „POPDEER PD-JA1“ - naujiena, puikios kainos ir kokybės jump starteris

4) „POPDEER PD-J02“ - 23800mAh, iki 3000A jump starteris

5) „DUOTTS C29“ - Technologijos.lt išbandytas aukščiausios klasės el. dviratis: iki 50km/h, 100km, 750W, superinė kokybė ir važiavimo malonumas

6) „ANGWATT T1“ - monstrinis 6000W el. paspirtukas

Išsamiau

„Nuo pat pradžių buvau prieš šį karą ir supratau, kad galiausiai turėsime užsiimti politine veikla. Politikos dalimi tapome tą akimirką, kai iš mūsų buvo atimti vyrai ir išsiųsti kariauti į svetimos suverenios valstybės teritoriją“, – pasakoja rusė. „Tačiau kai kurios mobilizuotųjų žmonos vis dar to nesuvokia – nori sėdėti ant dviejų kėdžių. Atrodo, kad jos nori, kad karas baigtųsi ir mūsų vyrai būtų grąžinti mums, bet jos nieko nedaro. Aš joms sakau: „Merginos, tai nepadės, niekas neateis ir mums nepadės. <...> Reikia kelti savo užpakalius. Mes pačios turime valdyti savo likimą, jolki palki. Mes čia šeimininkai, o ne vergai. Jie tarnauja žmonėms, o ne mes jiems“.

 

Tačiau Valerija priduria, kad aktyvios moterys turi būti atsargios: sužinoję, kad kokio nors mobilizuoto vyro žmona „aktyvi“, žada išsiųsti jį į šturmo brigadą. O patekę į ją „vyrai pasimeta ir yra įtraukiami į dingusiųjų sąrašą“.

Iš Maskvos mobilizuoto vyro žmona 30-metė Ksenija mano, kad po Aleksejaus Navalno mirties jų protestas „priverstinai tapo politiniu“. Rusė pabrėžia, kad vartoja žodį „priverstinai“, nes mobilizuotų žmonų protesto politizavimas įvyko „ne jų, o valdžios iniciatyva“.

 

„Kadangi valdžia mus suvokia kaip politinį judėjimą, tokiu ir tapsime. Mes padidinsime savo įtaką, tuo nesustosime“, – sako Ksenija. „Negalime likti nuošalyje nuo politikos, nes, prasidėjus karui, politika atėjo į mūsų namus ir atėmė mūsų artimiausius ir mylimiausius žmones. Mūsų broliai, tėvai ir vyrai kariauja daugiau nei pusantrų metų be grįžimo namo ar atostogų. Jie yra ten, kad būtų nurašyti – niekas jų mums negrąžins“.

„Nežinau, koks mazochistas turi būti, kad balsuotum už Vladimirą Vladimirovičių, bet tikrai žinau, kad mūsų gretose nėra mazochistų“, – sako Ksenija.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(198)
(2)
(196)

Komentarai (2)

Susijusios žymos: