[ŽT] Grėsminga žinia. Rusija išmoko apsisaugoti nuo dronų

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

HardAxe 2024-03-19 13:26
laikas pust dulkes nuo 27MHz valdymo
Vilmas 2024-03-19 16:40
Na, tai laiko klausimas buvo... 800 ir 900 MHz dažniuose paprastai perduodmas valdymo signalas... čia taip pat info ir tiems, kurie pernelyg įsijautę į dronus "po 400 Eur"... Dabar reikia galvoti, kaip padaryti atsparesnius trikdžiams...
Hmz 2024-03-19 16:54
, tai yra nuolatinis ryšio dažnio keitimas. Technologija pakankamai sena ir realiai veikianti. Dar padeda HARM raketa į radioelektroninės kovos mašiną
Vilmas 2024-03-19 18:20
Ryšio dažnio keitimas nepadės, jei bus užtriukšmautas visas dažnio diapazonas. Aišku, aiškios informacijos nėra, kaip tas triukšmautojas veikia, bet logiška būtų užtriukšmauti visą diapozoną. Tik analogovnietai ne visada veikia, taip, kaip teigia sumanytojai... HARM gerai, bet jos kaina ir kiekiai nebus tokie, kad tiktų kovai su šiais įrenginukais: https://kaysant.ru/tproduct/589065888-3 ... -dlya-avto p.s. reiktų dronų, kurie triukšmo šaltinį, kaip ir HARM atveju pasirinktų taikiniu pvz., "koviniame režime" pametęs valdymą dronas galėtų persijungti į nusitaikymo į triukšmautoją režimą....
bahuriux 2024-03-19 23:36
Būtu tobula, bet tam reikia kažkokių įmantrių kryptinių antenų komplekto kad nustatytu kryptį į trukdžių šaltinį.
Hmz 2024-03-20 00:35
Nereikia jokių ten baisingų kryptinių antenų. Nebūtina tiksliai nustatyti azimutą - pakanka žinoti "šilta-šalta" (kaip kad daro įvairūs diferencialiniai davikliai) ir nuolat tikslinti kursą skrydžio metu.
bahuriux 2024-03-20 09:12
Aš turėjau galvoje tokį principą yra 4 "Directional Patch Antenna" padarytos tieisog ant PCB, sudėtos į lėkštą piramidę, jei nėra tokių įmantrių imtuvų 4 antenom, tada imam 4 vienodus imtuvus (Rx) ir softas skrydžio kontroleryje (FC) išskaičiuoja kurioje pusėje yra taikinys-triukšmadarys ir skrenda į jį. Aktyvuojasi šitas rėzimas (FC) automatiškai, kai prasideda savo valdymo signalo glušinimas arba dingimas. Na dar antenos ir Rx turėtu būti suprantantys didžiają dalį dažnių ir kreipti dėmesį tik į ypač galingus triukšmo šaltinius kokie ir būtu visokie slopintuvai, EMP tipo gaudyklės ir panašiai. Supaprastintas principas būtu toks saulės trackeris. https://www.youtube.com/watch?v=7AuBC-hoP1w
Hmz 2024-03-20 10:42
Tu pasakei lygiai tą patį, ką ir aš Tik aš nematau problemų su antenų įrengimu - jų konstrukcija gali būti kokia nori ir prie jos galima priderinti pačio drono konstrukciją; vienintelė problema - kaip jas pritaikyti gana plačiai dažnių juostai.
HardAxe 2024-03-20 12:25
jeigu valdymo signalas vienpusis, tai nežinosi kur triukšmauti, kol drono neišardysi. O visur užtriukšmauti nėra galimybių fiziškai. Variantas būtų turėti skirtingų dažnių modulius, paimi dronų partiją, paskraidai su vienu dažniu, keiti dažnį. aš jau rašiau kažkur, kai mano valdymas nutolęs nuo drono, o droanas tik klauso signalo tuo pačiu dažniu nesiųsdamas, tai šūdą tu žinosi kur triukšmauti. Tau mano signalas bus labai silpnas ir tolimas, tokių matysi tūkstančius. HARM brangus. Va jeigu dronas sugebėtų kaip HARM skristi į signalo šaltinį... tai priešas pats parsivestų droną į taikinį.
Benediktas 2024-03-20 13:01
Gal tikrai galima padaryt, kad dronas skristu i triuksmo saltini? Jei Harm gali, tai gal ir drona galima toki sukonstruot.
kestutisz 2024-03-20 14:11
Labai gerai, anksčiau ar vėliau bus navigacija "į švyturį", tai gla net lengviau nei optiškai padaryti atpažinimą. Algoritmas galėtų pradžiai būti paprastas - nėra ryšio? sfall back to staigus žemėjimas link triukšmų šaltinio. Barometro apgaut lyg ir nesugalvojo dar kaip, tai lieka dvi kryptinės antenytės nustatyt kryptį ir matematika.
HardAxe 2024-03-20 17:11
brangu tokią navigaciją padaryt. O kai padarysi pradės ruseliai mėtyt granatos dydžio stacionarius švyturius, arba vilkt ant virvės pakabinę už 10m
bahuriux 2024-03-20 18:45
Juk yra kažkas panašaus į vaizdo atpažinimą open source softas, ant rasbery pi ir panašių mikrokompiuterių, kuris atpažysta žmones tai gal ir karinę tachniką galėtu atpažinti. Pakomentuokkt kas išmanot tą sritį, kiek tai realu, kad dronas, ar kita loiter munition savadarbė sistema praradusi signalą vistiek atakuotu tanką/ šarvuotį, (prioritetas pirmas kolonoj, bet judantis taikinys), o net ir kol dar neprarades signalo kad operatorius galėtu užlockintu taikinį. Panašiai kaip tai daro kaikurios prieštankinės raketos, javelin pvz.
kestutisz 2024-03-20 19:51
Čia gal nuo galo iš savo nuotrupų, nepretenduoju į teisybę. Javeln'o IR matica išvys šiuoaikiniu supratimu yra kažkas iš praeito tūkstantmečio (taip ir yra), ten matrica gal 16x16 ar kažką. Kur labiau šviečia ten ir taikosi, nu dar taikosi iš aukščiau paimt. Pagrindinius skaičiavimus padaro stacionariai paleidėjas (kiek atstumo - kiek atitinkamai padaryt lanką į viršų). Nžgal kokiam renginyje teko pažiūrėt pr paleidėjo termovizorių - taip jis labai afigienas, bet pati raketa tokio neturi. Iš drono netinka nes ir taikiniai juda ir platforma. Galbūt gerai būtų aišku IR nes tada lengviau softą rašyt - jei stipriai šviečia tai turbūt tankas. Apdorot lengviau iš esmės juodai baltą info, visi dominantys taškai yra labai kontrastingi. Vaizdo atpažinimas sudėtinga, visas tas "AI" haipas su atpažinimu turbūt ir liko tai kas buvo OpenCV laikais. Į mini droną neįkiši viso teslos bloko. Plius pat trainingas yra sudėtingas, nors dabar kai yra daugybė video gal ir galima būtų užtrainint kas būtent yra tiakinys o kas ne. Nors pixelių vistiek mažoka. Problema net ir atpažinus lieka išskaičiuot trajektoriją, taikinio ir paties drono. Operatorius dirba praktiškai iš nuojautos, ją paversti formule yra sunku. Todėl ir manau, kad į švyturį (kol neatsirado IR flare'ų atitikmens) pataikyti gali būti lengviau. Dvi kryptinės antenos jau duotų minimalų pelengavimą. Praradus ryšį vis geriau prarasti droną kuris dar bent jau spąstus panaikins. Čia jau bus tiesiog matematika kas dauigau ko turi - dronų ar spąstų/radio flare'ų. Dronui gi visai nebūtina iškart ir nukrist kai nėra ryšio, neturi būt tik vien acro mode. Dingus ryšiui jis dar kažkiek gali nuveikti ir pats. Tik jei ryšys neatsiranda per tam tikrą laiką tada jo, susinaikint.
Hmz 2024-03-20 21:24
Absoliučiai visoms autonominio nusitaikymo sistemoms yra priešnuodžiai - dūmų užtaisai, flares, EM atspindėtuvai, netikri taikiniai ir pan - bet kažkodėl niekas dėl to rankų nenuleidžia.
HardAxe 2024-03-21 10:11
vaizdo ar IR taikymosi darymą aš įsivaizduoju kaip padaryt. būtų koks baigiamasis grupinis darbas, kažkas išeitų studentam per semestrą/metus. Kaip padaryt pakankamai tikslų radio nusitaikymą, į nelabai apibrėžtą taikinį... nu blemba... Pigiau bus padaryti atsparų imtuvą arba tą pačią IR. Dar patį droną nėra taip lengva vairuoti autopilotu, lengviau tada būtų lėktuvo platformą kaip lacert konstruoti.