„Phantom II“, F-16 ir „Mirage 2000“. Atsirado galingas sąjungininkas. Kas netrukus gali pasirodyti Ukrainoje (Video)  (1)

Pagrindinis jo pranašumas – didelis greitis, didelis vertikalus manevringumas, taip pat didelis ginkluotės pajėgumas. Lėktuvas gali nešti daugiau nei 8 tonas įvairių rūšių ginklų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Graikija palaipsniui atsisako kelių dešimčių lėktuvų, iš kurių dalis gali nukeliauti į Ukrainą. Tarp atšaukiamų lėktuvų yra ir vienas Šaltojo karo simbolių – F-4 „Phantom II“.

Graikijos oro pajėgos eksploatuoja įvairių tipų orlaivius – F-4, keturių versijų F-16 ir dviejų versijų „Mirage 2000“, prie kurių netrukus prisijungs ir „Rafale“ bei F-35 lėktuvai. Dėl šios priežasties graikai planuoja sumažinti naudojamų senų atakos lėktuvų skaičių.

Graikijos gynybos ministras paskelbė apie planą atšaukti lėktuvus F-16 „Block 30“, „Mirage 2000“ ir F-4 „Phantom II“. Pirmieji du orlaivių tipai, nepaisant jų amžiaus, vis dar turi didelę kovinę vertę ir yra laikomi galima pagalba Ukrainai. Juolab, kad Kyjivas daug mėnesių ruošiasi gauti F-16 lėktuvus, o tuo pačiu kreipiasi į Prancūziją dėl „Mirage 2000“ lėktuvų pristatymo.

Šiame kontekste ypač įdomiai atrodo seniausias iš atšaukiamų lėktuvų tipų – veteranas ir vienas Šaltojo karo simbolių F-4 „Phantom II“.

Tai legendinis lėktuvas – paskutinis, kuriuo amerikiečiai vykdė intensyvius oro mūšius ir kuriais (tai galioja visoms šalims, kurios naudojo „Phantom“) iš viso buvo pasiektos 393 pergalės.

F-4 „Phantom II“ – Šaltojo karo ikona

 

Lėktuvas F-4 „Phantom II“ buvo sukurtas šeštajame dešimtmetyje, kad galėtų tarnauti kaip perėmėjas. Pagrindinis jo pranašumas buvo didelis greitis, didelis vertikalus manevringumas, taip pat didelis ginkluotės pajėgumas – lėktuvas galėjo nešti daugiau nei 8 tonas įvairių rūšių ginklų.

Daug metų vykusi eksploatacija parodė, kad svarbus F-4 pranašumas buvo dviejų žmonių įgula, kurios dėka buvo paskirstytos užduotys.

F-4 „Phantom II“ yra 19 metrų ilgio, 12 metrų sparnų pločio, o svoris viršija 28 tonas. Lėktuvas gali pasiekti 2,34 Machų greitį ir pakilti į 18 km aukštį. Jo nuotolis – 2,8 tūkst. km.

 

Šiuo metu dauguma buvusių F-4 naudotojų pašalino šiuos lėktuvus iš tarnybos. Japonija tai padarė prieš trejus metus, todėl F-4 šiuo metu tebėra Pietų Korėjos oro pajėgose (numatoma, kad jie bus nurašyti 2024 m.), Turkijos, Graikijos ir Irano oro pajėgose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(49)
(1)
(48)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai (1)