„Naivios idėjos apie karo pabaigą. Labai daug tikėjomės“  ()

Rusijos ir Ukrainos karo pabaigos tema kaip niekas aktuali.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-04-02 „Naivios idėjos apie karo pabaigą. Labai daug tikėjomės“  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Politologas Volodymyras Fesenko savo „Facebook“ paskyroje svarsto, kada baigsis karas.

Pastaruoju metu vėl tapo aktuali Rusijos ir Ukrainos karo pabaigos tema. Pasirodo straipsniai šia tema, pasisako politikai, kariškiai, politikos analitikai. Žurnalistai klausia: kada gali baigtis Rusijos ir Ukrainos karas?

Tačiau suvokiant temą apie Rusijos ir Ukrainos karo užbaigimą Ukrainoje, o neretai ir Vakaruose, vyrauja realybei nutolę kraštutinumai. Pernai labai daug tikėjomės, kad po kiek daugiau laiko Vakarai mums duos tankus ir mes išvaduosime visas okupuotas teritorijas, įskaitant Krymą. Ir tada pats karas baigsis mūsų pergale. Tai buvo labai naivios idėjos apie karo pabaigą.

Dabar Ukrainoje tokių iliuzijų kur kas mažiau. Tačiau tikėjimas stebuklais išlieka. Mintis, kad karas baigsis šiais metais dėl NATO karių atvykimo į Ukrainą neturi jokio realaus pagrindo. Tie, kurie išsako tokias teorijas, turėtų perskaityti Bideno pranešimą JAV Kongresui, kuriame JAV prezidentas tiesiai pasakė, kad amerikiečių kariai Ukrainoje nekariaus. Prancūzijos prezidento skambūs pareiškimai apie galimą NATO karių buvimą Ukrainoje dar nesulaukė daugumos jo kolegų Šiaurės Atlanto Aljanse palaikymo. Be to, Europos NATO šalys organizaciniu, išradingumo ir socialiniu-psichologiniu požiūriu dar nėra pasirengusios tokiam karui, koks Ukrainoje vyksta jau daugiau nei dvejus metus. Tačiau pagrindinis veiksnys, atgrasantis NATO nuo tiesioginio dalyvavimo kare prieš Rusiją, yra branduolinio karo rizika. Ta pati rizika taip pat sulaiko Putiną nuo smūgių kaimyninėms Vakarų šalims.

Kitas kraštutinumas – mintis, kad dar šiek tiek ir Rusija laimės dabartinį karą. Tokia dvasia buvo parašytas „Die Welt“ straipsnis. Šio straipsnio autorius teigia, kad Amerikos karinė pagalba Ukrainai bus smarkiai sumažinta, nepaisant rinkimų baigties, o Europai trūksta „jėgos ir politinės valios“ pačiai teikti reikiamą pagalbą ginkluote. Ukraina, jo nuomone, vargu ar pajėgs išlaikyti frontą, o Rusija turi pakankamai išteklių ir pasaulinės paramos tęsti karą dar kelerius metus. Todėl karo pabaiga gali įvykti jau šiais metais įšaldžius karines operacijas. Autorius nenurodo, kaip tiksliai tai įvyks, bet, matyt, daro prielaidą, kad tai įvyks Rusijos sąlygomis. „Die Welt“ straipsnyje esamos problemos labai perdėtos ir jos ekstrapoliuojamos į artimiausią ateitį, priešingos tendencijos ir veiksniai nutylimi arba ignoruojami.

 

Karo užbaigimo taikos derybomis tema taip pat nukeliama į kraštutinumus, ypač Ukrainoje.

Vienas kraštutinumas  – dabar tikimasi, kad karas bus baigtas derybomis. Nesvarbu, kaip ir kokiomis sąlygomis. Svarbiausia, kad šis karas greitai baigtųsi.

Visiškai priešingas kraštutinumas – konspiracinis ir paranojiškas požiūris į pačią karo užbaigimo taikos derybomis temą. Bet koks politinis pareiškimas, diskusija ar net grynai akademinis straipsnis taikos derybų tema yra suvokiamas kaip „zrada“ (išdavystė), kaip slaptas ir nusikalstamas planas slapta atiduoti Ukrainą Putinui. Šis požiūris Ukrainoje pristatomas labai ryškiai.

 

Iš čia ir įtartinas požiūris į Ukrainos inicijuotą Pasaulinį taikos susitikimą. Šis aukščiausiojo lygio susitikimas neturės nenuspėjamų pasekmių. Šis viršūnių susitikimas nėra skirtas karo pabaigai ir ne deryboms su Rusija. Be to, Rusija šiame viršūnių susitikime nedalyvaus. Šis aukščiausiojo lygio susitikimas skirtas prezidento Zelenskio taikos formulei ir mūsų pozicijai dėl karo užbaigimo sąlygų propaguoti. Rusijai mūsų sąlygos baigti karą (prezidento Zelenskio taikos formulė) yra nepriimtinos, kaip ir Rusijos taikos sąlygos Ukrainai nepriimtinos. Šia prasme padėtis išlieka tokioje pat aklavietėje, kaip buvo ir prieš metus. Be to, taikos derybų tikimybė dabar net sumažėjo. Rusija ruošiasi karo eskalacijai ir yra pasirengusi taikai tik savo sąlygomis, kurios tapo daug griežtesnės. Vakarai tai puikiai žino ir supranta, kad V. Putiną galima priversti tiktoms taikos deryboms tik sustabdžius jį Ukrainoje.

 Kada baigsis karas? Kas žino? Iš čia labai paprastas atsakymas į klausimą, kada baigsis karas: niekas niekur (nei Maskvoje, nei Kyjive, nei Vašingtone, Berlyne ar Paryžiuje) nežino, kada baigsis karas. Šiuo metu nematau jokių realių prielaidų (nei karinių, nei politinių), kad karas būtų baigtas per artimiausią pusmetį, su didele tikimybe iki metų pabaigos. Toliau net nespėliosiu. Dauguma rimtų analitikų mano, kad Rusijos ir Ukrainos karas greičiausiai nesibaigs nepasibaigus JAV prezidento rinkimams. Tačiau tai taip pat nėra lemiamas veiksnys. Karas gali užsitęsti dar kelerius metus, o jo mastai gali išplisti už Ukrainos sienų. Tuo pat metu lygiagrečiai gali būti inicijuojamos taikos derybos, kurios iš karto neatves prie karo pabaigos. Lemiamas veiksnys baigiant karą bus karinių operacijų eiga ir rezultatai bei kariaujančių šalių aprūpinimas ištekliais. Tačiau sąlygas ir pačiai galimybei baigti karą įtakos turės ir bendra tarptautinė situacija bei socialinė-politinė ir ekonominė situacija Rusijoje, Ukrainoje, JAV ir ES. Šių veiksnių derinys nulems ir sąlygas karo pabaigimui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(11)
(7)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: