Paskutinis koziris. Kam Putinui prireikė „Cirkon“ (Video)  ()

Rusai „Cirkon“ naudos miestuose, kur potencialiai gali nebūti „Patriot“ oro gynybos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kovo 25 d. Rusija 2024 metais antrą kartą smogė Ukrainai hipergarsinėmis raketomis „Cirkon“. O tokių ginklų panaudojimas nebuvo atsitiktinis.

Tai prisidėjo prie kelių veiksnių, kuriuos „24 kanalui“ paminėjo Ukrainos sausumos pajėgų rezervistų tarybos pirmininkas Ivanas Timočko. 

Rusija šias raketas kuria nuo 2011 m., o 2022 m. jos buvo įvestos į Rusijos armiją. Anksčiau „Cirkon“ buvo naudojamos išpuoliams prieš Odesą ir Nikolajevą.

I. Tymočko užsiminė, kad atakuojant pietų Ukrainą priešas išbandė tokio tipo raketas, kad vėliau galėtų smogti sostinei.

„Dabar užduotis buvo ne tiek smogti kam nors šia raketa, kiek patikrinti, ar ji gali apeiti oro gynybos sistemas Kyjive“, – pridūrė Sausumos pajėgų rezervistų tarybos pirmininkas.

Jis įsitikinęs, kad rusai stengiasi panaudoti viską, ką turi savo arsenale. Nors „Cirkon“ yra gana brangi, jos kaina jokiu būdu nenusileidžia „Kinžal“ raketai. Įvairiais analitikų skaičiavimais, jos vertė svyruoja nuo 10 iki 20 milijonų dolerių. Tai taip pat apima paleidimo įrenginių išlaidas ir techninę priežiūrą bei paleidimą atliekančių padalinių mokymą.

 

Šio tipo ginklų naudojimas rodo, kad resursai, kuriuos priešas investavo į „Kinžal“, „Iskander“ ir „Ch“ tipo raketas, nebuvo pateisinti, nes Ukrainos oro gynybos pajėgų jų numušimo lygis yra gana aukštas - per 70 %.

Atsižvelgiant į tai, kad vienos „Kinžal“ paleidimo kaina yra keli milijonai dolerių, o tai dažnai yra neefektyvu, rusai bandys ieškoti naujų smūgių būdų ir mechanizmų.

 

„Kitų atakų metu jie bandys sujungti „Iskander“, „Kalibr“ ir „Cirkon“, – įsitikinęs I. Timočko.

Be to, nemaža dalis Rusijos laivyno laivų, ginkluotų „Kalibr“ tipo raketomis, šiuo metu neveikia, todėl rusai ieško jiems alternatyvos. Tikriausiai „cirkonų“ Kryme sukaupta pakankamai daug.

Kol kas atrodo, kad rusai „Cirkon“ naudos miestuose, kuriuose potencialiai gali nebūti „Patriot“ oro gynybos, mano I. Timočko.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(2)
(5)
(-3)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: