„M60. Viltis Ukrainai.“ Stulbinančios naujienos iš Ispanijos. Kas vyksta (Video)  ()

Tai Šaltojo karo reliktas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Stulbinančios naujienos iš Ispanijos. Šalis pagaliau atsisako senų M60 tankų. Jie tampa viltimi Ukrainai. Tačiau Madridas nusprendė nesiųsti savo tankų į Ukrainą, o parduoti juos aukcione.

Dar visai neseniai Ispanija buvo viena iš paskutiniųjų M60 tankų naudotojų – be Ispanijos, jie vis dar tarnauja Graikijos ir Turkijos kariuomenėse, kur atliekamos reikšmingos modifikacijos, kurios gerokai padidina jų pajėgumus.

Ispanijos tankai nebuvo taip modernizuoti. Per daugelį metų M60A3 TTS (angl. Tank Thermal Sight) versijos tankų buvo eksploatuojama 16 vienetų. Jie buvo priskirti 3-iojo mechanizuoto bataliono, 11-osios šarvuotosios kuopos jūrų pėstininkų brigadai „Tercio de Armada“.

Nuo 2017 m. ši technika buvo palaipsniui pašalinta iš tarnybos ir pakeista ratiniais VCR (isp. Vehículos de Combate a Ruedas) „Dragon“ šarvuočiais su 120 mm ginklais.

Atsisakydama M60 tankų, Ispanija nesiryžo šios technikos perduoti Ukrainai. Tankai bus parduodami aukcione – pradinė vieno vieneto kaina siekia beveik 47 000 eurų, o pasiūlymus galima teikti iki balandžio 26 d.

Tankas M60 yra Šaltojo karo reliktas – jis buvo sukurtas JAV maždaug tuo pačiu metu kaip ir prancūziškas AMX-30 bei vokiškas „Leopard 1“. Tačiau, palyginti su Europos kolegomis, amerikietiškas tankas yra labiau šarvuotas ir – kaip įrodė vėlesni dešimtmečiai – turi didelį modernizavimo potencialą.

 

Tanko Achilo kulnas yra gana silpnas 750 AG variklis, kuris, sverdamas iki 57 tonų, lemia ribotą mobilumą – maksimalus greitis siekia tik 48 km/val. M60 ginkluotas 105 mm ginklu.

Ispanijos atšaukiamas M60A3 TTS variantas yra aštuntajame dešimtmetyje modernizuotas tankas su ugnies valdymo sistema, kuris, įvertinus jo pagaminimo metus, pasižymi didelėmis galimybėmis. Tanke taip pat naudojami modernūs stebėjimo ir taikymosi įrenginiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(20)
(6)
(14)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()