Lūžio taškas kare. Ukraina pagaliau rado Rusijos „Achilo kulną“  ()

Ukrainos kare su Rusija – lūžio taškas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ukraina rado Rusijos „Achilo kulną“. Taip Vakarų apžvalgininkai komentuoja smūgius rusų naftos perdirbimo gamykloms, kurie jau išprovokavo kainų kilimą Rusijos degalinėse, benzino gamybos sumažėjimą ir išvedė iš rikiuotės apie 15 proc. jos naftos pajėgumų, praneša TSN.ua.

Nors užsienio ekspertai abejoja, kad tai gali lemti karo lūžį, nes, anot jų, viskas sprendžiasi mūšio lauke ir priklauso nuo Vakarų karinės pagalbos Ukrainai, iš tikrųjų viskas toli gražu nėra linijiška.

Nepaisant „pragariškų sankcijų“, kurias Vakarai įvedė po 2022 m. vasario 24 d., Rusijos ekonomika vis dar dirba karo mašinai. Ir tai vyksta dėl milžiniškų pajamų iš naftos. Nors JAV pažymi, kad dėl G7 įvestų 60 JAV dolerių kainos „lubų“ 2022 m. pabaigoje Rusijai tenka pardavinėti naftą su nuolaida (naujausiais JAV iždo duomenimis, šių metų vasarį ji siekė apie 17-18 JAV dolerių), Kremliui jos užtenka karui su Ukraina finansuoti ir šiek tiek pasilikti sau.

Rusija iš viso turi 74 naftos perdirbimo gamyklas, iš kurių daugiau kaip 30 yra europinėje dalyje, arčiau fronto linijos. Faktiškai jos tenkina Rusijos kariuomenės grupės karo su Ukraina poreikius. Todėl natūralu, kad būtent joms suduodamas smūgis, kad Rusijos tankai, šarvuočiai ir lėktuvai neturėtų galimybės nuvažiuoti ir nuskristi iki fronto linijos.

 

Iš viso nuo sausio iki balandžio pradžios žinoma apie daugiau kaip 15 išpuolių prieš Rusijos naftos perdirbimo gamyklas ir naftos saugyklas. Tačiau lūžis įvyko balandžio pradžioje, kai buvo smogta objektams, kuriuose surenkami Irano „Shahed“ analogai, ir „Taneko“ naftos perdirbimo gamyklai Nižnekamske, Tatarstane, trečioje pagal dydį Rusijos naftos perdirbimo gamykloje, esančioje už daugiau kaip 1 200 km nuo Ukrainos sienos. JAV įsikūręs Karo tyrimų institutas (ISW) teigė, kad smūgis apgadino pagrindinį įrenginį, atsakingą už pusę šios naftos perdirbimo šioje naftos perdirbimo gamykloje.

Vakarų žiniasklaida praneša, kad dėl smūgių Rusijos naftos perdirbimo gamykloms sustabdyta apie 15 proc. jų pajėgumų. Ir vis dažniau šių atakų taikiniai yra brangūs naftos perdirbimo įrenginiai. O uždarytas priėjimas prie Vakarų technologijų (Rusijos naftos ir dujų sektoriui taip pat taikomos sankcijos) gerokai sulėtina ir apsunkina tokių įrenginių remontą.

 

Kol kas dėl šių smūgių Rusijos naftos perdirbimo pramonei rusai neturi kuo papildyti savo tankų. Ir Kremlius padarys viską, kad taip atsitiktų kraštutiniu atveju, net ir aštraus degalų trūkumo degalinėse kaina. Benzino gamyba Rusijoje jau sumažėjo 15 proc., o kaina pirmą kartą nuo praėjusio rudens pasiekė maksimumą. Netgi teko padidinti benzino importą iš Baltarusijos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(132)
(3)
(129)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()

Susijusios žymos: