„Tai brangiausias pirkinys šalies istorijoje.“ Kas keliaus į Ukrainą  ()

„Gynybos ministerija turi abejonių.“


Visi šio ciklo įrašai

  • 2024-06-06 „Tai brangiausias pirkinys šalies istorijoje.“ Kas keliaus į Ukrainą  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Likus savaitei iki vietos ir prezidento rinkimų, politiniai lyderiai vengia „Patriot“ sistemos pristatymo Ukrainai temos, kuriai turi pritarti ir parlamentas, ir Aukščiausioji šalies gynybos taryba (CSAT). Prezidentas Klausas Iohannisas, atrodo, per daug neskuba.

Šiuo metu Rumunijoje veikianti sistema į Ukrainą nebus siunčiama.

Rumunija įsigijo 7 „Patriot“ sistemas. Iš jų 4 buvo pristatytos ir 3 dar bus. Visos atvežtos sistemos veikia, tačiau tik pirmoji jau pradėta eksploatuoti, kitos trys yra diegiamos. 7 sistemos kainavo apie 4 milijardus dolerių, o „Patriot“ pirkinys buvo brangiausias Rumunijos istorijoje iki sutarties dėl F-35 pasirašymo.

Po prezidento pareiškimų ministras pirmininkas Marcelis Ciolacu viešai pareiškė, kad „gynybos ministerija turi abejonių“ dėl oro gynybos sistemos „Patriot“ siuntimo į Ukrainą.

Pirmas klausimas – kas bus „Patriot“ vietoje? Prezidentas aiškiai pareiškė, kad tai nėra operatyviai į Ukrainą siunčiama sistema ir bus perkelta tik tada, kai kariuomenė uždengs likusią „spragą“.

Kitas klausimas – kaip Rumunijos „Patriot“ sistema bus pristatyta į Ukrainą? Kaip dovana, pagal nuomą, paskolos ar pardavimo forma?

 

Generolas Danas Grecu sako, kad jei bus uždegta žalia šviesa sistemos siuntimui, nesvarbu, kokia forma ji bus perkeliama, perdavimas turi būti vykdomas Rumunijos ir JAV santykių kontekste, kas duotų atsakymą į pirmąjį klausimą.

„Nežinau, kokia ta sistema, nežinau, kaip Rumunijos vyriausybė ketina suteikti šią sistemą, jei tai padarys. Paskolos, dovanojimo, pagalbos mainais būdu. Neseniai matėme, kad Švedija ir Ispanija paskelbė apie daugiau nei 1,2 mlrd. eurų karinės pagalbos paketus Ukrainai. Vokietija jau pasiekė daugiau nei 17 milijardų eurų. Todėl Ukrainai teikiama visų formų pagalba, tačiau didžiuliame siūlomame pakete taip pat yra įrangos nuoma, paskolos forma arba pardavimas su vėlesniu grąžinimo terminu, po konflikto. Negaliu žinoti, kaip galvoja Rumunijos vyriausybė.

 

Tačiau, mano nuomone, veiksmai padėti Ukrainai turi būti vykdomi tiesiogiai pagal Rumunijos ir JAV santykius. Taip, dovanojame sistemą, bet tuo pačiu gaukime ir savo šalyje įdiekime panašią amerikietišką sistemą. Šiaip ar taip, Jungtinės Valstijos šiandien patiria gynybos pramonėje įtampą dėl paramos, reikalingos Ukrainai. „Patriot“ sistemos, HIMARS paleidimo įrenginiai, 155 mm sviediniai ir kiti pajėgumai gaminami demokratinių Vakarų tempu“, – apibendrino jis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(4)
(0)
(4)
MTPC parengtą informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško VšĮ „Mokslo ir technologijų populiarinimo centras“ sutikimo draudžiama.

Komentarai ()