Ūžia visas internetas: NASA aptiko keistos formos objektus Marse – atskleidė, kas tai  ()

Erdvėlaivis „Mars Reconnaissance Orbiter“ (MRO) iš 300 km aukščio virš Marso paviršiaus nufotografavo labai aiškius keistų apskritimų vaizdus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smėlio kopos planetoje įgauna labai skirtingas formas, todėl šie beveik tobuli apskritimai atrodo labai neįprastai, rašo „Space“.

MRO tyrinėjo Marsą nuo 2006 m., tačiau pagrindinė jo mokslinė misija baigėsi 2010 m. gruodžio mėn. Bet daugiau nei 12 metų prietaisas, skriejantis orbitoje aplink Marsą, mokslininkams teikia vertingos naujos informacijos apie Raudonąją planetą.

Šį kartą MRO užduotis buvo stebėti, kaip besibaigiant vietinei žiemai pamažu tirpsta įšalas Marso paviršiuje. Naudodamas savo pagrindinę kamerą iš 300 km aukščio jis nufotografavo beveik tobulos formos smėlio kopas, o tai labai neįprasta. Juk iš esmės tokie dariniai planetos paviršiuje yra skirtingų formų ir dydžių.

 

Pasak Arizonos universiteto (JAV) mokslininkų, apskritimuose vis dar yra nedidelė asimetrija ir tam tikru mastu smėlio kopų šlaitai labiau išsiplėtę į pietus. Mokslininkai mano, kad nors vėjas gali keisti kryptį Marse, pagal naujus vaizdus vėjas smėlį pūtė labiau pietų kryptimi.

MRO erdvėlaivis prieš tai Marso žiemos metu atsiuntė keletą vaizdų, kuriuose matyti, kaip šerkšnas dengia šiuos neįprastus apskritimus.

Mokslininkai gavo aiškų pavyzdį, kaip bėgant laikui Marse tirpsta įšalas, todėl buvo ypač svarbu pamatyti, kas planetoje vyksta žiemos pabaigoje.

 

Tiesą sakant, MRO stebėjo pokyčius, vykstančius vietinėse smėlio kopose per visus Marso metus, t.y. 687 Žemės dienas. Aparato duomenys leido mokslininkams gauti informacijos apie greitį, kuriuo šie apskritimai juda planetos paviršiumi. Paaiškėjo, kad šie smėlio dariniai per Marso metus iš pusiaujo į Marso ašigalius pasislenka 1 metrą. Smėlio kopų stebėjimai taip pat leidžia mokslininkams geriau suprasti oro sąlygas Marse ir vėjo aplink visą planetą judėjimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(27)
(5)
(22)

Komentarai ()