Palaidotas gyvas Marse. Kinija atskleidė paslaptį, kas nutiko jos marsaeigiui  ()

Kinija pagaliau papasakojo apie „Zhurong“ marsaeigio būklę, kuris „užmigo“ Raudonojoje planetoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Keletą mėnesių Kinija nepateikė oficialios informacijos apie „Zhurong“ marsaeigio, kuriam nepavyko pabusti iš žiemos miego praėjusių metų pabaigoje, būklę. Galbūt jis „užmigo amžinu miegu“. Tokią išvadą galima padaryti iš Kinijos kosminių aparatų, tyrinėjančių Marsą, vyriausiojo konstruktoriaus pranešimo. Bent jau jokia informacija apie jo tolesnį darbą nebuvo skelbiama.

„Zhurong“ marsaeigis 2022 m. gegužę perėjo į miego režimą dėl to, kad planetoje atėjo žiema. Dėl to temperatūra planetos paviršiuje sumažėjo, prasidėjo stiprių dulkių audrų sezonas, o prietaiso saulės kolektoriai pradėjo gauti mažiau saulės spindulių, kad galėtų įkrauti savo baterijas.

Šių metų sausio pradžioje tapo žinoma, kad Kinijos mokslininkai nesėkmingai bando susisiekti su miegančiu įrenginiu. Nurodoma, kad 2022 m. gruodį jis turėjo grįžti prie savo mokslinės veiklos Marse, tačiau to neįvyko.

Šių metų vasarį Kinija minėjo antrąsias „Tianwen-1“ misijos atvykimo į Marso orbitą metines, kurios metu 2021-ųjų gegužę į Raudonąją planetą nusileido marsaeigis „Zhurong“. Tačiau Kinijos mokslininkai ir toliau atkakliai nutylėjo apie roverio būklę ir tai, kas su juo atsitiko.

Dabar, kaip rašo „Reuters“, Kinijos mokslininkai pagaliau papasakojo apie įrenginio būklę ir tai, kas lėmė ilgą daugelio mėnesių žiemos miegą. Balandžio 25 d. pasirodė Kinijos Marsą tyrinėjančių kosminių aparatų vyriausiojo dizainerio Zhang Rongqiao pareiškimas. Mokslininkas pranešė, kad tikėtina „Zhurong“ marsaeigio gedimo priežastis – per didelis Marso dulkių kiekis, padengęs visą aparatą.

 

Dėl susikaupusių dulkių įrenginio saulės baterijos negalėjo gauti pakankamai saulės šviesos, todėl negalėjo įkrauti baterijų. Todėl „Zhurong“  negalėjo išeiti iš miego režimo.

Kinijos inžinieriaus teigimu, per savo mokslinę veiklą Marse „Zhurong“ įveikė 1921 metro atstumą. Įrenginys Raudonojoje planetoje iš viso sugebėjo dirbti 358 dienas, tai yra beveik 1 Žemės metus, nors iš pradžių buvo planuota, kad jis veiks tik 3 mėnesius.

 

Beje, NASA MRO zondas anksčiau į Žemę buvo siuntęs nuotraukas, kuriomis remdamiesi amerikiečių mokslininkai padarė išvadą, jog kinų marsaeigis toje pačioje vietoje buvo ilgą laiką, bent jau nuo 2022-ųjų rugsėjo.

240 kg sveriantis „Zhurong“ marsaeigis buvo aprūpintas šešiais prietaisais, kuriais tyrinėjo Marso paviršių ir atmosferą. Jis taip pat ieškojo senovės mikrobų gyvybės ženklų ir bet kokių vandens ir vandens ledo nuosėdų požymių po planetos paviršiumi. Kinijos aparatas sugebėjo aptikti Marse nežinomas struktūras.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(9)
(2)
(7)

Komentarai ()

Susijusios žymos: