Galinga žinia! Rastas būdas išgauti deguonį tiesiog Mėnulyje  ()

Naujo eksperimento metu mokslininkai sugebėjo išgauti deguonį iš dirbtinio Mėnulio regolito. Būsimi Mėnulio kolonizatoriai galės naudoti tą pačią technologiją.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA mokslininkai, atlikę naują eksperimentą, sugebėjo išgauti deguonį iš dirbtinai sukurto regolito, tai yra, mėnulio dirvožemio. Atsirado galimybė jį gamintis tiesiai Žemės palydove, o ne atsivežti iš mūsų planetos, rašo „Space“.

Išmokti gauti viską, ko reikia astronautų gyvenimui Mėnulyje, yra vienas pagrindinių NASA tikslų. Jau po 2 metų pirmieji astronautai per 50 metų pertraukos turėtų nusileisti ant Žemės palydovo, po to artimiausiu metu čia bus sukurta pirmoji nuolatinė bazė. Be vandens, būsimiems Mėnulyje gyvenantiems kolonistams kvėpuoti reikės ir deguonies. Jis taip pat gali būti naudojamas gaminti raketų kurui.

 

Šis eksperimentas buvo atliktas NASA „Lyndon Johnson“ kosmoso centre. Mokslininkai naudojo specialų reaktorių su vakuumine kamera deguoniui išgauti iš Mėnulio regolito. Tam lazeris buvo patalpintas į sferinę 4,6 metro skersmens vakuuminę kamerą, kuri imituoja saulės šviesą. Naudodami šį lazerį, mokslininkai sugebėjo išlydyti dirbtinį regolitą, veikiant aukštai temperatūrai. Kai Mėnulio dirvožemis ištirpo, paaiškėjo, kad išsiskiria anglies monoksidas, o iš jo jau buvo išgautas grynas deguonis.

Mokslininkų teigimu, tokie reaktoriai gali būti nugabenti į Mėnulį ir gaminti ten deguonį, reikalingą kvėpuoti astronautams. Tikriausiai galima surinkti labai didelį kiekį deguonies, kurį galima panaudoti ir gaminti raketų kurui. Tai reiškia, kad iš Žemės reikės atvežti mažiau deguonies. Taigi tai sumažins skrydžių į Mėnulį išlaidas ir leis greičiau vystytis būsimai bazei, o vėliau ir kolonijai. Mokslininkai mano, kad ši technologija užtikrins stabilų ilgalaikį žmogaus buvimą Mėnulyje, ko NASA iš tikrųjų ir siekia.

 

Jau 2025 m., vykdant „Artemis 3“ misiją, pirmieji, po 1972 m., keturi astronautai pasieks Mėnulį, jei viskas vyks pagal planą. Po to bus pradėta statyti pirmoji orbitinė Mėnulio stotis, kuri žymiai pagerins astronautų judėjimą tarp Žemės ir Mėnulio. Tada ta pati bazė taps perkrovimo vieta, skirta pilotuojamiems skrydžiams į Marsą.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
Autoriai: Vigmantas Balevičius
(10)
(1)
(9)

Komentarai ()