Kad taptų II tipo civilizacija, žemiečiai turi sunaikinti Jupiterį

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-12 23:31
Mes turim turbūt vienintelę ar vienintelės BH nuotrauką/-as. Tiesiogiai jų stebėti negalime - galime matyti tik į ją krentančią materiją ar analizuojant kitų dangaus kūnų judėjimą matyti BH gravitacinį poveikį. Gravitacinės bangos irgi kaip suprantu nėra tai, ką galime matyti. Tai iš kur imama, kad BH sukasi? Žiūrint tuos ateities video, tai ten dažnai sakoma, kad užgesus paskutinėms saulėms, energijos dar būtų galima gauti iš BH. Dėl šito tikrai nesiginčysiu. Bet ką reiškia BH sukasi?
Giedriax 2023-05-13 00:26
Viskas, ką stebime visatoje, sukasi, t.y. turi tam tikrą judesio kiekio momentą (toks fizikinis terminas apibūdinantis besisukančio kūno charakteristiką). Turbūt nėra objekto visatoje, kuris nesisuktų. Juodosios skylės gimimo metu ją sudarantys komponentai (žvaigždės, planetos, neutroninės žvaigždės ir kitokia materija) sukasi, pagal fizikos tvermės dėsnius gaunasi, kad galutinis rezultatas (juodoji skylė) taip pat privalo suktis, tiesiog tokie tvermės dėsniai. Galime sugalvoti mintinį eksperimentą: tarkime visiškai neįtikėtinu būdu susiformavo juodoji skylė su nuliniu judesio kiekio momentu (t.y. nesisuka). Mes į tą juodąją skylę įmetame kokį nors objektą, pvz arbatinuką, Jupiterį ar tiesiog Putiną. Galutinis JS judesio kiekio momentas priklausys nuo to, kokį judesio kiekio momentą turėjo įkrentantis objektas JS centro atžvilgiu. Taigi juodoji skylė greičiausiai pradės suktis.
bahuriux 2023-05-13 01:33
Parašei geriau nei aš galėčiau. Tik papildysiu žvaigždė kolapsuoja gyvenimo gale į BH , o ta BH yra 0 matmenų, ar bent galit įsivaizduoti kokiu greičiu suksis arti 0 dydžio BH šerdis, jei pradinė materija bent kiek sukosi, net jei žvaigždė sukosi tik truputį, net jei nesisuko visai, o buvo tik visada savo viena puse į galaktikos centrą vistiek nesigaus nesisukanti BH net ir iš tokios žvaigždės Jei kada nors matet besukančią dailiojo čiuožimo sportininkę besisukančią ištiesus rankas į šonus ir kas darosi po to kai ji rankas pritraukia prie saves, tai pagalvokik kas pasidarys jei visas tas judesio kiekis išliktu, bet balerina pavirstu į beveik 0 matmenis, o jei tai ne sportininkė o visa žvaigždė. Kažkodėl intuityviai manau, kad BH besisukanti šerdis/blynas su 0 storiu (vis dar begalinio tankio objektas, nes tūris lygus 0 net jei tai ne taškas, o blynas, nes tas daiktas yra tik 2 dimensijų) turi suktis virš c iš išorės perspektyvos, nes kitaip nebūtu jokko frame draging efekto, jau vien dėl to kad laikas yra sustinges iki 0 prie šerdies, o erdvėlaikio sukimasis vis dar yra už įvykių horizonto. Pamiršau paminėti mažai kada minimą faktą, kad beveik visos BH ne tik sukasi bet dar ir turi krūvį, nežinau ar tai galima kažkaip išnaudoti, nes mažai kas apie tai susimąsto. Gal tas.elektrostainis krūvis padėtu levituoti, ar koreguoti orbitą keičiant erdvėlaivio, arba sferos, arba žiedo elektrostatinį krūvį.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-13 08:13
Nu vis tiek matau teks tą bahuriux filmuką peržiūrėt, nes keliu sekančius klausimus, o ten atsakymai [papildyta] Na youtube nuostabus dalykas. Kartais būna žmonės tyčiojasi, kai pasakai, kad kažką matei youtube. Tai jie turbūt tokių video niekada nėra matę Aš dar nuo seno apie sukimasį esu susimąstes. Gal kas galvojote ta tema ir galite paaiškinti/žinote atsakymus? Paimkim tokį pavyzdį. Esi kosmose, tarkim be jokio kosminio laivo. Gali būt ir be skafandro, kaip tau patogiau Sakykim keliauji iš mūsų Saulės sistemos ten kur nors į kitos žvaigždės sistemą. Kokiu greičiu keliauji per pačią erdvę? Jau kaip anksčiau nagrinėjom, tai nėra tokio atsakymo - erdvė neturi "rimties taško", t.y. keliauji tu ar stovi vietoje priklauso nuo to kieno atžvilgiu žiūri į visą šitą reikalą. Pataisykit jeigu klystu! Apskritai tu net nejauti pačio judėjimo efekto. Bet visai priešingi dalykai dedasi kai pradedi suktis aplink savo ašį (ar bet kurį kitą tašką). Na fizikoje yra tie išcentriniai pagreičiai, bet dabar bandau suvokti kodėl jie pasireiškia. T.y. kodėl tu jauti sukimasį, o ne tiesiog tau atrodo, kad visata sukasi tavo atžvilgiu? Reiškiasi toje "tuščioje" erdvėje yra kažkas su kuo tu sąveikauji. Bet ta sąveika neveikia keliaujant tiesiai. Kur čia "šuo pakastas"?
Giedriax 2023-05-13 11:46
Prisiminiau minties eksperimentą vadinamą "Niutono kibiru": įsivaizduokime kad visatoje nėra visiškai nieko, tik kibiras su vandeniu. Įsukame kibirą apie savo ašį. Vanduo turėtų irgi įsisukti ir vandens paviršius įsigaubti, tiesa? Ar vandens paviršius lieka lygus, nes visatoje nėra jokio kito objekto kurio atžvilgiu kibiras sukasi? Kažkur esu matęs, kad tiek Niutono mechanikoje, tiek bendrajame reliatyvume gaunasi tas pats rezultatas - vandens paviršius kibire bus įdubęs.
bahuriux 2023-05-13 13:30
Uždavė gerą klausimą į kurį atsakymo tiksliai dar nežino niekas. Man tas Niutono kibiras su vandeniu nepatinka, dėl to kad visų pirma tam kad vanduo nepasklistu į visas puses kaip nesvarume reikia kažkokio gravitacijos šaltinio arba kažkokio pagreičio, dar reikia tą kibirą pakeisti į balioną su bent jau 0,1 bar dujų slegiu, nes vakuume ir absoliučiam 0 sušals vanduo, dar temperatūrą parinkti kad skystis būtu skystis, vien tai jau sugadina visa tą setupą, nesileidžiant į detales. Gerai pakeiskim kibirą su vandeniu į lanko formos spyruoklę, na kaip raidė C kažkas tokio (pasinaikins visa krūva nesamonių šito kibiro setupo) ir bandykim ją sukti visatoje kurioje realiai nieko nėra tik mums pažystamas erdvėlaikis. Turbūt nepavyks sukti nes nebus atžvilgiu ko sukti ir lankas bus lankas koks buvo, neišsitemps nes mes jo negalėsim pasukti. Bet aš taip lengvai nepasiduosiu, gerai tobulinam setupą ant ašies sumaunam bent du lankus, dabar setupas tokios formos --C--C-- ir su varikliais sukam tas C į skirtingas puses viena kitos atžvilgiu realiai tuščioje visatoje erdvėlaikyje, net nežinau koks būtu rezultatas nes ką tik "nusiroviau stogą" pats sau su tokiais minties eksperimentais, na gal spyruoklės ištystu link I formos nes jau kaip ir būtu atžvilgiu ko suktis (viena kitos atžvilgiu, visata jau nebe tuščia), o ką manot jūs? Beja betkam suteikti greitį tuščioje visatoje nebūtu įmanoma neišmetant masės, bet jei tai būtu šautuvas kuris iššauna kulką tada taip tie objektai šautuvas ir kulka judėtu vienas nuo kito kažkokiu greičiu, bet ar tas greitis būtu vienodas, nuo taško kada buvo iššauta? Intuityviai kulka turėtu skreiti greičiau nei šautuvas dėl masės skirtumų, bet visatoje nieko daugiau nėra išskyrus šautuvą ir kulką (dujas ignoruokim tarkim tai lankas ir strėlė bet esmės tas nekeičia). Pagal visokius Mach principus ir ULRICH radiacijas, gal ir galima būtu kažką prie kažko pritempti. https://www.youtube.com/watch?v=W0RuZb1yhpA
Giedriax 2023-05-13 13:57
). Bendras momentas prieš šūvį ir po - nepasikeitė. Mums nebūtina žinoti šautuvo, kulkos masių ir greičių (jie gali būti įvairūs priklausomai nuo pradinių sąlygų), žinome tik kad bendra sistemos savybė (šiuo atveju momentas) nesikeičia.
mindaugas.vaitiekūnas 2023-05-14 09:10
, su tuo kibiru niuamsas tame, kad vanduo fiziškai sąveikauja su kibiro sienelėmis (trintis, "prilipimas"), ko pasekoje ir sukasi kartu su kibiru. Jei tarp kibiro sienelės ir vandens nebūtų jokios sąveikos, tai tas vanduo dėl inertiškumo taip ir liktu stovėti savo vietoje. Kadangi vanduo sukasi, tai veikiamas išcentrinės jėgos jis keliauja link kibiro kraštų. Išsigaubimo efektas čia atsiranda todėl, kad turime gravitaciją ir pats vanduo "sulimpa" su savimi (dar ir paviršiaus įtempimas turi įtakos). Jeigu to "sulipimo" nebūtų, tai kiek turime tuščios erdvės, tai centre susiformuotų cilindro formos tuščia erdvė. Bet kadangi skystis turi tą įtempimą/sulipimą ir gravitaciškai sąveikauja pats su savimi, tai kokiam kosmose (kur nepasiekia Žemės gravitacija), manau jis turėtų įgauti smėlio laikrodžio formą. Bet iš principo būtent apie tai aš ir kalbu - kodėl tas vanduo subėga į kraštus. Paprastas paaiškinimas yra ta išcentrinė jėga. Bet kas tą jėgą sukuria pačioje erdvėje? Nežinau ar galima laikyti tą foninę spinduliuotę (CMB) "rimties tašku". Juk ji susiformavo, kai visatai buvo 380 tūkst. metų. Per tą laiką ir pati erdvė išsiplėtė. Ir veikiausiai tas plėtimasis nebuvo vienodas visomis kryptimis. Tiksliai mokslininkai nežino kokios formos yra visata.