Į Mėnulio lenktynes jungiasi dar viena valstybė. Išsiuntė savo istorinę misiją: kuo ji ypatinga (Video)  ()

Indija nori tapti ketvirtąja šalimi pasaulyje, nuleidusia savo transporto priemones Mėnulyje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Penktadienį, liepos 14 d., Indija į kosmosą paleido „Chandrayaan-3“ misiją. Šios misijos tikslas – nutūpdyti pirmąjį Mėnulio nusileidimo įrenginį pietų poliariniame Mėnulio regione. Tai antrasis Indijos bandymas pristatyti savo prietaisus į Žemės palydovą.

Jei viskas vyks pagal planą, ši šalis prisijungs prie vadinamojo „Mėnulio klubo“, tai yra šalių, kurios sugebėjo sėkmingai nutupdyti savo transporto priemones Mėnulyje, grupę. Tai JAV, Kinija ir buvusi Sovietų Sąjunga, rašo „Space“.

Liepos 14 d., 12:05 Lietuvos laiku, iš Indijos kosmodromo Satish Dhawan kosminiame centre sėkmingai pakilo nešėja LVM3 su erdvėlaiviu viršuje. Šiame erdvėlaivyje yra ir mėnuleigis. Praėjus 16 minučių po raketos paleidimo erdvėlaivis nuo jos atsiskyrė ir iškeliavo į orbitą aplink Žemę. Nuo to momento prasidėjo jo gana ilga, bet labai ekonomiška kelionė į mūsų palydovą.

Indija, kuri išleido palyginti nedaug pinigų (palyginti su JAV projektais), 73 milijonus dolerių, kad galėtų pradėti misiją „Chandrayaan-3“, nori aktyviai dalyvauti vadinamosiose Mėnulio lenktynėse, skirtose Mėnulio tyrinėjimui. Tai jau antras Indijos bandymas nuleisti savo transporto priemones Mėnulyje – prieš 4 metus Indijos erdvėlaivis sudužo bandant nusileisti Mėnulyje.

 

Remiantis Indijos mokslininkų pareiškimu, erdvėlaivis „Chandrayaan-3“ kurį laiką skris aplink Žemę, kad įgautų reikiamą greitį ir tada skris į Mėnulį. Po to, rugpjūčio 23 ar 24 d., nusileidimo modulis su mėnuleigiu turėtų nusileisti netoli pietinio Mėnulio ašigalio.

Jei viskas vyks pagal planą, Indija taps pirmąja šalimi, kuri čia nuleis savo prietaisus pietų pusrutulyje. Visos ankstesnės sėkmingos Mėnulio misijos nusileido netoli pusiaujo, o tos, kurios turėjo nusileisti netoli pietų ašigalio, nepavyko. Manoma, kad nusileisti šioje Mėnulio zonoje yra labai sunku, tačiau Indijos mokslininkai teigė turintys visas priežastis manyti, kad viskas bus sėkminga.

 

Verta priminti, kad NASA astronautai Mėnulio pietinio ašigalio regione turėtų nusileisti pagal „Artemis-3“ misiją 2025 m. pabaigoje, arba 2026 m. Faktas yra tas, kad šiame Mėnulio regione yra daug vertingų išteklių, svarbiausia – vandens ledo, kurį galima išgauti iš po paviršiaus arba šešėliuose krateriuose. Iš šio ledo galima gauti vandens ir deguonies.

Tikimasi, kad nusileidus Mėnulyje „Chandrayaan-3“ misija čia dirbs vieną Mėnulio dieną, tai yra dvi Žemės savaites. Mėnulio roveris aprūpintas specialiais moksliniais instrumentais Mėnulio dirvožemiui ir vietinėms uolienoms analizuoti. O nusileidimo modulyje įrengtas seismometras, skirtas Mėnulyje aptikti drebėjimus, padedantis mokslininkams padaryti išvadas apie mūsų palydovo vidinę sandarą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(1)
(6)

Komentarai ()