Pirmą kartą per 50 metų. Rusija į Mėnulį paleido savo raketą (Video)  ()

Rusija penktadienį, rugžjūčio 11 d., paleido pirmąjį Mėnulyje nusileidžiantį erdvėlaivį per 47 metus, siekdama tapti pirmąja šalimi, švelniai nusileidusia Mėnulio pietų ašigalyje – regione, kuriame, kaip manoma, yra geidžiamų vandens ledo kišenių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos Mėnulio misija, pirmoji nuo 1976 m., lenktyniauja su Indija, kuri praėjusį mėnesį paleido Mėnulį į „Chandrayaan-3“, kurios abi taiko pažangias Mėnulio tyrinėjimo programas, nukreiptas į Mėnulio pietų ašigalį.

Penktadienį Maskvos laiku 2.11 val. (14:11 Lietuvos laiku) iš Vostochny kosmodromo Tolimuosiuose Rytuose, esančio už 5550 km į rytus nuo Maskvos, pakilo raketa „Sojuz 2.1“, iškelsianti aparatą „Luna 25“.

Tikimasi, kad tūpimo aparatas nusileis Mėnulyje rugpjūčio 21 d., valstybinei televizijai sakė „Roskosmos“ vadovas Jurijus Borisovas, nors kosmoso agentūra anksčiau nurodė, kad nusileidimo data yra rugpjūčio 23 d.

„Dabar lauksime 21 d. Tikiuosi, kad įvyks labai tikslus minkštas nusileidimas Mėnulyje“, – po paleidimo Vostochny kosmodromo darbuotojams sakė Borisovas. „Tikimės būti pirmi“.

 

Maždaug mažo automobilio dydžio „Luna 25“ metus veiks Mėnulio pietiniame ašigalyje, kur NASA ir kitų kosmoso agentūrų mokslininkai pastaraisiais metais aptiko vandens ledo pėdsakus regiono šešėliniuose krateriuose.

„Luna 25“ misija vyksta tuo metu, kai Kremlius teigia, kad Vakarų sankcijos dėl Ukrainos karo, kurių daugelis buvo nukreiptos į Maskvos aviacijos ir kosmoso sektorių, nesužlugdė Rusijos ekonomikos.

Mėnulio misija, kurią Rusija planavo dešimtmečius, taip pat išbandys didėjančią šalies nepriklausomybę kosmose po to, kai 2022 m. vasario mėn. invazija į Ukrainą nutraukė beveik visus Maskvos kosminius ryšius su Vakarais, neskaitant jos svarbaus vaidmens Tarptautinėje kosminėje stotyje.

 

 

Europos kosmoso agentūra planavo išbandyti savo „Pilot-D“ navigacinę kamerą, prijungdama ją prie „Luna-25“, tačiau Rusijai įsiveržus į Ukrainą nutraukė ryšius su projektu.

„Rusijos siekiai Mėnulio atžvilgiu yra sumaišyti su daugybe skirtingų dalykų. Manau, kad visų pirma tai yra nacionalinės galios išraiška pasaulinėje arenoje“, – Reuters sakė Fordhamo universiteto istorijos profesorius Asifas Siddiqi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(5)
(9)
(-4)

Komentarai ()