Bandoma pakartoti Indijos sėkmę. Dar viena šalis paleidžia savo aparatą į Mėnulį  ()

Kartu su nusileidimo aparatu skris ir naujausias kosminis teleskopas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonija ruošiasi pradėti vieną svarbiausių kosminių misijų savo istorijoje. Pirmadienį, rugpjūčio 28 d., nusileidimo aparatas SLIM pakils į Mėnulį, tačiau su juo į orbitą bus išsiųstas ir naujausias kosminis teleskopas XRISM, rašo „Space“.

Japonijos raketą H2-A iš Tanegašimos kosminio centro planuojama paleisti pirmadienį, rugpjūčio 28 d., 3.26 val. Lietuvos laiku. Kaip naudingoji apkrova, raketa į kosmosą pakels dvi svarbiausias Japonijos transporto priemones. Pirma, nusileidimo aparatas SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) turėtų pakilti į Mėnulį, antra, į orbitą bus paleistas kosminis teleskopas XRISM.

Nusileidęs įrenginys skris į Mėnulį ir nusileis nedideliame 300 metrų skersmens Šioli krateryje. Šis krateris yra netoli Mėnulio pusiaujo ir būtent šiose platumose pirmiausia nusileidžia antžeminės transporto priemonės.

 

Sėkmingai nuleidus savo aparatą ant Žemės palydovo, Indija, po JAV, Kinijos ir SSRS, įstojo į vadinamąjį „Mėnulio klubą“. Japonija taip pat nori tapti šio klubo nare, todėl antrą kartą bandys nuleisti savo aparatą Mėnulyje.

Paskutinis bandymas baigėsi katastrofa šių metų balandį, nors tas nusileidimo įrenginys priklausė ne valstybei, o buvo sukurtas Tokijo bendrovės „ispace“. Tačiau ši kompanija vis dar buvo japoniška, todėl galima manyti, kad šis SLIM įrenginio skrydis į Mėnulį yra antrasis Japonijos bandymas.

 

 

SLIM aparato paskirtis – ne tik Mėnulio paviršiaus tyrinėjimas. Jo pagalba Japonijos mokslininkai nori parodyti, kad tokie erdvėlaiviai gali kuo tiksliau nusileisti ten, kur numatyta. Kalbant apie XRISM kosminį teleskopą, jis atliks išsamų visatos tyrimą rentgeno spinduliais.

Jei zondas SLIM sėkmingai nusileis Mėnulyje, tai gerokai padidins Japonijos kosmoso programą. Šiuo metu žinoma, kad Japonija glaudžiai bendradarbiauja su JAV Mėnulio vystymo srityje. Kai šio dešimtmečio pabaigoje aplink Mėnulį pradės suktis amerikiečių sukurta kosminė stotis „Gateway“, japonų astronautas ten tikrai skris.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(0)
(15)

Komentarai ()