Kelionė laiku įmanoma be laiko paradoksų. Ką sako nauja teorija  (7)

Mokslininkai mano, kad teoriškai įmanoma grįžti į praeitį ir joje daryti pokyčius be pasekmių ateičiai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Niekas niekada anksčiau nekeliavo laiku, ypač negrįžo atgal, kad pakeistų savo ateitį. Tačiau mokslininkai ir toliau kuria teorijas, kurios vis dėlto leidžia manyti, kad tokia kelionė be laiko paradoksų teoriškai įmanoma. Tai reiškia, kad galima grįžti į praeitį ir ten daryti pokyčius be pasekmių ateičiai. Bent jau teoriškai. Pavyzdžiui, ši galimybė aprašyta tyrime, paskelbtame žurnale „Classical and Quantum Gravity“, rašo „ScienceAlert“.

Jei galvojate apie daugybę fantastinių filmų, susijusių su kelionėmis laiku, tai bet koks veikėjų sugrįžimas į praeitį sukelia reikšmingų pokyčių jų ateityje. Tačiau mokslininkai dažnai užduoda sau klausimą: ar įmanoma grįžti į praeitį ir neleisti susitikti būsimiems savo tėvams? Tada paaiškėja, kad žmogus, kuris tai padarė, negali egzistuoti, bet jis vis tiek egzistuoja. Kaip tai įmanoma?

Šis laiko paradoksas vadinamas „nužudyto senelio paradoksu“, o mokslininkai jį pirmą kartą aptarė prieš 80 metų. Pagal šį paradoksą, jei žmogus grįžta į praeitį ir nužudo savo senelį, vadinasi, tas žmogus neturėtų gimti. Bet jei kelionė laiku įvyko, vadinasi, senelis išgyveno. Tai yra laiko paradokso esmė. Kai kurie mokslininkai praeityje manė, kad jei taip yra, tada yra laisva valia ir kiekvienas žmogus gali daryti ką nori su savo praeitimi, nes tai neturės įtakos jo ateičiai.

Tyrimo autoriai pasiūlė savo teoriją, kuri paaiškina, kaip teoriškai keliauti laiku be laiko paradoksų. Pasak mokslininkų, pagal klasikinę dinamiką, jei žinai sistemos būseną tam tikru momentu, tai gali gauti informacijos apie visą sistemos istoriją. Tuo pačiu metu, pagal Einšteino reliatyvumo teoriją, gali egzistuoti laiko kilpos, kai kai kurie įvykiai vienu metu gali vykti tiek praeityje, tiek ateityje ir egzistuoti savaime.

 

Kaip rodo matematiniais skaičiavimais atlikti tyrimai, erdvėlaikis potencialiai gali prisitaikyti prie bet kokių pokyčių, kad neatsirastų laiko paradoksai. Mokslininkai mano, kad įvykiai pasikeis taip, kad nebeliks laiko paradoksų.

Pavyzdžiui, žmogus grįžta į praeitį, kad sustabdytų mirtinos ligos plitimą Žemėje. Jei tai buvo įmanoma padaryti, tai reiškia, kad žmogui nereikėjo grįžti į praeitį, nes jo dabartyje šios ligos nebėra. Tačiau, kaip rodo skaičiavimai, ši mirtina liga vis tiek atsiras kažkaip kitaip, taigi laiko paradoksas pašalinamas. Tai yra, kad ir ką žmogus darė praeityje, sustabdyti ligos plitimo neįmanoma.

 

Savo tyrime mokslininkai svarsto deterministinių procesų poveikį bet kokiam skaičiui erdvės-laiko kontinuumo atkarpų ir parodo, kad uždaro laiko kreivės (kaip numatė Einšteinas reliatyvumo teorijoje) gali atitikti laisvos valios taisykles ir fizikos pagrindai.

Garsusis fizikas Stephenas Hawkingas tikėjo, kad kelionės laiku yra įmanomos, tačiau laiko mašinos dar niekam nepavyko sukurti, o ar tai įvyks ateityje – nežinia. Bet jei taip atsitiks, pagal šį tyrimą keliautojai laiku gali daryti ką nori praeityje, o visata atliks reikiamus pakeitimus, kad neatsirastų laiko paradoksai. Tai yra, įvykiai yra pritaikyti taip, kad nebūtų neatitikimų tarp praeities ir ateities.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(18)
(1)
(17)

Komentarai (7)