„Mėnulio snaiperis“. Unikali misija. 4-oji pasaulio šalis stoja į elitinį klubą (Video)  ()

Jei SLIM modulis sėkmingai nusileis Mėnulyje, mokslininkai galės įrodyti, kad tiksliai apibrėžtoje vietoje įmanoma nusileisti ant mūsų palydovo paviršiaus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Japonijoje pagamintas SLIM nusileidimo aparatas į Mėnulio orbitą įskrido gruodžio 25 d., po 4 mėnesius trukusios kelionės kosmose. Sausio mėnesį jis turėtų nusileisti mūsų palydovo paviršiuje, būtent Šiolio krateryje, ir tokiu būdu Japonija prisijungs prie „mėnulio klubo“, kuriame jau yra 4 šalys. Tačiau svarbiausia, kad sėkmingas SLIM (Smart Lander for Investigating Moon) nusileidimas įrodys, jog Mėnulyje galima nuleisti transporto priemones tiksliai apibrėžtoje vietoje, rašo „Space“.

Remiantis Japonijos kosmoso agentūros JAXA pranešimu, rugsėjo pradžioje į kosmosą išsiųstas 2,7 metro ilgio SLIM nusileidimo aparatas sėkmingai įskrido į orbitą aplink Mėnulį gruodžio 25 d. Šiuo metu jis sukasi aplink palydovą elipsės formos orbita, o visiškai apsisukti aplink Mėnulį prietaisas užtrunka beveik 6,5 valandos. Tuo pačiu metu SLIM artėja prie Mėnulio 600 km atstumu.

Iki šiol savo įrenginius Mėnulyje sugebėjo nuleisti tik 4 pasaulio šalys – tai JAV, Kinija, Indija ir buvusi SSRS. Japonija gali prisijungti prie šio „mėnulio klubo“, jei SLIM modulis sėkmingai nusileis Šiolio krateryje 2024 m. sausio 19 d. Tačiau mokslininkai nusiteikę optimistiškai, nes tai bus ne tik pirmasis sėkmingas aparato nusileidimas Mėnulyje Japonijos istorijoje. Ši misija yra nepaprastai svarbi visiems būsimiems Mėnulio tyrinėjimams.

 

SLIM nusileidimo aparatas ne veltui buvo pramintas „Mėnulio snaiperiu“. Tiksliausiai jis turėtų nusileisti ten, kur mokslininkai planavo – paklaida sieks vos 100 metrų. Tai yra, mokslininkai nori įrodyti, kad robotinių įrenginių, o ateityje ir modulių su astronautais nusileidimas gali būti vykdomas ten, kur buvo planuota, o ne ten, kur bus patogiausia.

Sėkmingas nusileidimas leis būsimoms misijoms panaudoti šią technologiją nusileidimui, o tokiu būdu Mėnulio tyrimas ir vystymas taps dar efektyvesnis, tikina mokslininkai.

 

SLIM, nusileidęs Mėnulyje, ant mūsų palydovo paviršiaus pastatys 2 mini zondus, kurie padės jam tirti aplinką, taip pat palaikyti stabilų ryšį su Žeme.

SLIM į kosmosą iškeliavo kartu su naujuoju rentgeno kosminiu teleskopu XRISM. Pastarasis šiuo metu yra Žemės orbitoje.

Prieš tai Japonija į Mėnulio orbitą sugebėjo nugabenti 2 erdvėlaivius: vieną 1990 m., kitą 2007 m. Tačiau šalis dar nenuleido nė vieno savo aparato ant Mėnulio paviršiaus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()