Avarija Marse. NASA prarado ryšį su sraigtasparniu „Ingenuity“. Kas žinoma  ()

Pirmasis skraidantis aparatas kitoje planetoje vėl privertė Žemės mokslininkus nervintis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

NASA duomenimis, per 72-ąjį skrydį į Marsą nutrūko ryšys su sraigtasparniu „Ingenuity“. Nors mokslininkai vėl gali „bendrauti“ su orlaiviu, avarijos priežastis vis dar nežinoma, rašo „Space“.

Sausio 18 d. sraigtasparnis „Ingenuity“ 72-ąjį kartą pakilo virš Marso paviršiaus tiriamajam skrydžiui. Skrydžiui einant į pabaigą NASA mokslininkai prarado ryšį su erdvėlaiviu. Mokslininkai teigė, kad „Ingenuity“ išsiuntė signalą „Perseverance“ marsaeigiui, kuris veikia kaip ryšio retransliatorius, jungiantis su Žeme, kad sraigtasparnis sėkmingai pakilo 12 metrų virš Marso paviršiaus.

Kai orlaivis pradėjo leistis, ryšys su „Ingenuity“ nutrūko, o tai reiškia, kad jis nustojo siųsti signalus „Perseverance“ marsaeigiui. Po to NASA pradėjo analizuoti turimus duomenis, kad surastų ryšio nutrūkimo priežastį ir bandytų jį atkurti.

Buvo svarstomi įvairūs variantai, ypač planuota nusiųsti marsaeigį arčiau tikėtinos Marso sraigtasparnio nusileidimo vietos. Galų gale buvo nuspręsta pavesti „Perseverance“ ilgai klausytis „Ingenuity“ sraigtasparnio signalo. Dėl to signalas iš orlaivio buvo gautas tik sausio 20 d. Kol kas mokslininkai bando išsiaiškinti, kas nutiko Marso sraigtasparniui per 72-ąjį skrydį Raudonojoje planetoje. NASA mokslininkai nori suprasti ryšio nutrūkimo priežastis, kad ateityje toks incidentas nepasikartotų. Nors iš tikrųjų įvairių problemų su „Ingenuity“ jau buvo iškilę anksčiau, įskaitant ryšio praradimą.

 

„Ingenuity“ sraigtasparnis jau seniai peraugo savo pradinę misiją – parodyti, kad Marsu varomos transporto priemonės gali sėkmingai skristi plonoje Raudonosios planetos atmosferoje.

2021 metų vasarį su marsaeigiu „Perseverance“ į Marsą atskridęs sraigtasparnis turėjo pakilti tik 5 kartus. Tačiau iki šiol jis jau atliko 72 skrydžius. Iš viso per savo buvimo Marse laiką sraigtasparnis „Ingenuity“ įveikė 17,7 km, o bendra visų skrydžių trukmė buvo 128 minutės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(0)
(21)

Komentarai ()