Kaip 3 futbolo stadionai. Arčiausiai per 200 metų. „Miestų žudikas“ praskries pro Žemę! (Live Video)  ()

Potencialiai pavojingas beveik 300 metrų pločio asteroidas taip arti Žemės praskries per beveik 200 metų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorijos mokslininkų pranešimu, penktadienio, vasario 2 d., vakarą 271 metro pločio asteroidas praskries artimiausiu atstumu nuo Žemės per daugiau nei 100 metų. Tai beveik kaip trys futbolo stadionai.

Kitą kartą šis kosminis akmuo, kuris gali nušluoti didžiulį didmiestį nuo Žemės paviršiaus, taip arti praskris po beveik 200 metų. Asteroido artėjimą bus galima stebėti internete, rašo „Live Science“.

Penktadienį, vasario 2 d., 20:00 Lietuvos laiku, projektas „Virtualus teleskopas“ pradės tiesioginę transliaciją, kurios metu bus galima stebėti 271 metro pločio asteroido 2008 OS7 artėjimą. Kosminis akmuo turėtų praskristi pro Žemę 2 850 000 km atstumu. Tai yra 7 kartus toliau nei Mėnulis yra nuo mūsų planetos.

Anot mokslininkų, prie Žemės priartėsiančio asteroido greitis siekia 66 000 km/val. Šis asteroidas neturėtų nukristi į Žemę, bet jei nukristų, jis lengvai sunaikintų didžiulį, Niujorko (JAV) dydžio metropolį. Asteroidas 2008 OS7 laikomas potencialiai pavojingu dėl savo didžiulio dydžio.

 

Asteroidas 2008 OS7 turi labai pailgą orbitą aplink Saulę. Todėl kiekvieną kartą, kai jis artėja prie Žemės, jo atstumas nuo mūsų planetos keičiasi. Pavyzdžiui, kai 2008 metais buvo atrastas asteroidas, jis buvo 30 kartų toliau nei bus vasario 2 d. – tada Žemę ir kosminę uolieną skyrė 90 mln. km.

Vasario 2-osios vakarą astronomai tik trečią kartą stebės asteroido 2008 OS7 praskriejimą pro Žemę. Tačiau skaičiavimai, pagrįsti jo judėjimu per Saulės sistemą, parodė, kad per pastaruosius 124 metus jis niekada nebuvo taip arti mūsų planetos. Kitą kartą tokia konvergencija įvyks tik 2198 m.

 

Anot mokslininkų, asteroidas 2008 OS7 yra beveik 2 kartus mažesnis už garsųjį asteroidą Bennu, ant kurio nusileidęs NASA aparatas paėmė uolienų pavyzdžius ir pristatė juos į Žemę. Nors nuo mėginių pristatymo praėjo 4 mėnesiai, tik neseniai mokslininkams pavyko pasiekti iš kosmoso atsivežtus Bennu akmenis ir dulkes.

Taip pat asteroidas 2008 OS7 yra maždaug 70 kartų mažesnis už kosminę uolieną, kuri tolimoje praeityje nukrito į Žemę ir sukūrė garsųjį 300 km skersmens Vredeforto kraterį pietų Afrikoje. Manoma, kad tas asteroidas buvo apie 10 km skersmens ir savo dydžiu prilygsta uolienai, kuri nukrito prieš 66 milijonus metų ir sunaikino dinozaurus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()