Tikslas – Mėnulis. Kinija skelbia būsimo erdvėlaivio modelį (Video)  ()

Kinija planuoja iki 2030 metų į Mėnulį pasiųsti du astronautus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šanchajuje atidarytame renginyje, pavadintame „Kinijos pilotuojamo kosmoso programos pasiekimų paroda“, Kinija pademonstravo raketų ir erdvėlaivių modelius, kuriuos šalis kuria siekdama išsiųsti savo astronautus į Mėnulį, rašo „Space“.

Parodoje eksponuojama raketa nešėja „Changzheng-10“, tūpimo modulis, kuris iš orbitos į Mėnulį nuleis du astronautus (Kinijoje vadinami taikonautai), ir naujas pilotuojamas erdvėlaivis.

Nešančioji raketa „Changzheng-10“ sukurta remiantis dabartine Kinijos nešančiaja raketa „Changzheng-5“. Naujos kartos erdvėlaivis paveldi dabartinio Kinijos Shenzhou erdvėlaivio technologiją, kuria siunčiami astronautai į Tiangong kosminę stotį.

Pasak Kinijos žiniasklaidos cituojamo projektuotojo Fano Pingo iš Šanchajaus kosmoso technologijų akademijos, kuriant Mėnulį nusileidimo modulį ir naują erdvėlaivį buvo panaudoti ankstesnių technologijų pranašumai. Taip pat kuriamas pilotuojamas Mėnulio roveris.

Kinija jau nusiuntė tris sėkmingas robotų misijas į Mėnulį, pavadintas „Chang'e-3“, „Chang'e -4“ ir „Chang'e -5“. Šių metų gegužę Kinija į Mėnulį išsiųs nusileidimo modulį „Chang'e-6“, kuris nusileis tolimoje Mėnulio pusėje ir pirmą kartą istorijoje surinks uolienų pavyzdžius. Po to jos bus pristatytos į Žemę tyrimams. Beje, „Chang'e-5“ mėginius Mėnulyje surinko dar 2020 m., tačiau jo matomoje pusėje, ir jie vis dar tiriami mokslininkų.

 

Kalbant apie kinų pilotuojamą misiją į Mėnulį, kuri turėtų įvykti šio dešimtmečio pabaigoje, ji bus vykdoma dvejomis raketomis „Changzheng-10“ vienu metu. Viena į kosmosą paleis nusileidimo modulį, o antroji – erdvėlaivį su Kinijos astronautais.

 

Erdvėlaivio ir modulio susijungimas vyks orbitoje aplink Mėnulį, po to du astronautai persikels į nusileidimo modulį ir iškeliaus į Žemės palydovo paviršių. Per 6 valandas astronautai turi surinkti vietinės uolienos pavyzdžius ir atlikti įvairius mokslinius tyrimus.

Pagal Kinijos planus, sėkmingai astronautams nusileidus Mėnulyje, bus pradėti Mėnulio bazės, vadinamos Tarptautine Mėnulio tyrimų stotimi, statyba. Žinoma, kad prie projekto jau prisijungė Venesuela, Pietų Afrika, Azerbaidžanas, Pakistanas, Egiptas, Rusijos Federacija ir Baltarusija.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()