Kosminis skydas. Argentinos dydžio. Planuoja uždengti Žemę milžinišku skėčiu. Kam to reikia  (5)

Mokslininkai mano, kad vos dvejų metų, praleistų po milžinišku skėčiu, pakaks, kad mūsų planeta šiek tiek atvėstų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Žemė nenumaldomai šyla, o tai liudija keli veiksniai: 2023-ieji tapo karščiausiais metais per visą stebėjimų istoriją, o į planetą užklupo neįtikėtinos sausros, karščio ir miškų gaisrų bangos. Be to, mokslininkai jau konstatavo, kad karštis pasiekė tokį lygį, kad jiems nebeužtenka raudonos spalvos, kad tai parodytų, rašo „Daily Mail“.

Siekiant šiek tiek sumažinti Žemės klimato sistemų apkrovą ir atvėsinti planetą, mokslininkai siūlo ją uždengti milžinišku skėčiu nuo Saulės spindulių. Prognozuojama, kad planeta už skėčio slėpsis maždaug dvejus metus ir tai sumažins vidutinę pasaulio temperatūrą 1,5 laipsnio pagal Celsijų.

Dėl to Izraelio technologijos instituto komanda stengiasi sukurti milžinišką Argentinos dydžio (2,7 mln. km2) skydą, kuris atrodys kaip skėtis ir padės blokuoti saulės Spindulius, o tai savo ruožtu padės sušvelninti visuotinio atšilimo poveikį Žemei.

Tyrimo autoriai apskaičiavo, kad beveik 2,5 milijono kvadratinių kilometrų skėtis sukurtų šešėlį, kuris galiausiai sumažintų Žemės temperatūrą 1,5 laipsnio pagal Celsijų – procesas užtruktų apie 3 metus. Mokslininkai teigia, kad prototipas, kurio plotas yra kiek daugiau nei 9 000 kvadratinių metrų, kainuos apie 20 mln. USD.

Skėtis turėtų būti 14,4 milijono kilometrų atstumu nuo Žemės ir judės per erdvę, atidarydamas ir uždarydamas šešėlinį sluoksnį. Kol mokslininkai skelbia šio skėčio svarbą ir jo privalumus, kritikai teigia, kad „megastruktūros“ kaina iš tiesų bus neįtikėtina: skaičiuojama, kad bendra projekto kaina sieks trilijonus dolerių.

 

Harvardo universiteto fiziko Avi Loebo teigimu, bet kokios tokios didžiulės konstrukcijos kosmose statyba būtų itin brangi ir pareikalautų plataus bendradarbiavimo perskirstant lėšas iš karinio biudžeto taikiems tikslams.

Pažymėtina, kad tai ne pirmas kartas, kai mokslininkai svarsto apie dirbtinius užtemimus ar Saulės blokavimą, kad atvėstų planeta. Dar 2021 metais Billas Gatesas paskelbė 3 milijonų dolerių iniciatyvą, kurios tikslas buvo išpurkšti milijonus tonų kreidos į stratosferą. Praėjusiais metais Baltieji rūmai taip pat teigė norintys apsvarstyti tyrėjų planus blokuoti Saulės spindulių patekimą į mūsų planetos paviršių – tai būtų galima laikyti pastangomis užkirsti kelią visuotiniam atšilimui.

Izraelio mokslininkai taip pat teigė, kad per ateinančius 3 metus planuoja sukurti prototipą. Pasak pagrindinio tyrimo autoriaus Yoramo Roseno, jis ir jo komanda visai neplanuoja „gelbėti planetos“, tačiau nori žinoti, ar tai įmanoma.

 

Planuojama, kad kosminis skėtis bus sudarytas iš lengvų saulės burių, pritvirtintų prie saulės energija varomo laivo. Tuo pačiu metu mokslininkai neatskleidža iš kokios medžiagos planuoja sukurti naujovišką skėtį.

Atrodo, kad didžiulė uždanga yra lanksti, todėl komanda gali ją sulankstyti laivo viduje, ji bus dislokuota pirmajame Lagranžo taške (L1). Manoma, kad toks skėčio išdėstymas leis užtikrinti nuolatinį didžiulės mūsų planetos dalies užtemimą.

Tačiau kai kurie ekspertai skeptiškai vertina mokslininkų projektą, teigdami, kad Žemės užtemdymo darbai iš tikrųjų yra ne kas kita, kaip „laiko ir išteklių švaistymas“. Pagrindinė problema, anot kritikų, yra ta, kad projektas kainuos neįtikėtinai daug pinigų ir greičiausiai nebus baigtas laiku.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(21)
(11)
(10)

Komentarai (5)