Kur jūs, žalieji žmogeliukai? Gyvybės paieška Visatoje (II dalis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Silwer 2011-03-21 13:01
Visai idomus straipsnis, is karto pasakysiu, jog siuo klausimu laikausi neutralios nuomones. Net ir zemeje dar ne viskas istirta todel sunku spresti ka galime rasti toliau. Taciau pamates Arecibo žinute, prisiminiau viena video: http://www.youtube.com/watch?v=Ql1PPkZiHl8 nuo 4:53 idomus sutapimas? zinoma tai galejo padaryti ir kokie fanatikai, viskam buna logiskas paaiskinimas.
Rukis 2011-03-21 14:37
Pamiršote užsiminti apie WOW signalą.
mobilunkas 2011-03-21 14:42
kaip gamtoj egzistuoja plesrunas ir jo auka, taip galbut ir civilizacijoms yra nuo ko sleptis ir jos nesigiria kad egzistuoja, o jei jau komunikuoja tai galbut ne sraige siuncia laisko nunesimui i kita kaima, bet naudoja kazka mums nezinomo greitesnio nei sviesa. nes jokios logikos naudot elektromagnetines bangas civilizaciju kontaktavimui nera- susiradai civilizacija, tau atsiunte zinute, tu jiem issiunti, o pasirodo kol ateis pas juos SMS, civilizacija isnyks . tad galbut reikia ieskot ne specialiu civilizacijos gyrimosi pedsaku, o atsitiktiniu nepasleptu pedsaku- kazkokio nesuprantamo ir greito planetos keitimosi, neatitinkancio negyvosios gamtos raidos desniu
Laiqualasse 2011-03-21 20:33
- kol nežinome, ar egzistuoja galimybė perduoti informaciją greičiau už šviesą (pagal dabartines geriausias teorijas - tai neįmanoma, neskaitant galbūt kvantinio susiejimo), tenka naudotis šiuo "lėtu" informacijos perdavimo kanalu. Ne radijo bangomis siunčiamos informacijos irgi bandoma ieškoti - tyrinėjami planetų spektrai ir panašiai, - bet kol kas mūsų turimi prietaisai sunkiai gali tokius dalykus aptikti.
Dvigubas nulis 2011-03-21 20:40
Puikus straipsnis, kaip ir visi kiti. Be galo didelis ačiū! P.S. taip pat malonu, kad ir konstantos blogas nelieka užmirštas. :]
Laiqualasse 2011-03-21 20:42
Ačiū už komplimentą Smagu, kai mano rašliavos kažkam patinka ir atrodo suprantamos
kionig 2011-03-21 20:56
Importial 2011-03-21 21:38
MILŽINIŠKAS dėkui už straipsnį. Puiki rašliava - išsamu, suprantama, individualiai įdomu, be klaidų parašyta ir visa kita... Malonu skaityt tokias publikacijas. Tik vieno dalyko neketinu slėpt - iš pradžių žvilgtelėjus, ką skaitau, teko išsižiot dėl ilgio, tačiau galiausiai įsijautus turinys be problemų "suėjo". Raštuose ar senovės civilizacijų piešiniuose pastebėti "dievų" paminėjimai ir keisti hierogralifai man panašesni į savotiškas spekuliacijos, anuometinių žmonių vaizduotės vaisius, t.y. tų, kurie smarkiai linko į fantaziją dėl paveldėtų savybių. Aišku, realumo klausimas taip pat neduoda ramybės... Visąlaik mane intrigavo kosmynės platybės, gyvybės paieškos hipotezės, suformuojamos teoremos, kartais atsisėdi ramiai kambary ir tiesiog pafantazuoji klausimu "O jei mes iš tikrųjų stebimi?". Manyčiau, prie Dreiko lygties galima pridėt vieną konstantą - išskirtinių atvejų procentinę reikšmę. Tarkim, 1 - 100%, o tikroji, tinkanti lygčiai, būtų apie 0,5 ar netgi mažiau. Manau, gautųsi realesni skaičiai. 7 tarpusavy komunikuojančios civilizacijos, man rodos, kiek persūdytai skamba. Visi veiksniai aptarti straipsnyje, dėl ko nelabai tikėtinas kontaktavimas.
Laiqualasse 2011-03-21 22:04
civilizacijų skaičių. Tokia galimybė nereiškia, kad ta civilizacija tikrai komunikuoja su kitomis. Taigi 7 civilizacijos man kaip tik atrodo gana mažas skaičius. Tiesa, tai jau tik subjektyvus vertinimas, o skaičiai duoda tą, ką duoda.
Dvigubas nulis 2011-03-21 22:19
Kalbant apie Dreiko lygtį, nelabai ją mėgstu. Labai daug neapibrėžtumų, dėl ko skaičiai gali labai daug skirtis. Iš kitos pusės, kažkuo juk reikia remtis, o nieko geresnio šiuo metu nėra. Belieka laukti Keplerio teleskopo rezultatų, jie turėtų suteikti daug naudingos informacijos šia tema.
Fire__ 2011-03-21 22:22
Aciu uz straipsni, buvo tikrai idomu, kaip ir pirmasis. O del ilgumo - nenoriu grasinti, bet nebandyk rasyti trumpesniu, nes kaip paminejo Importial, lengvai skaitosi. Tad, jei lengvai skaitosi, yra idomu, tai nieko keisti nereikia. Nuostabus pazintinis straipsnis populiarinant moksla!
Laiqualasse 2011-03-21 22:42
Manau, kad visada yra kur tobulėti, tad jei sugebėčiau rašyti glausčiau, bet nemažiau aiškiai, gal visiems geriau būtų? Dreiko lygtis ir man nepatinka, visgi šakėmis ant vandens rašyta. Bet jau dabar Kepleris leido neblogai apibrėžti antrą ir trečią narius, ir neabejoju, kad per artimiausius keletą metų jie bus dar patikslinti. Deja, bet su tolesniais nariais Kepleris jau nelabai padės, reikės planetų spektrus tyrinėti. Ir kai aptiksim pirmus spektrinius gyvybės požymius, tai jau savaime bus milžiniškas atradimas, ne tik tuo, kad Dreiko lygties dar vieną narį įvertinti padės Ir dar sykį - ačiū už komplimentus
Fire__ 2011-03-21 22:45
Tikrai taip, neapibreztumai tikrai per dideli, kad butu galima jais remtis. Lygties vietoje geriau tiktu tiesiog isvardinti kintamuosius - zodziu. O rezultato rasyti ar speti... Na, bet nebutu juk posakio - "Kaip aklai vistai grudas".
Laiqualasse 2011-03-21 23:05
Jei būtų mano valia - taip ir daryčiau. Bet Frenkas Dreikas nusprendė kitaip, taigi pristatydamas būtent jo metodu ir rėmiausi.
sz520qm 2011-03-21 23:26
, ačiū. Mano skoniui, gal dar trūko antropinio principo ir abiejų jo variantų. Paprastai tokiuose straipsniuose jis būna minimas. Gal jis būtų labiau tikęs pirmoje dalyje, kur kalbėta apie sąlygas gyvybei. Anyway, tai tik mano nuomonė O šiaip jokių priekaištų. Nuostabų darbą darai. Ir sveikinu su pirmo paper'io publikavimu! Didelis pasiekimas!
Lietuvis 2011-03-21 23:41
kokie tie biologiniai veiksniai?labai paprasta atskirti kada buta zmogaus veklos , jei javus guldo zmones jie sulauzo kotus o taip suguldyti jog jie nesuluztu yra neimanoma ir mokslininkai nepaaiskina , jei nezinome tiksliai tai gal neskleidziam dezinformacijos jog cia viskas taip paprasta aisku ir irodyra jog visa tai zmogaus veikla .
Laiqualasse 2011-03-21 23:58
- ačiū Antropinį principą tikrai būtų buvę gerai paminėti; tiesa, kažką panašaus į antropocentrinius argumentus šiek tiek aprašiau pirmoje dalyje (prie gyvybės visuotinumų). Naobetačiau gyveni - mokaisi, kaip byloja liaudies išmintis. Ateityje gal mažiau tokių dalykų praleidinėsiu.
kionig 2011-03-22 00:04
postą.
Ramūnas 2011-03-22 00:19
Pas mus iš neturėjimo ką veikt skraido NSO ir žaidžia su javais.
Myslius 2011-03-22 00:19
Mano subjektyvia nuomone, gyvybes atsiradimo tikimybe yra gana didele, nes ziurint is musu istorijos gyvybe atsirado vos tik tam buvo tinkamos salygos, taciau protinga gyvybe sugebejo issivystyti gana neseniai, todel protingos gyvybes tikimybe butu daug mazesne nei gyvybes atsiradimo. Del N=7, nesinoretu tokios tikimybes padauginti is galaktikos amziaus. Zinoma buvo paimtas maksimalus variantas bet visviena gautusi nemazas skaicius. Manyciau didele itaka skirtingu gyvybiu egzistavimui sudaro fizikiniai desniai, butent Lorenzo faktorius, kuris labai apsunkina keliones erdvelaikiu. Nesutikciau su Hawkings, sleptis nera ko, reikia butent komunikuoti, dalintis, tyrineti, nes ziurint i ilgalaike perspektyva ir islikima butent tai ir reiketu daryti. Taip pat keista kaip visi ateivius mato kaip "zmogeliukus". Nelaikau zmogaus "ultimate" zmogeliuku. Mano supratimu galetu egzistuoti planetos dydzio protoplazma mintanti zvaigzdes energija ar centrinis kompiuteris valdantis istisas kolonijas robotu. Beto butu sunku prognozuoti kaip zmonija pazengtu per 1000, ka jau kalbeti apie 1000 000 metu, juolab kad gali egzistuoti protinga gyvybe pazengusi 1000 000 000 daugiau nei zmogus.