SpaceX Starmanas su Elono Musko Tesla Roadster jau toliau nei Marsas  ()

Tūkstančio mylių kelionė prasideda nuo pirmo žingsnio. Bet kosmose geriau pasitelkti techniką.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2018-11-03 SpaceX Starmanas su Elono Musko Tesla Roadster jau toliau nei Marsas  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Starmano (ne)vairuojama Tesla Roadster per pastaruosius devynis mėnesius sukorė nemažą kelią. Raudonas elektromobilis ir astronauto kostiumu vilkintis manekenas vairuotojas, vasarį paleistas pirmąja SpaceX Falcon Heavy raketa, jau nuskriejo už Marso orbitos, lapkričio 2 dieną, penktadienį, pranešė kompanijos atstovas.

„Dabartinė Starmano buvimo vieta. Kita stotelė – restoranas visatos pakraštyje,“ penktadienį Twitter paskyroje parašė SpaceX, pridėdama orbitos diagramą.

Antrasis tvito sakinys, aišku, yra reveransas puikiajam rašytojui Douglasui Adamsui. „Restoranas visatos pakraštyje“ yra antroji Adamso novelė iš penkių dalių „Keliautojo autostopu gidas po galaktiką “ serijos.

Kaip ir daugelis mūsų, SpaceX įkūrėjas ir vykdomasis direktorius Elonas Muskas yra didelis „Keliautojo autostopu gido“ fanas, kaip rodo Starmano Roadsteris. Automobilio pramogų sistemos ekrane buvo suprogramuotas tekstas „Don't Panic!“ („nepanikuok!“) — frazė, puošianti to paties pavadinimo elektroninį gidą mėgiamoje Adamso serijoje.

„Starman“ vardas – irgi kultūrinė nuoroda; taip buvo pavadinta 1972 metų Davido Bowie'io daina. Ir prieš startą Muskas sakė, kelionės į kosmosą metu Roadsteris visu garsu gros Bowie'io 1969 metų hitą „Space Oddity“ (nors Starmanas garsiosios dainos beorėje erdvėje negirdi). Galiausiai, Muskas pasirinko Bowie'io „Life on Mars“ kaip Starmano ir Teslos išsiskyrimo muziką.

Muskas yra sakęs, kad Roadsterį ir Starmaną paleido, nes šis duetas daug smagesnis, nei standartinis balastas. Paleisti palydovą ar kokį kitą vertingą erdvėlaivį nebuvo galima, atsižvelgiant į pirmųjų skrydžių riziką. (Muskas dar vadovauja ir Teslai, tad papildoma reklama irgi nepamaišė.)

Starmanas ir jo automobilis – anksčiau priklausęs Muskui — už Marso orbitos amžinai neliks. Kaip matoma diagramoje, pora apsisuks heliocentrinėje orbitoje, ir grįš prie Saulės tokiu atstumu, kaip Žemė.

Orbitos modeliavimo tyrimas rodo, kad Roadsteris su Starmanu kelių šimtų tūkstančių atstumu prie mūsų planetos prisiartins 2091 metais. Šio tyrimo autoriai nustatė, kad automobilis per kelias dešimtis milijonų metų rėšis į Venerą arba į Žemę. Jų vertinimu, tikimybė, kad kosminis automobilis pataikys į Žemę per 1 milijoną metų yra 6 procentai, į Venerą – 2,5%.

Kosminio manekeno kelionę Tesla Roadsteriu galima sekti whereisroadster.com svetainėje, kurią sukūrė Benas Pearsonas, Old Ham Media įkūrėjas.

Falcon Heavy antroji misija, į geostacionariąją orbitą iškelsianti Saudo Arabijos komunikacijų palydovą Arabsat-6A, planuojama 2019 metų sausį.

Mike Wall
www.space.com

(19)
(4)
(15)

Komentarai ()